درمان و کاهش سریع درد کلیه در خانه با ۲ راهکار فوری

در این مقاله دکتر ولی پور جراح کلیه، به بررسی علائم و علل درد کلیه و همچنین بیماری هایی که سبب بروز درد کلیه می شوند، می پردازد. علاوه بر این به شما خواهیم گفت که برای درمان فوری درد کلیه در خانه چه کارهایی باید انجام دهید.

درد کلیه کجاست؟

ناحیه اصلی که درد کلیه در آن دیده می شود، در پهلوی فرد است که شامل قسمت میانی تا بالای کمر در هر دو طرف ستون فقرات می شود. احساس درد در کلیه بیشتر به این خاطر است که از اعماق بدن احساس می شود تا به نسبتِ یک احساس دردناک که درست در زیر پوست رخ می دهد. درمان فوری درد کلیه خانگی بسیار مهم می باشد. این درد که همراه با گرفتگی شدید همراه است دردی است که ممکن است شما فقط آن را در یک طرف بدن احساس کنید و ماهیت آن به صورت رفت و برگشتی باشد.

درد کلیه کجاست؟

محل درد ممکن است به قسمت پایین کمر فرد نسبت داده شود، زیرا کلیه ها در آن منطقه قرار دارند. بسته به علت اصلی آن، درد کلیه فقط در یک یا هر دو طرف ستون فقرات فرد ایجاد می شود. دردهای کلیوی نیز مشخص شده است که در وسط پهلوهای فرد، دو اینچ بالای ناف وجود دارد.

درمان درد کلیه در خانه

بر اساس تحقیقات زمانی که دچار درد کلیه می شوید، در مرحله اول از گرما استفاده کنید. برای کمک به کاهش درد کلیه، یک پد گرم کننده روی کمر، شکم یا پهلو قرار دهید. اگر درد شما تسکین پیدا نکرد، مسکن مصرف کنید. برای کاهش تب یا ناراحتی، مسکن‌های بدون نسخه مانند استامینوفن یا ایبوپروفن مصرف کنید (مگر اینکه آسیب کبدی یا کلیوی را شناخته باشید و منع استفاده از این داروها را داشته باشید).

درمان فوری درد کلیه خانگی 

شما باید بدانید که درمان فوری درد کلیه خانگی چگونه امکان پذیر است تا اگر خودتان یا یکی از افراد خانواده به این درد دچار شد بتوانید به او کمک کنید.داستراحت یکی از درمان های ساده می باشد. استراحت زیاد باعث می شود بدن پس از عفونت کلیه بهبود یافته و به شرایط طبیعی برگردد. نوشیدن آب کافی در روز می تواند علاوه بر از بین بردن باکتری ها به کاهش غلظت ادرار کمک کند و در نتیجه آن درد کلیه را تسکین دهد. برای درمان کلیه درد برخی از پزشکان نوشیدن ۸ لیوان آب در روز را توصیه می کنند. اگر در زمستان عطش نوشیدن آب ندارید از سوپ ها و مایعات گرم استفاده کنید.

بهترین مسکن برای کلیه درد

عفونت حاد و مزمن کلیه معمولا با درد همراه است. در عفونت حاد کلیه بیمار می تواند به تب مبتلا شود، در حالی که عفونت مزمن می تواند بدون تب باشد. ورم زیر چشم نیز یکی دیگر از نشانه های مشکلات کلیوی است. درد کلیه نباید با خوردن مسکن هایی مانند ژلوفن سرکوب شود.

درد پهلوی راست

در صورتی که فرد احساس کرد که به کلیه درد دچار شده باید بلافاصله به اورژانس بیمارستان مراجعه کند. یکی از کارهای اشتباهی که در زمان کلیه درد رایج شده، مصرف قرص ژلوفن است. خوردن این قرص می تواند باعث نارسایی و حتی از کار افتادن کلیه ها شود.

درد پهلوی راست به چه دلیل است؟

درد پهلو یا کمردرد یکی از بیماری های برجسته است که باعث می شود افراد به پزشکان مراجعه کنند. درد در ناحیه پشت یا شکم و پهلوها، که به آن درد پهلو یا درد کلیوی نیز گفته می شود، دلایل متعددی دارد.

