پریاپیسم یا نعوظ دائم و درمان پریاپیسم در مردان

پریاپیسم به نعوظ مداومی گفته می شود که ناشی از اختلال عملکردی مکانیسم های تنظیم سفتی، سستی و تورم آلت تناسلی مردانه است. تشخیص صحیح پریاپیسم ضرورت داشته و نیازمند شناسایی علت زمینه ای است. اهداف این مقاله تعیین انواع پریاپیسم، پاتولوژی، اپیدمیولوژی و ایجاد یک راهنما جهت مدیریت موثر این بیماری است. این مطلب با توافق ۶ متخصص از ۴ کشور مختلف نوشته شده و بر روی دستور العمل های مرتبط با پریاپیسم در یک دهه اخیر تمرکز دارد.

همچنین جهت نوشتن این مقاله مطالعات مرتبط با پریاپیسم از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۹ مطالعه شد. با اینکه مطالعه اغلب چند موردی (case series) بوده است اما گزارش های اخیر متدولوژی جزئی تری داشته که شامل مدت پریاپیسم، علت شناسی آن و نتایج عملکرد نعوظ می شوند.

پریاپیسم چیست؟

تشخیص سریع و مدیریت مناسب پریاپیسم جهت حفظ بیماران از قرار گیری تحت مداخلات غیر موثر و به حداکثر رساندن نتایج عملکرد نعوظ آلت در آن ها ضروری است. شناخت بهتر مکانیسم های مولکولی موجود در روند بیماری زایی پریاپیسم ایسکمیک متناوب، مسیر های جدیدی را جهت مداخله پزشکی به پیش روی متخصصان باز می کند.

پریاپیسم دارای سه دسته است که شامل:

  • پریاپیسم ایسکمیک (کم جریان و وریدی)
  • پریاپیسم متناوب 
  • پریاپیسم غیر ایسکمیک (پر جریان و شریانی)

ارزیابی سریع جهت تعیین نوع پریاپیسم ضروری است زیرا رویکرد درمانی در هر کدام ممکن است متفاوت باشد. کاهش تورم پریاپیسم می تواند هدف و نتیجه اولیه هر رویکرد درمانی باشد.

پریاپیسم

علت پریاپیسم

مکانیسم زمینه ای دچار شدن این بیماران به پریاپیسم این است که گلبول های قرمز غیر طبیعی در بافت های آلت به دام افتاده و تجمع می کنند. مشورت پزشکی جهت مدیریت و پیشگیری از بروز نعوظ های طولانی مدت لازم است. مکانیسم زمینه ای دچار شدن این بیماران به پریاپیسم این است که گلبول های قرمز غیر طبیعی در بافت های آلت به دام افتاده و تجمع می کنند. مشورت پزشکی جهت مدیریت و پیشگیری از بروز نعوظ های طولانی مدت لازم است.

پریاپیسم غیر ایسکمیک که با نام پریاپیسم پر جریان نیز شناخته می شود در اثر جریان خون تنظیم نشده و نامناسب شریانی است که خون پر اکسیژن را به اجسام غاری وارد می کند. عدم تنظیم عوامل گشاد یا تنگ کننده عروقی اغلب در اثر آسیبی به وجود می آید که بر ریشه های عصبی و جریان خون رونده به نواحی تناسلی اثر گذار است. آسیب می تواند ناشی از مجموعه ای از شرایط و مشکلات باشد. همچنین، فاصله زمانی آسیب و پدیدار شدن تظاهرات بالینی بیمار می تواند از چندین روز تا چندین سال متغییر بوده و هیچ تاثیر چشم گیری بر نتایج نداشته باشد.

پریاپیسم ایسکمیک

پریاپیسم ایسکمیک ۹۵ درصد موارد این بیماری را تشکیل داده و یک اورژانس اورولوژیک همچون سندرم کمپارتمان به شمار می رود. سندرم کمپارتمان یک بیماری است که به افزایش فشار در فضا های تنگ و محدود بدن منجر شده و نیازمند یک رویکرد درمانی فوری است. هدف درمان کاهش تورم و حفظ سستی آلت تناسلی است. در حین این دوره ها یک اثر انسدادی، مانع خروج جریان خون وریدی از اجسام غاری شده، فشار در این اجسام بالا رفته، خون در حفرات بافت آلت رکود یافته و با محیط اسیدی و کم اکسیژن اطراف خود تعامل می کند.

