پریاپیسم یا نعوظ دائم و درمان پریاپیسم در مردان

پریاپیسم به نعوظ مداومی گفته می شود که ناشی از اختلال عملکردی مکانیسم های تنظیم سفتی، سستی و تورم آلت تناسلی مردانه است. تشخیص صحیح پریاپیسم ضرورت داشته و نیازمند شناسایی علت زمینه ای است. اهداف این مقاله تعیین انواع پریاپیسم، پاتولوژی، اپیدمیولوژی و ایجاد یک راهنما جهت مدیریت موثر این بیماری است. این مطلب با توافق ۶ متخصص از ۴ کشور مختلف نوشته شده و بر روی دستور العمل های مرتبط با پریاپیسم در یک دهه اخیر تمرکز دارد.

همچنین جهت نوشتن این مقاله مطالعات مرتبط با پریاپیسم از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۹ مطالعه شد. با اینکه مطالعه اغلب چند موردی (case series) بوده است اما گزارش های اخیر متدولوژی جزئی تری داشته که شامل مدت پریاپیسم، علت شناسی آن و نتایج عملکرد نعوظ می شوند.

پریاپیسم چیست؟

تشخیص سریع و مدیریت مناسب پریاپیسم جهت حفظ بیماران از قرار گیری تحت مداخلات غیر موثر و به حداکثر رساندن نتایج عملکرد نعوظ آلت در آن ها ضروری است. شناخت بهتر مکانیسم های مولکولی موجود در روند بیماری زایی پریاپیسم ایسکمیک متناوب، مسیر های جدیدی را جهت مداخله پزشکی به پیش روی متخصصان باز می کند.

پریاپیسم دارای سه دسته است که شامل:

  • پریاپیسم ایسکمیک (کم جریان و وریدی)
  • پریاپیسم متناوب 
  • پریاپیسم غیر ایسکمیک (پر جریان و شریانی)

ارزیابی سریع جهت تعیین نوع پریاپیسم ضروری است زیرا رویکرد درمانی در هر کدام ممکن است متفاوت باشد. کاهش تورم پریاپیسم می تواند هدف و نتیجه اولیه هر رویکرد درمانی باشد.

پریاپیسم

علت پریاپیسم

مکانیسم زمینه ای دچار شدن این بیماران به پریاپیسم این است که گلبول های قرمز غیر طبیعی در بافت های آلت به دام افتاده و تجمع می کنند. مشورت پزشکی جهت مدیریت و پیشگیری از بروز نعوظ های طولانی مدت لازم است. مکانیسم زمینه ای دچار شدن این بیماران به پریاپیسم این است که گلبول های قرمز غیر طبیعی در بافت های آلت به دام افتاده و تجمع می کنند. مشورت پزشکی جهت مدیریت و پیشگیری از بروز نعوظ های طولانی مدت لازم است.

پریاپیسم غیر ایسکمیک که با نام پریاپیسم پر جریان نیز شناخته می شود در اثر جریان خون تنظیم نشده و نامناسب شریانی است که خون پر اکسیژن را به اجسام غاری وارد می کند. عدم تنظیم عوامل گشاد یا تنگ کننده عروقی اغلب در اثر آسیبی به وجود می آید که بر ریشه های عصبی و جریان خون رونده به نواحی تناسلی اثر گذار است. آسیب می تواند ناشی از مجموعه ای از شرایط و مشکلات باشد. همچنین، فاصله زمانی آسیب و پدیدار شدن تظاهرات بالینی بیمار می تواند از چندین روز تا چندین سال متغییر بوده و هیچ تاثیر چشم گیری بر نتایج نداشته باشد.

پریاپیسم ایسکمیک

پریاپیسم ایسکمیک ۹۵ درصد موارد این بیماری را تشکیل داده و یک اورژانس اورولوژیک همچون سندرم کمپارتمان به شمار می رود. سندرم کمپارتمان یک بیماری است که به افزایش فشار در فضا های تنگ و محدود بدن منجر شده و نیازمند یک رویکرد درمانی فوری است. هدف درمان کاهش تورم و حفظ سستی آلت تناسلی است. در حین این دوره ها یک اثر انسدادی، مانع خروج جریان خون وریدی از اجسام غاری شده، فشار در این اجسام بالا رفته، خون در حفرات بافت آلت رکود یافته و با محیط اسیدی و کم اکسیژن اطراف خود تعامل می کند.