علت درد پهلوی راست:

درد پهلو معمولاً از یکی از سه علت ناشی می شود: عفونت ادراری (UTI)، سنگ کلیه و مشکلات اسکلتی عضلانی مانند فشار عضلانی یا عصب مچ دست. به جز سه مورد اصلی فوق، گاهی اوقات دردهای پهلو ممکن است به دلیل شرایط جدی تر ایجاد شود این شامل:

  • سرطان مثانه یا کلیه
  • بیماری کلیوی
  • دیورتیکولیت
  • بیماری کیسه صفرا
  • آپاندیسیت
  • انسداد در مجاری ادراری

درد پهلو برای تشخیص مشکل است و نیاز به چند آزمایش مختلف برای مشخص کردن مشکل است. اگر درد غیر قابل توضیح دارید که از بین نمی رود همیشه بهتر است با پزشک مراقبت های اولیه صحبت کنید. همچنین اگر علائمی از عفونت مانند تب  خستگی یا درد بدن دارید باید سریعاً با پزشک تماس بگیرید.

درد پهلوی چپ

درد پهلوی چپ به چه دلیل است؟

درد کلیه چپ کمی با درد کلیه راست متفاوت است. از این نظر که علل ایجاد آن می تواند متفاوت باشد. به عنوان مثال این درد می تواند مربوط به درد عصبی، درد دنده، مشکلات گوارشی و … باشد که حتما باید درد پهلوی چپ را با پزشک درمیان گذاشت. آسیب کلیوی در اثر ضربه (پارگی کلیه) نیز می تواند علائم ذکر شده در بالا را سبب شود، اما آسیب خفیف ممکن است در ابتدا هیچ علامتی نداشته باشد. پارگی های شدید کلیوی می توانند سبب غیر عادی شدن ضربان و فشار خون و ایجاد شوک شوند. درد کلیه خود علامتی ناشی از مشکلات یا بیماری هایی می باشد که کلیه یا ساختارهای در ارتباط با آن، مانند میزنای یا مثانه به آن مبتلا هستند.

در رابطه با برگشت ادرار در کودکان بیشتر بدانید…

اگر به سنگ مثانه مبتلا هستید و به دنبال بهترین روش درمان سنگ مثانه هستید می توانید بر روی دکمه زیر کلیک کنید.

درمان سنگ مثانه

با اینکه برخی بیماری ها ممکن است دردهایی مشابه درد کلیه ایجاد کنند، اما این دردها در واقعیت ناشی از کلیه نیستند. موارد زیر مثال هایی از این دردها هستند:

  • کشیدگی عضلات در کمر
  • مشکلات ستون فقرات (شکستگی ها و آبسه ها)
  • درد دنده ها
  • التهاب پلور (پرده ای که اطراف ریه می باشد)
  • رادیکولیت (التهاب ریشه های عصبی)
  • فیبروز رتروپریتونئال (یک بیماری مرتبط با پرده در برگیرنده احشا شکمی)
  • زونا
  • آنوریسم آئورت شکمی
  • مشکلات مربوط به زنان

با اینکه درد کلیه در یک سمت کمر بروز می کند اما می تواند در یک زمان در هر دو سمت کمر رخ داده و تا به شکم یا کشاله ران نیز منتشر شود. دردی که ناگهانی، تیز، شدید بوده و به صورت متناوب افزایش و کاهش می یابد معمولا ناشی از سنگ هایی است که در میزنای های کلیه ها وجود دارند. درد ایجاد شده توسط سنگ های کلیوی، کولیک کلیوی نامیده می شود.

درد پهلوی چپ

درمان درد کلیه چپ در خانه

گاهی سوال پرسیده می شود درمان خانگی درد پهلوی چپ چیست و یا برای کلیه درد چی بخوریم؟ باید گفت که درمان های خانگی زیر را می توان جهت رفع درد کلیوی ناشی از عفونت های مجاری ادرار، استفاده کرد. در صورت عدم پاسخگویی این درمان ها، باید جهت پیشگیری از انتشار عفونت و همچنین دریافت درمان مناسب، به پزشک متخصص اورولوژی مراجعه شود.

◀️ نوشیدن آب فراوان

مصرف مایعات کافی، یکی از اقدامات کلیدی، جهت بیرون راندن عفونت های مجاری ادرار از بدن است. نوشیدن آب، با کاهش غلظت ادرار، درد را نیز تسکین می دهد. بیماران باید به جای مصرف نوشیدنی های شیرین، مقدار آب مصرفی خود را افزایش دهند. آب نسبت به نوشیدنی های دیگر، همواره گزینه مناسب تری بوده و تحریک پذیری کمتری ایجاد می کند. به طور کلی، باید نوشیدن ۸ لیوان آب در شبانه روز را هدف قرار داد. در صورت داشتن سبک زندگی فعال یا پر تنش، جهت حفظ آب کافی در بدن، به مصرف مقادیر بیشتری از آب نیاز است.

◀️ مصرف پروبیوتیک ها

پروبیوتیک ها، با تجمع باکتری ها در روده مقابله کرده و باکتری های مفید را جایگزین آن ها می کنند. باکتری های مفید می توانند سیستم ایمنی بدن را تقویت کنند. مصرف متداول پروبیوتیک ها، در تصفیه مواد زائد به کلیه ها کمک کرده و اثر بخشی دارو ها را افزایش می دهد.

