علت و درمان مثانه نوروژنیک (مثانه عصبی)

مثانه نوروژنیک، یک بیماری است که در آن، سیستم عصبی مثانه و ادرار دچار مشکل می شود. شرایطی مانند سکته مغزی و بیماری پارکینسون، می تواند باعث ابتلا به این بیماری شود. گزینه های درمانی شامل درمانی دارویی (قرص برای مثانه عصبی) و جراحی است.

مثانه نوروژنیک چیست؟

وقتی شرایط نوروژنیک (سیستم عصبی) روی مثانه تأثیر بگذارد، به آن مثانه نوروژنیک می گویند. مثانه نوروژنیک، باعث دو نوع مشکل اصلی در کنترل مثانه می شود: بسته به اعصاب درگیر شده و نوع آسیب دیدگی، مثانه پر کار (اسپاستیک یا تکرر ادرار)، یا کم کار (شل یا هیپوتونیک) می شود.

درمان مثانه عصبی و نوروژنیک

درمان های اصلی مثانه نوروژنیک:

کاتتر گذاری تمیز متناوب (CIC): کاتتر ها، لوله های نازک و انعطاف پذیری هستند، که از طریق مجاری ادرار، به منظور تخلیه ادرار، وارد مثانه می شوند.


داروها: درمان دارویی، برای ارتقاع کارایی مثانه ی شما تجویز می شود. دارو های مخصوصی با توجه به اینکه مثانه ی شما، بیش فعال، کم کار، یا هر دو باشد، تجویز می شود.


تزریق بوتولینوم ای توکسین (بوتاکس): پزشک، بوتاکس را به داخل مثانه یا اسفنکتر ادراری، تزریق می کند.


مجرای ایلیال: قسمتی از روده کوچک، در ایجاد استومای ادراری استفاده می شود. این استوما، ادرار را به کیسه ای در بیرون بدن منتقل می کند.


بزرگ کردن مثانه (سیستوپلاستی): نوعی جراحی است، که در آن، قسمت هایی از روده (سیگموید روده بزرگ) را برداشته، و به دیواره ی مثانه وصل می کنند. این کار، فشار وارد شده به داخل مثانه را کاهش، و قدرت نگه داشتن ادرار را افزایش می دهد.


تغییر سبک زندگی: شامل پرهیز از غذاها و نوشیدنی های خاصی که باعث آسیب رساندن به مثانه می شود، است. از قبیل: بعضی از نوشیدنی های کافئین دار، مثل قهوه، نوشیدنی های گازدار، غذاهای تند و مرکبات. کاهش وزن می تواند، فشار وارد شده به مثانه را کاهش دهد. یک درمان رفتاری به نام دفع با تأخیر، به بعضی از افراد، در کنترل ادرار کمک می کند.

قرص برای مثانه عصبی:

قرص برای مثانه عصبی چه کاربردی دارد؟ مثانه نوروژنیک قابل درمان نیست، اما می توان آن را کنترل کرد. بیشتر موارد مثانه نوروژنیک، با دارو و کاتتریزاسیون مداوم قابل کنترل است. داروهایی که ممکن است برای درمان مثانه‌ ی بیش فعال تجویز شوند عبارتند از: اوکسی بوتینین، تولترودین، سولیفناسین و میرابگرون همچنین در برخی موارد از تزریق عضلانی بوتولیوم توکسین استفاده می شود. اقلیت کودکان مبتلا به این بیماری، نیاز به جراحی ترمیمی اساسی دارند.

مثانه چیست؟

مثانه، اندامی توخالی است که در لگن، یا پایین شکم قرار دارد. مثانه دو وظیفه ی مهم دارد:

  • ادرار را نگه می دارد.
  • ادرار را از طریق یک مدار پیچیده ارتباطی در نخاع و مغز، از بدن خارج می کند.