پریاپیسم

پریاپیسم غیر ایسکمیک یا پر جریان

پریاپیسم غیر ایسکمیک که با نام پریاپیسم پر جریان نیز شناخته می شود در اثر جریان خون تنظیم نشده و نامناسب شریانی است که خون پر اکسیژن را به اجسام غاری وارد می کند. عدم تنظیم عوامل گشاد یا تنگ کننده عروقی اغلب در اثر آسیبی به وجود می آید که بر ریشه های عصبی و جریان خون رونده به نواحی تناسلی اثر گذار است. آسیب می تواند ناشی از مجموعه ای از شرایط و مشکلات باشد. همچنین، فاصله زمانی آسیب و پدیدار شدن تظاهرات بالینی بیمار می تواند از چندین روز تا چندین سال متغییر بوده و هیچ تاثیر چشم گیری بر نتایج نداشته باشد.

در این نوع برخلاف انواع دیگر، جریان خون وریدی مسدود نشده و بافت غاری در معرض خون پر اکسیژن قرار می گیرد. این نعوظ کاملا سفت نبوده، اغلب بی درد بوده و با اختلال طولانی مدت نعوظ ارتباطی ندارد.

پریاپیسم متناوب

پریاپیسم متناوب یک نوع عود کننده و مشخص از پریاپیسم ایسکمیک است که به صورت دوره های دردناکی بروز می دهد. این دوره ها می توانند کوتاه مدت و خود محدود شونده باشند. با این حال، دوره های کوتاه مدت نعوظ دردناک و ناخواسته می توانند با گذشت زمان به نوع طولانی مدت و ایسکمیک تبدیل شوند.

پریاپیسم

پریاپیسم ناشی از مصرف دارو

پریاپیسم های ناشی از مصرف دارو اغلب به عنوان یک عارضه جانبی در بسیاری از دارو های رایج و غیر مجاز بیان می شود. آگاهی از این عارضه جانبی احتمالی می تواند نتایج بیماری را در بهبود افسردگی، فشار خون بالا، اختلالات مجاری ادراری تحتانی و اختلالات بیش انعقادی بهبود بخشیده و احتمال بروز پریاپیسم را کاهش دهد. پریاپیسم همچنان چالشی بزرگ در درمان اختلالات نعوظ به شمار می رود. در حالی که تمامی رویداد های پریاپیسم ایسکمیک باید به صورت فوری مدیریت شوند، هدف اولیه پیشگیری است. درمان شامل آسپیراسیون یا شستشو با تزریق های مقلد سمپاتیک، شانت های جراحی و قرار دهی پروتز آلت می شود.

پریاپیسم غیر ایسکمیک می تواند در ابتدا به صورت محافظه کارانه مدیریت شود. هدف اولیه درمان پریاپیسم متناوب پیشگیری از بروز آن است اما دوره های حاد آن باید طبق دستور العمل پریاپیسم ایسکمیک مدیریت شوند.

 

دکتر رضا ولی پور ، متخصص اورولوژی در شهرک غرب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر محمد جمعه ۲۲ اسفند ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 1644 مشاهده پرسش
    من یکبار عمل واریکوسل انجام دادم بعد ۳ سال عود کرده دوباره میخوام عمل کنم.دفعه قبل کاملا اسپرمم سالم شد میخواستم ببینم ایندفعه هم سالم میشم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور جمعه ۲۲ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)

      نمیشه گفت

  • تصویر کاربر یه جمعه ۱۵ اسفند ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 241 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید خدمت شما و تشکر از شما آقای دکتر به خاطر این امکانی که فراهم کردید تا مردم سوالات پزشکی شون رو بتونن رایگان ازتون بپرسن بر خلاف برخی دکتر های دیگه که واسه یه سوال ساده پول یه ویزیت رو میگیرن اجرتون با خدا
    بنده سه تا سوال داشتم اگه جوابش رو بدید ممنون میشم چون ذهنم رو بد جوری مشغول کرده