◀️ مصرف میوه کرن بری (توت خرس)

آب این میوه، ویژگی تسکین بخشی داشته و مصرف آن معمولا به افراد مبتلا به عفونت های مجاری ادرار توصیه می شود. البته، بهتر است به جای مصرف شربت های فرآوری شده کرن بری، از آب تازه و خالص آن جهت مقابله با درد کلیه و کاهش علائم بیماری استفاده کرد.

مصرف میوه کرن بری (توت خرس) و رابطه آن با کلیه

◀️ حمام با آب گرم و نمک اپسوم

نمک اپسوم به عنوان یک ماده سم زدا عمل کرده و به بدن استراحت می دهد. حمام با آب گرم و نمک اپسوم، درمانی بلند مدت نبوده اما به راحتی بیشتر و کاهش درد کمک می کند.

◀️ استفاده از گرما

در صورتی که حمام با آب گرم مفید نباشد، می توان اعمال گرمای مستقیم، با استفاده از یک حوله یا بطری آب گرم را امتحان کرد. بیماران باید جهت کاهش درد، عامل گرما را
در هر بار به مدت ۲۰ دقیقه بر محل درد قرار دهند.

◀️ مصرف مسکن ها به جز آسپرین

آسپرین یک داروی رقیق کننده خون است که در صورت مصرف همزمان با درد کلیوی، می تواند سبب ورود خون به ادرار شود. جهت رهایی از درد کلیوی باید از مسکن های دیگری همچون ایبوپروفن استفاده کرد.

◀️ مصرف گیاه جعفری

گیاه جعفری یک خوراکی ادرار آور بوده که به افزایش دفعات و حجم ادرار کمک می کند. این ویژگی، در رفع تجمع باکتری های مجاری ادرار و مبارزه با عفونت ها مفید است. جهت رفع طعم ناخوشایند آب جعفری، می توان آن را با نوشیدنی های دیگر ترکیب کرد.

◀️ از آب زخال اخته استفاده کنید

آب زخال اخته یک منبع خوب برای درمان عفونت های دستگاه ادراری شناخته شده است. اما برای مصرف حتما از آب زغال اخته طبیعی استفاده کنید تا نتیجه بهتری بگیرید.

آب زخال اخته و تاثیر آن بر درد کلیه

◀️ اجتناب از مصرف محرک ها

الکل و قهوه هر دو توانایی تحریک مجاری ادرار را داشته و باید به مقدار محدود مصرف شوند. نوشیدن مواد محرک در طول ابتلا به یک عفونت، اثر بخشی فرایند التیام بدن را کاهش داده و دفع آب را بیشتر می کند.

◀️ مصرف سیب

میوه سیب می تواند در حفظ ویژگی اسیدی ادرار به کلیه ها کمک کرده و احتمال انتشار عفونت باکتریایی را کاهش دهد. سیب یک خوراکی فوق العاده برای مقابله با التهاب و تسکین درد است.

◀️ نوشیدن چای سبز

برخی مطالعات بیان دارند که چای سبز می تواند ویژگی هایی ضد باکتریایی، در مقابل عفونت های ادراری داشته باشد. جهت کسب این مزایا باید مقادیر بیشتری چای سبز مصرف یا انواع غلیظ تر این چای را انتخاب کرد.

◀️ مصرف مواد اسیدی

همانطور که گفته شد، خوراکی های اسیدی توانایی کاهش درد کلیوی را داشته و به صورت فعال با سنگ های کلیوی مقابله می کنند. با این حال، افراد باید از زیاده روی در مصرف این مواد خودداری کنند.

◀️ مرکبات

مصرف مرکبات یا اضافه کردن عصاره آن ها به مقداری آب، بهترین روش برای دریافت اسید کافی به شمار می رود. لیمو، پرتقال، گریپ فروت و لیمو ترش از جمله این میوه ها هستند.

مصرف مرکبات و تاثیر آن بر درد کلیه

توصیه های دیگر :

باید مراقب مصرف پروتئین های حیوانی و همچنین غذاهای غنی از اگزالات، آجیل ها، سبوس گندم، فلفل سبز باشید. شما می توانید از شیر، حتی شیرهای گیاهی مانند سویا و شیر بادام و محصولات لبنی استفاده کنید.