پریاپیسم

پریاپیسم غیر ایسکمیک یا پر جریان

پریاپیسم غیر ایسکمیک که با نام پریاپیسم پر جریان نیز شناخته می شود در اثر جریان خون تنظیم نشده و نامناسب شریانی است که خون پر اکسیژن را به اجسام غاری وارد می کند. عدم تنظیم عوامل گشاد یا تنگ کننده عروقی اغلب در اثر آسیبی به وجود می آید که بر ریشه های عصبی و جریان خون رونده به نواحی تناسلی اثر گذار است. آسیب می تواند ناشی از مجموعه ای از شرایط و مشکلات باشد. همچنین، فاصله زمانی آسیب و پدیدار شدن تظاهرات بالینی بیمار می تواند از چندین روز تا چندین سال متغییر بوده و هیچ تاثیر چشم گیری بر نتایج نداشته باشد.

در این نوع برخلاف انواع دیگر، جریان خون وریدی مسدود نشده و بافت غاری در معرض خون پر اکسیژن قرار می گیرد. این نعوظ کاملا سفت نبوده، اغلب بی درد بوده و با اختلال طولانی مدت نعوظ ارتباطی ندارد.

پریاپیسم متناوب

پریاپیسم متناوب یک نوع عود کننده و مشخص از پریاپیسم ایسکمیک است که به صورت دوره های دردناکی بروز می دهد. این دوره ها می توانند کوتاه مدت و خود محدود شونده باشند. با این حال، دوره های کوتاه مدت نعوظ دردناک و ناخواسته می توانند با گذشت زمان به نوع طولانی مدت و ایسکمیک تبدیل شوند.

پریاپیسم

پریاپیسم ناشی از مصرف دارو

پریاپیسم های ناشی از مصرف دارو اغلب به عنوان یک عارضه جانبی در بسیاری از دارو های رایج و غیر مجاز بیان می شود. آگاهی از این عارضه جانبی احتمالی می تواند نتایج بیماری را در بهبود افسردگی، فشار خون بالا، اختلالات مجاری ادراری تحتانی و اختلالات بیش انعقادی بهبود بخشیده و احتمال بروز پریاپیسم را کاهش دهد. پریاپیسم همچنان چالشی بزرگ در درمان اختلالات نعوظ به شمار می رود. در حالی که تمامی رویداد های پریاپیسم ایسکمیک باید به صورت فوری مدیریت شوند، هدف اولیه پیشگیری است. درمان شامل آسپیراسیون یا شستشو با تزریق های مقلد سمپاتیک، شانت های جراحی و قرار دهی پروتز آلت می شود.

پریاپیسم غیر ایسکمیک می تواند در ابتدا به صورت محافظه کارانه مدیریت شود. هدف اولیه درمان پریاپیسم متناوب پیشگیری از بروز آن است اما دوره های حاد آن باید طبق دستور العمل پریاپیسم ایسکمیک مدیریت شوند.

 

دکتر رضا ولی پور ، متخصص اورولوژی در شهرک غرب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر سرو دوشنبه ۲۱ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 182 مشاهده پرسش
    من در ادرارم خون دیدم آب و مایعات خیلی استفاده میکنم ولی خیلی کم ادرار میکنم وادرار بوی خیلی بدی دارد با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور دوشنبه ۲۱ تیر ۰( 2 سال پیش)

      سونوگرافی شکم و لگن و تعیین حجم باقیمانده ادراری انجام بدین و آزمایش ادرار و کشت ادرار 

  • تصویر کاربر sina یکشنبه ۱۶ خرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 195 مشاهده پرسش
    سلام دکتر التهاب پروستات دارم به توصیه شما توی لگن آب گرم نشستم و تخلیه انجام دادم حالم بهتر شد ولی وقتی تحریک بشم و مایعات پروستات ازم خارج شه و تخلیه منی نداشته باشم درد میکشم و با سلوکسیب ۱۰۰ آروم میشه درد توصیه ای برای این دارین ؟ واقعا کارتون حرف نداره
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور شنبه ۱۵ خرداد ۰( 2 سال پیش)

