چطور بفهمیم که واقعا سرطان بیضه داریم؟
فهرست موضوعات
سرطان بیضه چیست؟ هورمون های جنسی مردانه و اسپرم در بیضه تولید می شوند. سرطان بیضه یا توده در بیضه در این اندام ایجاد می شود. تستوسترون رشد اندام های جنسی و دیگر ویژگی های جسمی مردانه را کنترل میکند. گرچه سرطان بیضه در مقایسه با دیگر سرطان ها ناشایع است (۰.۷ درصد از تمام سرطان ها را شامل میشود)، اما شایع ترین سرطان در بین مردان ۱۵ تا ۳۵ ساله در آمریکای شمالی و اروپا است. هرساله، ۸.۰۰۰ مرد در ایالات متحده با سرطان بیضه تشخیص داده میشوند، و ۳۹۰ مرد در اثر این بیماری هرساله می میرند. آیا تا به حال عکس توده در بیضه را مشاهده کرده اید؟ با ما در ادامه مقاله همراه باشید.
عکس سرطان بیضه
- توده در بیضه یکی از شایع ترین سرطان ها دربین مردان جوان است.
- روش های تشخیصی متداول شامل معاینه، آزمایش خون و سونوگرافی هستند.
- درمان در ۹۵ درصد مردانی که سرطان بیضه دارند موفقیت آمیز است.
علائم سرطان بیضه سمت چپ
گاهی سوال پرسیده می شود که منظور از علائم سرطان بیضه سمت چپ چه مواردی است و یا اینکه بیضه سمت راست دچار چه مشکلاتی می شود! به طور معمول علائم سرطان تا مراحل انتهایی بروز نمی یابند. در بیشتر موارد، افراد خودشان سرطان را کشف میکنند. بعضی اوقات، این سرطان توسط پزشک در یک معاینه معمولی جسمانی کشف میشود.
بیضه ها باید صاف، بدون هیچ توده یا برآمدگی، سفت و اما نه خیلی سفت احساس شوند. ممکن است یک لوله نرم در پشت هر بیضه احساس کنید که به آن اپیدیدیم می گویند. هرکسی که چیز غیرطبیعی ای درمورد بیضه ی خود متوجه شود باید سریعا به پزشک مراجعه کند، به ویژه اگر یکی از موارد زیر را متوجه شود:
- یک برآمدگی بدون درد یا تورم در بیضه
- درد در بیضه یا کیسه ی بیضه
- ناراحتی در بیضه یا کیسه ی بیضه
- احساس سنگینی در کیسه ی بیضه
- یک درد مبهم در کمر، کشاله ی ران یا شکم
- تجمع ناگهانی مایع در کیسه ی بیضه
- خستگی یا ضعف بدون دلیل
عوارض نداشتن بیضه چپ
نقاص مادرزادی در نداشتن بیضه چپ یا سرطان بیضه و برداشتن بیضه چپ می تواند عوارضی را در پی داشته باشد. نداشتن بیضه چپ می تواند عوارضی همچون ناباروری ، فتق ، پیچ خوردگی بیضه نزول نکرده ، آسیب پذیری بیشتر در برابر ضربه های وارده به بین پا و از نظر ظاهری باعث خجالت زدگی و مشکلات روانی در کودکان و نوجوانان می شود.
مهم است بدانید که این علامت ها ممکن است لزوما به دلیل سرطان ایجاد نشوند. درحقیقت، کمتر از ۴ درصد برآمدگی هایی که روی بیضه یافته میشوند سرطانی هستند. با این وجود افراد نباید برآمدگی های روی بیضه یا برآمدگی بیضه را نادیده بگیرند. مهم است که به یک پزشک مراجعه کنید. بعد از آن پزشک میتواند علت را مشخص کند. گرچه سرطان میتواند به گره های لنفاوی گسترش یابد، اما اغلب به سختی به اندام های دیگر منتقل میشود. اگر سرطان گسترش یابد، ممکن است فرد موارد زیر را تجربه کند:
- سرفه کردن
- سختی در نفس کشیدن
- مشکل در بلع
- تورم در قفسه ی سینه
- علائم ابتدایی
مهم است که سرطان سریع تشخیص داده شود تا شانس موفقیت درمان افزایش یابد. علامت های ابتدایی که ایجاد میشوند یک برآمدگی بدون درد و تورم میباشند. همچنین ممکن است بیضه بزرگتر از حالت معمولی اش به نظر برسد. در هر حال، این نوع سرطان تا مراحل ابتدایی علامت قابل توجهی را ایجاد نمیکند. به همین دلیل است که معاینه توسط خود فرد اهمیت دارد این کار اغلب تنها راه برای تشخیص زودرس سرطاندر مراحل ابتدایی است.