علائم و نشانه های درد کلیه

علائم مرتبط با درد کلیه که به آن درد کلیوی یا درد پهلو نیز گفته می شود، ناراحتی (حاد یا مزمن) و دردی شدید می باشد که حدودا بین دنده پایینی و باسن رخ می دهد. بسته به علت درد، این درد می تواند به ناحیه پایین پهلو یعنی کشاله ران یا ناحیه شکمی سرایت کند. برخی افراد ممکن است به علائم یا نشانه هایی از جمله موارد زیر مبتلا شوند:

  • تب
  • ادرار همراه با درد (دیزوری)
  • وجود خون در ادرار
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • گیجی
  • یبوست یا اسهال
  • راش (یک ضایعه پوستی)
  • خستگی
  • لرز
لرز در اثر درد کلیه

دیگر علائم و نشانه هایی که ممکن است در صورت کاهش فزاینده عملکرد کلیوی اتفاق افتند، عبارتند از:

  • مزه آهن در دهان
  • تنفس بد بو
  • تورم و تنگی نفس
 

حتما بخوانبد

اگر درد کلیه شدت بسیاری دارید و تکرر ادرار شما زیاد است، ممکن است شما سنگ کلیه داشته باشید. برای درمان سنگ کلیه بر روی دکمه زیر کلیک کنید.

درمان سنگ کلیه

بسته به علت زمینه ای، کلیه درد می تواند در سمت راست یا چپ رخ دهد. گاهی اوقات این درد می تواند در هر دو سمت ناحیه کمر اتفاق افتد.

دیورتیکولیت

دیورتیکولیت یکی از رایج ترین عوامل درد ناحیه چپ و پایین شکم است. دیورتیکولیت هنگامی بروز می دهد که دیورتیکول های (کیسه های کوچک) دیواره روده عفونی و ملتهب شوند. دیورتیکول ها در اغلب افراد بزرگسال وجود دارند. همگام با افزایش سن، تعداد این کیسه ها نیز افزایش یافته و احتمال پارگی و متورم شدن آن ها نیز بیشتر می شود. با اینکه دیورتیکولیت در بزرگسالان شیوع بیشتری داشته اما می تواند در افراد جوان نیز بروز دهد.

بیماری سلیاک

سلیاک یک بیماری مزمن است که در مجرای گوارشی افراد ناتوان در هضم گلوتن بروز می دهد. گلوتن پروتئینی است که در برخی مواد غذایی همچون آرد و برخی محصولات سلامتی یافت می شود. در هنگام ابتلا به بیماری سلیاک سیستم ایمنی به بخش هایی از روده کوچک حمله کرده و طیفی از مشکلات گوارشی و کمبود های ویتامینی را به وجود می آورد.

بیماری سلیاک

تولید گاز یا نفخ

گاز ها از طریق بلع هوا در هنگام خوردن یا فرآیند های گوارشی طبیعی در مجرای گوارشی به دام می افتند. به طور کلی، گاز ها سبب نگرانی نشده و از طریق مقعد یا مری به بیرون رانده می شوند. گازهایی که به طور موقت در مجرای گوارشی به دام افتاده اند در هنگام خروج می توانند سبب ایجاد درد و ناراحتی شوند. گاز ها می توانند در اثر عوامل زیر به وجود آیند:

  • هضم مواد غذایی که مستعد تولید گاز هستند.
  • بلع هوا
  • مصرف سیگار
  • جویدن آدامس
  • پرخوری
  • مواد غذایی هضم نشده
  • باکتری ها

عدم تحمل لاکتوز

افرادی که توانایی تحمل لاکتوز را ندارند در هضم شیر و محصولات لبنی همچون ماست و پنیر با مشکل مواجه می شوند. عدم تحمل لاکتوز در اثر نبود آنزیمی به نام لاکتاز به وجود می آِید. آنزیم لاکتاز لاکتوز موجود در شیر را به گلوکز و گالاکتوز تجزیه می کند. و می تواند به درد پهلو منجر شود.

عدم تحمل لاکتوز

بیماری التهابی روده

بیماری کرون و کولیت اولسراتیو بیماری های مزمنی هستند که می توانند سبب بروز التهابات دردناک در هر جایی از مجرای گوارشی شوند. بیماری کرون و کولیت اولسراتیو به ترتیب بیشترین شیوع را در روده کوچک و بزرگ دارند.

سو هاضمه

سو هاضمه با تجمع اسید پس از خوردن غذا به وجود می آید. در اغلب افراد درد ناشی از سو هاضمه در ناحیه بالایی شکم بروز می دهد. سو هاضمه به ندرت در ناحیه پایینی شکم نیز اتفاق می افتد. به طور کلی، اغلب موارد سو هاضمه خفیف بوده و علائم آن ها شامل احساس سوزش، درد یا ناراحتی خفیف، سوزش سر دل و نفخ می باشند.