      هر وقت تحریک بشی باید تخلیه کنی همه ما مردها همینطوریم تحریک بشیم خالی نشیم درد میاد سراغمون

    2. تصویر کاربر sina شنبه ۱۵ خرداد ۰( 2 سال پیش)
      و سوال آخر درد کف پا به سمت پاشنه و شصت ربطی به پروستات یا التهاب پروستات داره یا مال ی چیز دیگس؟
      بازم ممنون ازتون من چندجایی رفتم درمان نشدم ولی به توصیه شما بهترم خدا عمر با عزت بده بهتون
    3. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور یکشنبه ۱۶ خرداد ۰( 2 سال پیش)

      نه مال پروستات نیست به ارتوپد مراجعه کن

    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر ابراهیم یکشنبه ۱۹ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 238 مشاهده پرسش
    سلام،وقت بخیر،من دچار پریاپیسم طولانی شده بودم،که منجر به عمل جراحی،و شنت گذاری شده،الان هم یک ماه پیش به بستن وریدی رفته بودم،ولی همچنان مشکل نعوظ دارم،غیر از پروتز چه راهکاری هست که امتحان کنم ممنون میشم راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور یکشنبه ۱۹ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش)

      وکیوم 

  • تصویر کاربر رضا دوشنبه ۲۰ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 230 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر جناب دکتر یک سوال داشتم به طور طبیعی چند بار در ماه خودارضایی برای بدن لازمه یا ضرری نمیرسونه به ادم خواهشا جدا از مسائل دینی بفرماید ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور یکشنبه ۱۹ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش)

      تخلیه منی ۲۱ بار در ماه یا ۵ بار درهفته پیشگیری از سرطان پروستات می کند 

    2. تصویر کاربر رضا یکشنبه ۱۹ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش)
      پس این که میگن ضرر دارا خود ارضایی شایعه هست و ۵بار در هفته این کار اسیب نمیزند و زود انزالی نمیاورد ؟سوال اخرم جناب دکتر مت در دوران نجوانی چون خوابیده خود ارضایی میکردم همونطوری التم را به زمین فشار میدادم و کامل تخلیه نمیشد ممکن اسیب زده باشم؟
    3. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور یکشنبه ۱۹ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش)

      نه

    4. تصویر کاربر رضا یکشنبه ۱۹ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش)
      ممنونم اقای دکتر از زحماتتون از این که رایگان به مردم پاسخ میدین ممنونم یک سوال داشتم اما خجالت میکشم از گفتنش ببخشید میدونم شما پزشک هستین و در شخصیت والای شما نیست اینو بپرسم شما پیشنهاد میکنید که این تخلیه برای جوان ۱۹ساله چند بار در ماه باشه از طرفی میترسم وا ۲۱بار اجام بدم در ماه بعد گرفتار اعتیاد بشم بعدش در زندگی زناشویی به مشکل بر بخورم چتد بار در ماه واجب هست برای بدن و حتما باید صورت بگیره؟؟؟
    5. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور دوشنبه ۲۰ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش)

      والا چی بگم نه خیلی زیاد نه خیلی کم حد متوسط 

    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر مجتبی شنبه ۱۸ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 220 مشاهده پرسش
    اینجانب 46 سال سن دارم ورن 75 کیلوگرم قد 161 چند ماهی است پروستاتم سوزش دارد سونوگرافی انجام دادم ابعاد پروستاتم 31*37*39 و به حجم تقریبی 24 سی سی بود که دکتر سونوگرافی گفت لب مرز است و آزمایش psa هم نرمال بود البته چند سالی است ادرارم کامل تخلیه نمی شود و کمی هم نشتی ادرار دارم و نصف شب گاهی اوقات 1 بار به دستشویی می روم علت سوزش پروستاتم چیست
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور شنبه ۱۸ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش)

      مراجعه حضوری یا ویزیت آنلاین داشتت باشید 

درحال دریافت اطلاعات