خطر دیگری که ممکن است در بیضه رخ دهد بزرگ شدن رگ های بیضه می باشد. به این رویداد واریکوسل می گویند. آیا می دانید واریکوسل چگونه درمان می شود؟
تشخیص سرطان بیضه
متخصصین ارولوژی پس از معلاینه بیمار برای تشخیص قطعی سرطان بیضه برای بیمار آزمایش خون و سونوگرافی تجویز می کند. برای اندازه گیری تومور آزمایش خون و برای جامد و میا مایع بودن داخل توده بیضه سونوگرافی انجام می شود. اگر دارای توده بیضه راست و چپ هستید بهتر است برای معاینه و انجام آزمایشات به پزشک متخصص مراجعه نمایید.
عکس توده در بیضه
علت ایجاد سرطان بیضه
گرچه دانشمندان کاملا از این که علات اصلی ایجاد سرطان بیضه چه چیزی است مطمئن نیستند، اما چند عامل که ممکن است خطر ابتلای مردان به این بیماری را افزایش دهند وجود دارند. این عوامل شامل موارد زیر هستند:
- کریپتورکیدیسم (عدم نزول بیضه ها): اگر بیضه ها در هنگام تولد نزول پیدا نکنند، خطر بیشتری در آینده برای ابتلا به سرطان وجود دارد.
- اختلالات مادرزادی: نوزاد پسری که با اختلالات آلت تناسلی، کلیه یا بیضه متولد میشود.
- فتق اینگوئینال (مغبنی): نوزادان پسری که با فتقی در ناحیه مغبن خود متولد میشوند.
- داشتن سرطان بیضه پیشین: اگر مردی دارای سرطان باشد، درمقایسه با شخصی که هیچ وقت سرطان نداشته است، احتمال بیشتری دارد که بیضه ی دیگر او نیز دچار سرطان شود.
- پیشینه خانوادگی: شخصی که یکی از نزدیکان او سرطان بیضه دارند، در مقایسه با دیگران احتمال بیشتری برای ابتلا به این نوع سرطان دارد.
- رشد غیرطبیعی بیضه: بیماری هایی ماندد سندرم کلاین فلتر، بیماری ای که در آن بیضه به صورت طبیعی رشد نمی کند، ممکن است خطر ابتلای فرد به این نوع سرطان را افزایش دهد.
- ارکیت اوریونی: این یکی از عوارض ناشایع اوریون است که در آن یک یا هر دو بیضه ملتهب میشوند.
- نژاد: سرطان بیضه دربین مردان قفقازی در مقایسه با مردان آفریقایی یا آسیایی تبار شایع تر است. میزان بالایی دربین اسکاندیناوی، آلمانی و نیوزیلندی مشاهده شده است.
انجام وازکتومی خطر ابتلای مردان به سرطان بیضه را افزایش نمی دهد.
انواع توده بیضه
- واریوکسل : این نوع شایع ترین نوع است
- هیدروسل :ایجاد مایع در بیضه ها باعث ایجاد هیدروسل میشود.
- کیست اپیدیدیم
- اپیدیدیمیت و ارکیت
- پیچ خوردگی بیضه : در زمان حادثه یا آسیب ممکن است رخ دهد.
- فتق : فتق زمانی رخ می دهد که بخشی از روده به داخل کیسه بیضه می افتد.
درمان سرطان بیضه
نزدیک به ۹۵ درصد مردانی که به سرطان بیضه مبتلا میشوند، بعد از درمان بهبودی موفقیت آمیزی خواهند داشت. هرچه بیمار سریع تر تشخیص داده و درمان شود، پیش آگهی بهتری خواهد داشت. ممکن است درمان سرطان بیضه شامل جراحی، پرتودرمانی، شیمی درمانی یا ترکیبی از آن ها باشد.
- جراحی
- ارکیتکومی
معمولا نخستین خط درمانی ارکیکتومی است. بیضه با جراحی خارج میشود تا از گسترش تومور پیشگیری شود. اگر بیمار در مرحله ی ۱ تشخیص داده و درمان شود، ممکن است تنها درمان مورد نیاز جراحی باشد.ارکیکتومی یک عمل ساده است. بیمار بیهوشی عمومی می گیرد. یک برش کوچک در کشاله ی ران ایجاد میشود، و بیضه از طریق این برش خارج خواهد شد. بیمار برای چند روز کوتاه در بیمارستان خواهد ماند. اگر مرد هنوز بعد از عمل یک بیضه داشته باشد، زندگی جنسی و قوای تولید مثلی او نباید تحت تاثیر قرار بگیرد.
باروری
اگر بعد از عمل، بیمار بیضه ای نداشته باشد، او نابارور خواهد شد. او قادر به تولید اسپرم نخواهد بود. مردی که میخواهد روزی بچه دار شود، باید ذخیره سازی اسپرم خود در بانک اسپرم را قبل از عمل درنظر داشته باشد –قبل از خارج کردن بیضه مقداری اسپرم در بانک اسپرم نگه داری خواهند شد. دیگر درمان های سرطان بیضه، شامل پرتودرمانی و شیمی درمانی نیز میتوانند روی باروری طولانی مدت بیمار سرطانی تاثیر بگذارند.