شینگلز

شینگلز توسط ویروس آبله مرغان به وجود می آید. پس از ابتلا به ویروس آبله مرغان، این ویروس مادام العمر به صورت خاموش در بدن باقی می ماند. گاهی اوقات، این ویروس دوباره فعال شده و سبب بروز درد و راش هایی می شود که یک جنب از شکم را به خود در گیر می کنند.

سندرم روده تحریک پذیر (IBS)

سندرم روده تحریک پذیر یک اختلال گوارشی مزمن است که پزشک تنها با رد کردن وجود دیگر عوامل احتمالی علائم، آن را تشخیص می دهد.

فتق

فتق هنگامی بروز می دهد که یک اندام یا دیگر بخش های بدن دیواره شکم را به سمت بیرون فشار دهند. گاهی اوقات، در اثر فتق یک برآمدگی در ناحیه میانه شکم یا در نزدیکی کشاله ران پدیدار می شود. فتق ها بسته به عوامل زمینه ای خود دارای انواع متفاوتی هستند. به دلیل اینکه فتق ها می توانند سبب ایجاد مشکلات ثانویه شوند، ملاقات با پزشک در سریع ترین زمان ممکن الزامی است.

فتق یکی از عوامل درد کشاله ران

یبوست

یبوست به حالتی گفته می شود که فرد در دفع مدفوع ناتوان است. این وضعیت اغلب در اثر رژیم غذایی نامناسب و کم تحرکی به وجود می آید. بهبود وضعیت تغذیه ای و افزایش فعالیت دو مورد از موثر ترین درمان های یبوست به شمار می روند.

سنگ های کلیوی

اغلب سنگ ها از تجمعات کلسیمی تشکیل شده و می توانند در هر کدام از کلیه های چپ یا راست بروز دهند. ممکن است افراد تا هنگام بروز مشکلات از وجود سنگ های کلیوی آگاه نباشند.

از جمله مشکلات سنگ های کلیوی می توان به مسدود شدن بخشی از کلیه یا ایجاد درد شدید در هنگام دفع ادرار اشاره کرد.

انسداد روده ای

هنگامی که انسدادی در روده رخ می دهد مواد غذایی توانایی عبور از مجرای گوارشی را نخواهند داشت. این وضعیت به بروز دردی شدید منجر شده که نیازمند مراقبت پزشکی فوری است. انسداد های روده ای در افراد مسن شیوع بیشتری داشته و اغلب توسط بیماری های دیگر از جمله دیورتیکولیت یا سرطان روده بزرگ به وجود می آیند.

چه بیماری ها و شرایطی سبب درد کلیه می شوند؟

بسیاری از عوامل بیماری کلیوی که به درد کلیه (درد پهلو نیز گفته می شود) منجر می شوند ناشی از بیماری های زمینه ای اکتسابی می باشند که می توانند عملکرد کلیه را به طور حاد یا مزمن تحت تاثیر قرار دهند. دیگر بیماری ها در هنگام تولد وجود دارند. برخی افراد ممکن است با وضعیتی غیرعادی به دنیا آیند که از لحاظ ژنتیکی موثر بر کلیه ها تلقی می شود.

سنگ کلیه

درد کلیه یا درد پهلو می تواند حاد، نسبتا مداوم و تیز باشد. این درد کولیک کلیوی نامیده می شود. این نوع درد معمولا هنگامی دیده می شود که یک سنگ کلیه یا موردی دیگر سبب انسداد لوله تخلیه کننده کلیه (میزنای) شده باشد. با این حال، دیگر فرایندها نیز می توانند سبب یک درد کلیوی مبهم، مزمن و گاها تیز شوند. برخی عوامل درد کلیه یا درد پهلو به شرح زیر می باشند:

  •  عفونت های مجاری ادراری
  • عفونت های کلیوی
  •  سنگ های کلیوی (نفرولیتیازیس و یا یورترولیتیازیس)
  •  سرطان کلیه
  •  هر موردی که سبب وارد آمدن فشار به کلیه شود (مانند یک تومور بزرگ)
  •  تخریب یا تورم رگ‌های خونی کلیه (گلومرولونفریتیس)
  •  وجود لخته های خونی در کلیه (ترومبوز ورید کلیوی)
  •  بیماری کلیه پلی کیستیک (مادرزادی)
  •  ناهنجاری های مادرزادی در سیستم کلیوی که منجر به انسداد کامل یا بخشی از جریان ادرار می شود.
  •  داروها یا سمومی که به بافت کلیوی آسیب وارد می کنند (برای مثال: قرار گرفتن در معرض سموم آفت کش یا مصرف مزمن داروهایی مانند ایبوپروفن، آدویل، موترین و…)
  •  درد کلیه در دوره بارداری
  •  خونریزی کلیوی (هموراژی) ناشی از عواملی مانند ضربه های نفوذ کننده به درون بدن یا له کننده (مانند پارگی کلیه)
  •  مراحل آخر بیماری های کلیوی
مراحل آخر بیماری های کلیوی