بی اختیاری ادرار، زمانی اتفاق می افتد که فرد، نتواند ادرار خود را کنترل کند. اگر مثانه نتواند به طور کامل تخلیه شود، یا اگر قبل از رسیدن فرد به دستشویی، مثانه شروع به تخلیه ی ادرار کند (وضعیتی که به آن، مثانه ی بیش فعال گفته می شود)، مخزن ادرار دچار مشکل شده است. اگر مثانه نتواند تخلیه شود (بی اختیاری ادراری سرریز شده)، اگر عضله کنترل کننده اسفنکتر کار نکند (بی اختیاری استرسی)، یا اگر اسپاسم مثانه باعث کوچک شدن مثانه قبل از رسیدن فرد به توالت شود (بی اختیاری پیوسته) ممکن است رخ دهد.

مثانه نوروژنیک

علت مثانه نوروژنیک چیست؟

مثانه نوروژنیک می تواند مادرزادی باشد (از زمان تولد وجود داشته باشد). مشکلات مادرزادی که می تواند باعث مثانه نوروژنیک شود عبارتند از:

بیماری های مختلفی باعث مثانه نوروژنیک اند

علائم و نشانه های مثانه نوروژنیک چیست؟

رایج ترین علائم:

  • عفونت ادراری (UTI)
  • سنگ کلیه
  • بی اختیاری ادرار (عدم توانایی کنترل ادرار)
  • حجم کم ادرار دفع شده
  • تکرر ادرار و فوریت
  • چکه کردن ادرار
  • احساس نکردن پر بودن مثانه

رایج ترین علامت مثانه نوروژنیک، عدم توانایی در کنترل ادرار است.

علائم دیگر عبارتند از:

  • جریان ادراری ضعیف یا چکه ای
  • تکرر ادرار (هشت بار یا بیشتر در روز)
  • اضطراری بودن ادرار (احساس یا نیاز به ادرار فوری)
  • ادرار دردناک، که ممکن است به معنای وجود عفونت ادراری باشد.
مثانه نوروژنیک

مثانه نوروژنیک چه حسی دارد؟

مثانه نوروژنیک، اختلال عملکرد مثانه (شل یا اسپاستیک) است که در اثر آسیب عصبی ایجاد می شود. این علائم می تواند شامل بی اختیاری ادراری سرریز شده، تناوب ادرار، نیاز فوری به ادرار، بی اختیاری پیوسته و نگه داشتن ادرار باشد.

آیا دیابت می تواند باعث مثانه نوروژنیک شود؟

مثانه نوروژنیک، نوعی از نوروپاتی دیابتی است، که در آن آسیب های انتخابی، باعث نوروپاتی خود مختار می شود و اعصابی که تحت تأثیر قرار گرفته است، منجر به کاهش تناوب ادرار می شود. اختلال در عملکرد ادرا،ر مدت هاست که با دیابت ارتباط دارد و مشکلات مثانه، اغلب در افراد دیابتی شدیدتر است.

تشخیص مثانه نوروژنیک

پزشک، بعد از معاینه، برای تشخیص مثانه ی نوروژنیک، تعدادی آزمایش روی سیستم عصبی و مثانه انجام می دهد. از جمله:

  • تست ارودینامیک (نوار مثانه): این سری آزمایش های کارکرد مثانه، میزان ادرار قابل ذخیره در مثانه، فشاد وارد شده به داخل مثانه، چگونگی جریان ادرار و چگونگی تخلیه مثانه در زمان پر شدن را اندازه می گیرد. سنسورهای ویژه ای روی پوست کناری مجاری ادرار (لوله ای که ادرار از آن عبور می کند) یا رکتوم، برای مشاهده ی کارکرد عضلات و اعصاب این نواحی، نصب می شوند.
  • سیستوسکوپی: پزشک ممکن است، این عمل را برای مشاهده ی داخل مثانه و مجاری ادراری، به کمک یک تلسکوپ کوچک (سیستوسکوپ) انجام می دهد.
  • اشعه-ایکس
  • سی تی اسکن
  • MRI
مثانه نوروژنیک