جراحی گره های لنفاوی
اگر سرطان به گره های لنفاوی برسد، نیاز است که آن ها با جراحی خارج شوند. این گره ها معمولا شامل گره های لنفاوی شکم و قفسه ی سینه هستند. بعضی اوقات جراحی گره های لنفاوی میتوانند باعث ناباروری شوند.
پرتودرمانی
پرتودرمانی شامل استفاده از پرتوهای اشعه ی ایکس با انرژی بالا یا ذراتی (پرتوزا) برای ازبین بردن سلول های سرطانی است. پرتودرمانی با آسیب به DNA درون سلول های توموری و تخریب توانایی تقسیم سلولی آن ها عمل میکند. بیماری که سرطان سمینومای بیضه دارد معمولا به همراه جراحی نیاز به پرتودرمانی نیز دارد. پرتودرمانی از عود سرطان پیشگیری میکند. بیماری که سرطان او به گره های لنفاوی گسترش یافته است نیاز به پرتودرمانی خواهد داشت.
ممکن است پرتودرمانی باعث ایجاد عوارض موقت زیر شود:
- خستگی
- راش پوستی
- سفتی عضلات
- سفتی مفاصل
- از دست دادن اشتها
- تهوع
شیمی درمانی
شیمی درمانی از مواد شیمیایی (داروها) استفاده میکند تا سلول های سرطانی را ازبین ببرد. داروهای سایتوتوکسیک از تقسیم و رشد سلول های سرطانی پیشگیری میکنند. شیمی درمانی معمولا به بیماری داده میشود که سرطان پیشرفته دارند –سرطانی که به دیگر اندام های بدنشان گسترش یافته است. درمان یا به صورت خوراکی (قرص خوراکی) یا تزریقی استفاده میشود. شیمی درمانی همانگونه که به سلول های سرطانی آسیب می رساند، به سلول های سالم نیز آسیب خواهد رساند، ممکن است بیمار عوارض موقت زیر را تجربه کند:
- تهوع
- استفراغ
- ریزش مو
- زخم های دهانی
- خستگی
- ضعف
بیشتر افراد فورا در اثر شیمی درمانی دچار عوارض جانبی می شوند. با این حال، مدیریت عوارض جانبی به صورت قابل توجهی در ۲۰ سال گذشته آن ها را بهبود داده است.
پیشگیری از سرطان بیضه با معاینه خانگی
هیچ آسیبی به واسطه معاینه شخصی بیضه ایجاد نمیشود و پزشکان میگویند این روش برای درک ظاهر و احساس فعلی بیضه خوب است، زیرا در صورت ایجاد هر تغییری در این موارد فرد میتواند به سرعت متوجه آنها شود. معاینه شخصی بسیار آسان و بدون درد است. کافی است برای انجام این کار فرد چند گام ساده بعدی را دنبال کند: بهتر است معاینه شخصی بعد از دوش آب گرم انجام شود، زیرا دوش آب گرم به آرام ساختن پوست کیسه بیضه کمک میکند.
- فرد باید آلت تناسلی خود را از مسیر دید خود خارج کند.
- حال فرد باید با دستان خود به معاینه هر بیضه بپردازد و بهتر است این کار با هر دو دست انجام شود. فرد میتواند بیضهها را میان انگشت شست و انگشتان دیگر خود بررسی کند.
- یکی از بیضهها ممکن است از نظر اندازه و شکل از دیگری متفاوت باشد. این موضوع طبیعی است، اگر چه به این موضوع دقت داشته باشید که شکلها و اندازههای بیضه نباید تغییر کنند. یکی از بیضهها ممکن است پایین تر از دیگری قرار گیرد. این موضوع نیز طبیعی است.
- ساختاری طناب مانند در پشت هر بیضه وجود دارد که وظیفه نگهداری و جابجایی اسپرمها را بر عهده دارند. این بخش یک توده نیست.
چیزی که فرد باید دنبال آن باشد، یافتن توده ای به اندازه نخود است. اگر فرد با چنین توده ای مواجه شد بهتر است با یک متخصص بیضه تماس بگیرد. به یاد داشته باشید معمولا این تودهها نباید باعث نگرانی شما شوند.
بیضه سوم چیست؟
پلی ارکیدیسم یک بیماری نادر است که باعث می شود مردان با بیش از دو بیضه متولد شوند. معمولا این بیماری شامل سه بیضه می شود. بیضه اضافی معمولا در داخل کیسه بیضه قرار دارد. این مورد معمولا هیچ مشکلی برای سلامتی ایجاد نمی کند ، اگر چه پلی ارکیدیسم کمی خطر ابتلا به سرطان بیضه را افزایش می دهد.
دکتر ولی پور، جراح و متخصص کلیه و اورولوژی