درد کلیه بر اثر سرما

بیماری کلیوی بیش از ۳ میلیون نفر در ایران را تحت تأثیر قرار داده است. هوای سرد، یخ و برف می توانند بیماری های زمینه ای را تشدید کنند و این امر باعث می شود افراد مبتلا به بیماری های مزمن مانند بیماری کلیوی در برابر بیماری ها آسیب پذیر شوند. افرادی در حال مدیریت بیماری مزمن خود هستند و سبک زندگی سالم را انتخاب کرده اند، باید محافظت از خود را ادامه دهند. با شروع فصل زمستان، بیماری های کلیوی نیز شروع می شوند.

ضعف های کلیوی و درد کلیه از سرما ممکن است با حالات زیر شروع شود:

  • کمردرد 
  • سختی مفاصل
  • ضعف زانو 
  • احساس فراموشی 
  • خواب دیدن در شب
  • حساسیت دندان ها 
  • هوس نمک  کردن
  • تغییر فشار خون ، فقط کمی

ورزشکاران ممکن است در این فصل از سال شاهد درد زیادی در ناحیه کمر شوند. در این صورت ، احتمالاً ارگان هایی که از کمر، کلیه ها و روده بزرگ، حمایت می کنند ، نیاز به حمایت بیشتری داشته باشند.

درمان درد کلیه بر اثر سرما

پروتئین: برای کلیه درد چی بخوریم؟ پروتئین کافی بخورید. کلیه های شما برای ساختن خون وگردش آن خون در بدن و در نتیجه گرم کردن بدن به پروتئین های حیوانی فرآودری نشده مانند گوشت یا تخم مرغ نیاز دارند. همچنین کلیه ها در این فصل از سال به مواد معدنی مانند نمک دریایی (غیر ید دار) در رژیم غذایی نیاز دارند.

لباس زمستانی گرم بپوشید: آیا می خواهید یک راز در مورد کلیه های خود بدانید؟ کلیه های شما از سرما متنفر هستند. برخی اوقات افراد برای قدرت نمایی در زمستان کم لباس می پوشند. این کار را انجام ندهید، با کلیه های خود مهربان باشید و لباس گرم بپوشید … کلاه و دستکش نیز بپوشید. همچنین پوشاندن کمر علاوه بر پیراهن گزینه ی عاقلانه ای خواهد بود.

مقداری چای بنوشید: اگر مدت زمانی را خارج از خانه در سرما سپری کردید، پس از برگشت به خانه نوشیدن چای گیاهی گرم یک روش عالی برای گرم کردن کلیه ها می باشد. می توانید به چای خود دارچین ، زنجبیل و مرکبات اضافه کنید.

حمایت بیشتر از کلیه ها در فصل سرد سال سخت نیست و پیشگیری از درد کلیه در سرما راحت است.

پزشکان قبل از فرا رسیدن فصل سرما، اقدامات زیر را به افراد مبتلا به بیماری کلیوی توصیه می کنند:

  • زدن واکسن آنفولانزا
  • مراجعه به پزشک با اولین احساس ناخوشایند 
  • گرم نگه داشتن
  • اطمینان از داشتن داروهای اضطراری

نوشیدنی گازدار:

اگر روزانه دو یا چند نوشیدنی گازدار رژیمی بنوشید ، احتمال بیشتری برای ابتلا به بیماری کلیوی خواهید داشت. در یک مطالعه ، عملکرد کلیه ی زنانی که نوشیدنی های گازدار مصرف می کردند، بعد از ۲۰ سال در مقایسه با سایر زنان ۳۰٪ کمتر بود. نوشیدنی های شیرین شده با شکر تأثیر مشابهی نداشتند.

گلودرد استرپتوکوکی:

هنگامی که شما به این عفونت مبتلا هستید، بدن شما برای مبارزه با آن پروتئین هایی به نام پادتن(آنتی بادی) تولید می کند. پادتن های اضافی می توانند در قسمت های تصفیه کلیه های شما مستقر شوند و باعث التهاب آن شوند. معمولاً زمان زیادی پایدار نمی ماند، اما آسیب کلیوی ناشی از آن ها ممکن است برای برخی افراد دائمی باشد. اگر فکر می کنید گلودرد مزمن دارید ، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.

