آیا تفاوت اندازه بیضه ها عادی است؟

بسیار طبیعی است که یکی از بیضه‌ها از دیگری بزرگ‌تر باشد. بیضه راست بسیاری از افراد کمی بزرگ‌تر بوده و بیضه چپ کمی پایین‌تر از بیضه راست قرار گرفته است. معمولا تفاوت در اندازه بیضه‌ها طبیعی بوده و نگران‌کننده نیست اما ممکن است ناهمسان بودن اندازه بیضه‌ها در مواردی نشان‌دهنده مشکل خاصی در بدن باشد. اگر در یکی از بیضه‌های خود احساس درد داشتید یا متوجه تغییر شکل یکی از آن‌ها شدید؛ در سریع‌ترین زمان ممکن به پزشک مراجعه کنید.

در این مطلب قصد داریم دلایل تفاوت اندازه بیضه‌ها را بررسی کنیم و راجع به انواع بیماری‌های مرتبط با این مشکل، روش‌های درمانی و چگونگی انجام آزمایش‌های خانگی بررسی مشکلات بیضه‌ها صحبت خواهیم کرد.

دلایل تفاوت اندازه بیضه ها

دلایل تفاوت اندازه بیضه ها

دلایل مختلفی برای ناهمسان بودن اندازه بیضه‌ها وجود دارد. از جمله این دلایل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

اپیدیدیمیت بیضه

اپیدیدیم مجرای پشت بیضه‌هاست. معمولا وقتی این مجرا به دلیل ابتلا به عفونت، ملتهب ‌شود؛ اپیدیدیمیت اتفاق می‌افتد. این مشکل می‌تواند نشانه عفونت کلامیدیا باشد.

اگر یکی از نشانه‌های زیر را مشاهده کردید؛ به پزشک مراجعه کنید:

کیست اپیدیدیم

کیست، کیسه نازکی است که از مایع پر شده باشد. اگر میزان مایعات موجود در مجاری ادراری بیش‌ازحد باشد؛ ممکن است فرد به کیست اپیدیدیم دچار شود. البته این احتمال هم وجود دارد که فرد در پی التهاب بیضه به کیست اپیدیدیم مبتلا شود.

هیدروسل

هنگامی که کیسه‌هایی اطراف بیضه‌ها تشکیل شده و با مایع پر شود؛ فرد به هیدروسل دچار می‌شود.

خطر هیدروسل را باید جدی گرفت!

التهاب بیضه

اگر بیضه‌ ها دچار عفونت شوند؛ التهاب بیضه رخ می‌دهد. ممکن است پس از ابتلای فرد به ویروس اوریون نیز چنین عارضه‌ ای ایجاد شود. اگر در بیضه‌های خود احساس درد داشتید و شک داشتید که آیا ممکن است به التهاب بیضه دچار شده باشید یا نه؛ بهتر است به پزشک مراجعه کنید. این بیماری می‌تواند باعث آسیب رسیدن به بیضه‌ها شود.

پیچش بیضه

اگر بیضه‌ها حول محور خود بچرخند، فرد به پیچش بیضه دچار شده است. این اختلال دردی شدید و تمام‌نشدنی در پی دارد. اگر این درد به دنبال آسیب‌دیدگی ایجاد شده باشد؛ احتمالا تا مدتی فروکش کرده و دوباره پس از مدتی آغاز ‌شود. پیچش بیضه نوعی اختلال حاد است و باید خیلی فوری نسبت به درمان آن اقدام کرد. احتمال دارد در پی چرخش بیضه حول محور خودش، گردش خون ورودی به بیضه‌ها کاهش یافته یا مسدود شود. اگر نسبت به درمان این بیماری اقدام نشود؛ ممکن است فرد مجبور شود با انجام عمل جراحی بیضه‌های خود را بردارد.