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر مجید شنبه ۱۱ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 254 مشاهده پرسش
    سلام پیروسوال قبلی نیامدن منی بعدمجامع ت فرمودین آزمایش ادرارجهت وجودمنی در ادراربدید آزمایش انجام شد اسپرم درادرار زیادمشاهده گردیدلطفاراهنمایی فرمایید چه دارویی مصرف کنم متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور شنبه ۱۱ دی ۰( 2 سال پیش)

      مراجعه حضوری داشته باشید 

  • تصویر کاربر مجید جمعه ۳ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 228 مشاهده پرسش
    پسرم 33سالشه متاسفانه از موادمخدر استفاده میکنه الان به مدت یه هفتس که استفاده نمیکنه وازشربت اپیوم استفاده میکنه اما از بس دفعات ادرارش زیاد شده واقعا خسته شده میخواستم بدونم دچار مثانه عصبی شده یا علت دیگه ای داره ممنون از پاسخگوییتون
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور جمعه ۳ دی ۰( 2 سال پیش)

      سونوگرافی شکم و لگن و تعیین حجم باقیمانده ادراری و پروستات انجام بدین و آزمایش ادرار و کشت ادرار 

  • تصویر کاربر نیما چهارشنبه ۳ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 685 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید

    من 37 سال دارم ، همزمان فیناستراید 1 میلی گرم برای جلوگیری از ریزش مو و تامسولوسین 0.4 میلی گرم را به دلیل مقداری باقی مانده اداراری در مثانه مصرف می کنم ، مشکل بزرگی پروستات یا ضخامت دیواره مثانه هم ندارم ، اما الان بعد از 2.5 ماه مصرف همزمان این دو دارو حدود 1 هفته است که در هنگام اجابت مزاج دچار سوزش شدیدی می شوم ! لازم به ذکر است که مصرف هر دو دارو را در یک تاریخ شروع کرده ام و تا کنون نیز سابقه سوزش مشابه را نداشته ام ، می خواستم بدانم آیا ممکن است سوزش مذکور به دلیل مصرف همزان این دو دارو اتفاق افتاده باشد ؟ با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور دوشنبه ۱ آذر ۰( 3 سال پیش)

      خیر - به فوق تخصص گوارش مراجعه کنید 

    2. تصویر کاربر نیما دوشنبه ۱ آذر ۰( 3 سال پیش)
      ممنون آقای دکتر ، چشم فردا مراجعه می کنم
    3. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور چهارشنبه ۳ آذر ۰( 2 سال پیش)

      عالی

    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر نوری پنجشنبه ۲۰ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 278 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید بنده با مشکل تکرر ادرار به دکتر ارولژیست مراجعه کردم ایشان یکسری آزمایشات و سونوگرافی از مثانه و کلیه ها گفتن انجام دادم وهیچ مشکلی رویت نشد دکتر گفتند شاید مشکل عصبی باشد میشه کمکم کنید الان باید چیکارکنم دستشویی که میرم ادرار که میکنم بازم احساس میکنم که ادرار دارم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور پنجشنبه ۲۰ آبان ۰( 3 سال پیش)

      سن ؟ جنس ؟ 

  • تصویر کاربر تبریزی چهارشنبه ۱۲ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 263 مشاهده پرسش
    برادرم ۱۰ سال پیش بر حسب کارکری از ساختما ۸طبقه افتادن و کمرشو عمل کردن و متاسفانه مثانه اش عصبی نوروژتیک باقی موند دکترا در تهران همون زمان گفتن دیکه تا اخر عمرش همینه حالا به لطف خدا خوبه اما از سوند استفاده میکنه میشه کاری کرد که دیگه از سوند استفاده نکنه تازه ازداج گرده و از همسرش این موضوع رو پنهان نموده درمورد درمانش میسه راهنمایی فرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور چهارشنبه ۱۲ آبان ۰( 3 سال پیش)

      باتری مثانه پیش خانم دکتر شریفی اقدس در تهران 

درحال دریافت اطلاعات