درمان درد کلیه

درمان کلیه درد (درد پهلو) به علت زمینه ای درد بستگی دارد. کدام مسکن درد کلیه مناسب است؟ عفونت ها و سنگ های کلیوی که سبب درد می شوند، اغلب با مصرف ایبوپروفن، کترولاک (تورادول)، استامینوفن (تیلنول و غیره) یا گاهی اوقات با مقادیر کم مورفین (در ابتلا به سنگ های کلیوی) درمان می شوند. این داروها درد را تسکین می دهند، اما سبب درمان علت زمینه ای درد نمی شوند. هر چند که برخی بیماران ممکن است به صورت خود به خود سنگ های کلیوی کوچک (معمولا با قطری کمتر از ۶ میلی متر) را دفع کرده و از درد رهایی یابند. ادرار، سنگ کلیوی را که سبب التهاب شده به بیرون از میزنای و یا میزراه می راند.

عفونت هایی مانند عفونت های مجاری ادرار و پیلونفریت معمولا علاوه بر داروهای مسکن درد، نیازمند درمان های آنتی بیوتیکی نیز می باشند. اگر سنگ های کلیوی میزراه را به طور کامل مسدود کرده و یا دارای قطر ۶ میلی متری و بیشتر باشند ممکن است نیاز به جراحی اورولوژیکی (مجاری ادرار) داشته باشند.

درمان کلیه درد با جراحی

آیا درمان فوری درد کلیه امکانپذیر است؟ معمولا در صورتی که سنگ های کلیوی توسط تکنیک های جراحی رو به عقب از بین برده شوند مدت بهبود کم (همان روز یا چند روز) می باشد. با این حال، برخی پارگی های شدید کلیوی ممکن است به جراحی های گسترده تری نیاز داشته باشند. مدت زمان بهبودی در این نوع جراحی ها از چند هفته تا چند ماه متغییر است. دیگر عوامل زمینه ای که سبب درد پهلو می شوند می توانند به روش تسکین دردی مشابه و درمان های همزمان نیاز داشته باشند. هر چند که بیمارانی که مبتلا به مشکلات شناخته شده کلیوی (بیماری کلیوی) و یا کاهش عملکرد کلیوی شده اند نباید با داروهایی درمان شوند که توسط کلیه ها دفع شده و یا ممکن است سبب آسیب بیشتر کلیوی شوند.

زمان مراجعه به پزشک

فرد نباید ملاقات خود با پزشک را جهت معاینه درد کلیه یا درد پهلو به تعویق اندازد. با اینکه درد پهلو اغلب با مشکلات زمینه ای در ارتباط با کلیه دیده می شود، اما بیماری های دیگر بسیاری وجود دارند که می توانند دردی مشابه با درد کلیه را ایجاد کنند. در مواردی که سنگ کلیه بزرگ باشد پزشک عمل سنگ کلیه را پیشنهاد می دهد.

زمان مراجعه به پزشک

پزشک می تواند به انجام تشخیصی دقیق از مشکلاتی زمینه ای که منجر به درد پهلو یا درد کلیه شده اند کمک کند. هر گونه بروز درد شدید در پهلو یا کلیه باید سریعا معاینه شود. علائم هشدار دهنده ای که بیانگر وجود بیماری کلیوی و منجر شدن آن به درد پهلو یا کلیه می باشند به شرح زیر هستند:

◀️ وجود پروتئین یا خون در ادرار

◀️ افزایش دفعات دفع ادرار مخصوصا در شب، یا مشکل و درد در هنگام ادرار

◀️ فشار خون بالا

◀️ تورم در دست ها و پاها و یا پف کردن نواحی اطراف چشم

◀️ آزمایشی که حاکی از میزان غیر عادی کراتینین، نیتروژن اوره خون یا میزان فیلتراسیون گلومرولی کمتر از ۶۰ (میلی لیتر بر دقیقه بر متر مربع) باشد.

علاوه بر این، اگر فردی مبتلا به دیابت یا هرگونه بیماری مادرزادی باشد که منجر به اختلال در عملکرد کلیه می شود، باید از نظر بروز اختلالات عملکردی کلیه یا نارسایی کلیه بر طبق روال، توسط یک پزشک معاینه شود.

تشخیص بیماری های کلیوی

پزشک معمولا یک بررسی بر سابقه فرد و معاینه ای بدنی انجام خواهد داد. آزمایشات اولیه معمولا شامل یک آزمایش شمارش کامل سلول های خون (CBC)، عملکرد کلیه (کراتینین و BUN)، آزمایش ادرار و در صورت لزوم آزمایش بارداری می شوند. در صورتی که به فرد آسیبی ناشی از ضربه به قسمت پایینی کمرش وارد شده باشد، می توان به پارگی کلیه مشکوک شد.

در صورتی که پزشک به وجود سنگ کلیه مشکوک باشد، یک آزمایش سی تی اسکن (بدون تزریق ماده حاجب) یا سونوگرافی از کلیه انجام خواهد شد. انجام آزمایش اشعه ایکس از شکم نیز می تواند صورت گیرد، اما به طور معمول سی تی اسکن و سونوگرافی جایگزین آن می شوند.