    1:)  آیا امکان داره که مردی بدون بیماری خاصی  در عرض ۵ روز یهویی به واریکوسل دچار بشه یا واریکوسلش بعد از گذشت یک سال و نه ماه بعد از عمل  یهویی عود پیدا کنه بدون این که مشکل خاصی چه از لحاظ روحی و روانی و چه از لحاظ جسمی براش تو این ۵ روز اتفاق نیافتاده باشه ؟ در ضمن هیچ گونه علائم مربوط به واریکوسل رو قبل از این ۵ روز اصلا نداشته باشه الان هم هیچ گونه علائم خاصی نداره به جز این که حس کنه حجم مایع منی کم شده و جهشش هم کم شده ؟

    2 :) آیا التهاب سایکولوژیک پروستات که سه ماه و ده روز هست که بهش دچار هستم و زیر نظر دکتر ارولوژی هستم ، باعث ناباروری میشه ؟

    3 :) آیا ارتباطی بین فاصله زمانی دو انزال و حجم مایع منی و جهش مایع منی  و لذت حاصل از انزال وجود داره ؟
    1. تصویر کاربر یه جمعه ۱۵ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)
      البته یادم رفت آقای دکتر که بگم من ۲۴ سال سن دارم و قدم ۱۸۴ و وزنم ۱۳۵ و کم تحرک هستم
    2. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور جمعه ۱۵ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)

      ۱- عود واریکوسل به مرور ایجاد میشه ولی شما ممکنه ی دفعه متوجه اش شدی ۲-اگر باکتری علتش باشه ممکنه ۳-بله ارتباط مستقیم وجود داره 

    3. تصویر کاربر یه جمعه ۱۵ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)
      یکییم این که نمیدونم من دچار اختلال خود بیمار پنداری شدم فکر کنم چون هر روز یه مسئله ای ذهنم رو مشغول میکنه یه روز مثلا فکر میکنم نکنه عقیم باشم ، یه روزی فکر میکنم نکنه اختلال نعوظ دارم، امروزم فکر میکردم نکنه واریکوسل دارم
      واسه همین این سوال رو مطرح کردم
      درکل از لحاظ علمی امکان نداره که یه مرد جوان یهویی تو عرض ۵ روز دچار واریکوسل بشه ؟ لطفا جواب این دو سطر آخر رو بدید
    4. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور جمعه ۱۵ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)

      خیر 

    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر امیررضا پنجشنبه ۱۴ اسفند ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 208 مشاهده پرسش
    اقا دکتر من بعد تحریک جنسی بیضه هام درد میگیره چیکار کنم که الان دردش خوب بشه.امونمو بریده
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور پنجشنبه ۱۴ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)

      باید منی تخلیه بشه 

  • تصویر کاربر Hadi شنبه ۹ اسفند ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 246 مشاهده پرسش
    سلام ٣٢ سالمه سابقه سنگ كليه دارم و معمولا وقتي سنگ دارم ادارم بد مياد و دوشاخه ميشه الان چند ماهي هست سنگو به اندازه ٦ ميل دفع كردم ولي ادرارم همچنان دوشاخه هست ميخواستم ببينم مشكل از پروستات هست
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور شنبه ۹ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)

      سونوگرافی شکم و لگن و تعیین حجم باقیمانده ادراری و پروستات انجام بدین و آزمایش ادرار و کشت ادرار

  • تصویر کاربر ناشناس سه شنبه ۵ اسفند ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 257 مشاهده پرسش
    سلام دکتر من 12 سالمه و ببار دیگه هم سوال گذاشتم ولی کد رهگیری بالا نمیاره من روی آلتم یه تپخال هایی که به قطر 1 میلی متر و گودی کوچک سیاه در وسط که در حالت نعوظ شبیه یه زخم سیاه کوچک هستن دارم و یه توده هم در بیضه سمت چپم دارم من تا حد امکان نمی‌خوام برم دکتر در ضمن دردی چیزی هم ندارن میشه بگید خطرناکه یا نه؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور سه شنبه ۵ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)

      عکس بفرست

درحال دریافت اطلاعات