درمان فوری درد کلیه خانگی با استفاده از داروهای گیاهی 

گیاهان دارویی که در ادامه معرفی می کنیم می تواند به عنوان درمان های کمکی برای کاهش درد کلیه کمک کند :

  • چای سبز
  • چای جاوه
  • زنجبیل
  • استفاده از کرنبری
  • استفاده از جوی وحشی

بیشتر بدانید: زگیل معمولی در ناحیه تناسلی

از آنجایی که بیماران مبتلا به سنگ کلیه اغلب نیاز به تکرار تصویر برداری های اشعه ایکس دارند و یا چندین بار به سنگ کلیه مبتلا می شوند، سونوگرافی به دلیل نداشتن تشعشعات، روشی خوب جهت استفاده است. سی تی اسکن های شکمی لگنی با ماده حاجب یا تصویر برداری با تشدید امواج مغناطیسی (MRI) و آئورتوگرام، می توانند جهت تعیین و تمایز بیشتر بیماری های زمینه ای کلیوی یا عوامل غیر کلیوی درد پهلو استفاده شوند.

در صورتی که کلیه مشکوک به آسیب ناشی از یک ضربه باشد (مانند حادثه رانندگی، زخم ناشی از شلیک گلوله یا له شدگی ناشی از یک ضربه در فوتبال یا آسیب در محل کار) این آزمایشات به طور معمول انجام می شوند.

سخن پایانی : 

درمان فوری درد کلیه خانگی یکی از مواردی است که برای افراد بسیار حائز اهمیت می باشد زیرا درد کلیه چپ یا درد کلیه راست می تواند باعث اختلالات شدید در زندگی روزمره شود. از این رو برای کمک به کاهش درد و بهبود سلامت کلیه باید بعضی از روش های درمان کلیه درد در خانه را رعایت کنید.

در درمان کلیه درد در خانه راهکارهای زیادی مثل استراحت کردن، نوشیدن مقدار زیادی مایعات، اجتناب از مصرف غذاهای مضر و … می توانند به کاهش درد کلیه کمک کنند.

دکتر ولی پور، متخصص اورولوژی در غرب تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر جلال پنجشنبه ۳۰ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 238 مشاهده پرسش
    بدون هیچ سابقه دردشدید چپ زیر شکم گرفتم
    بیمارستان مسکن زدند و با دیکنوفناک دردم از بین میره ،درسونوگرافی هیدرونفروز خفیف سمت چپ رویت شده
    بقیه موارد رو نرمال زده.
    چه کنم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور پنجشنبه ۳۰ دی ۰( 2 سال پیش)

      سی تی اسکن شکم و لگن اسپیرال بدون تزریق با کاتهای ظریف ۲-۳ میلی متری انجام بدین

  • تصویر کاربر وحید یکشنبه ۱ اسفند ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 221 مشاهده پرسش
    درد در دو طرف پهلوی چپ و راست و انتشار آن به لگن
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور یکشنبه ۱ اسفند ۰( 2 سال پیش)

      سونوگرافی شکم و لگن و تعیین حجم باقیمانده ادراری و پروستات انجام بدین و آزمایش ادرار و کشت ادرار

  • تصویر کاربر ابراهیم یکشنبه ۱ اسفند ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 225 مشاهده پرسش
    برای درمان درد کلیه سمت چپ چه کنم،
    ناحیه سمت چپم درد می کنه،
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور یکشنبه ۱ اسفند ۰( 2 سال پیش)

      سونوگرافی شکم و لگن و تعیین حجم باقیمانده ادراری انجام بدین و آزمایش ادرار و کشت ادرار 

  • تصویر کاربر مرمر جمعه ۲۴ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 252 مشاهده پرسش
    با سلام. چند سالی هست با هر سرماخوردگی، اسهال و استفراغ یا کرونا تا چندین روز دچار خون ادراری میشوم. پزشک تشخیص ای جی ای نفروپاتی داده اند و فقط برای هر شب کپسول امگا سه تجویز کرده اند و معاینات دوره ای. آیا تشخیص درست است و خوردن این کپسول کفایت میکند؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور جمعه ۲۴ دی ۰( 2 سال پیش)

      به فوق تخصص نفرولوژی مراجعه کنید 

  • تصویر کاربر میرزایی شنبه ۲۵ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 229 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من کلیه سمت چپم درد میکنه یک روزه ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور شنبه ۲۵ دی ۰( 2 سال پیش)

      سونوگرافی شکم و لگن و تعیین حجم باقیمانده ادراری انجام بدین و آزمایش ادرار و کشت ادرار 

درحال دریافت اطلاعات