واریکوسل

به اتساع رگ‌ های خونی اطراف بیضه‌ها، واریکوسل می‌‌گویند. اگر همراه با این اختلال نشانه دیگری مشاهده نشود؛ نیازی به انجام درمان نیست اما احتمال دارد در پی ابتلا به واریکوسل، میزان تولید اسپرم فرد کاهش یابد.

سرطان بیضه

ممکن است سلول‌های سرطانی در بیضه‌ها ظاهر شده و تکثیر شوند. پزشک با معاینه آن‌ها بررسی می‌کند که غده‌ جدیدی ایجاد شده است یا نه. داده‌ های انجمن سرطان آمریکا نشان می‌دهد که سرطان بیضه از سرطان‌های نادر است و از هر ۲۵۰ مرد، یک نفر به آن دچار می‌شود. معمولا این بیماری برای مردان جوان یا میان‌سال پیش می‌آید و درمان آن با موفقیت همراه است.

علائم سرطان بیضه

عوامل خطر زا نامتقارن بودن بیضه در مردان

نشانه‌ ها و علائم مختلفی هستند که نشان می‌ دهند سلامتی بیضه‌ ها به خطر افتاده است. اگر همراه با بزرگ شدن بیضه‌ها، هر کدام از نشانه‌ های زیر را مشاهده کردید؛ بهتر است در سریع‌ ترین زمان ممکن به پزشک مراجعه کنید:

از جمله آزمایش‌های دیگر تجویزی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • آزمایش ادرار برای بررسی ابتلا به عفونت و مشکلات کلیوی
  • انجام سونوگرافی برای بررسی جریان خون و رشد سلول‌ها
  • انجام سی‌تی‌اسکن برای بررسی ناهنجاری‌های بیضه‌ها

پزشک پس از تشخیص بیماری اصلی، روش درمانی موردنظر و داروهای لازم را تجویز خواهد کرد.

درمان هم اندازه نبودن بیضه ها

روش‌های درمانی ناهمسان بودن اندازه بیضه‌ها به عامل آن بستگی دارد. در ادامه به عوامل اصلی بروز این مشکل و راه‌های درمانی آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

درمان هم اندازه نبودن بیضه ها

اپیدیدیمیت: اگر کلامیدیا عامل التهاب بیضه باشد؛ پزشک برای درمان عفونت ایجادشده، یک دوره آنتی‌بیوتیک تجویز خواهد کرد. هم‌چنین ممکن است پزشک تصمیم بگیرد به منظور کاهش تورم، بیضه‌ها را بالا بکشد.

التهاب بیضه: اگر عفونت‌ها و بیماری‌های آمیزشی دلیل التهاب بیضه باشد؛ معمولا برای مبارزه با این عفونت دارو تجویز می‌شود. از جمله داروهای تجویزی رایچ می‌توان به سفتریاکسون (روسفین) یا آزیترومایسین (زیترومکس) اشاره کرد. استفاده از یخ و داروهای مسکن به رفع درد و ناراحتی کمک می‌کند.

پیچش  بیضه: برای این اختلال باید در سریع‌ترین زمان ممکن نسبت به انجام درمان اقدام کرد. پزشک با انجام اقدامی با نام «برطرف نمودن پیچش با دست»، پیچش بیضه را رفع می‌کند اما معمولا برای پیش‌گیری از ابتلای دوباره باید عمل جراحی انجام داد. اگر درمان به موقع انجام نشود؛ ممکن است مجبور شوید بیضه‌ها را از بدن خارج کنید.

سرطان بیضه: اگر بیضه‌ها دچار سرطان شده باشند؛ پزشک توصیه خواهد کرد که بیضه‌ها از بدن خارج شوند.

نوردرمانی، شیمی‌ درمانی و ترکیب این دو روش به کاهش میزان سلول‌های سرطانی یا نابودی آن‌ها کمک می‌کند. اگر سرطان به دیگر نقاط بدن منتشر شود؛ ممکن است نیاز به انجام روش‌های درمانی دیگر و عمل جراحی باشد.

چگونه می توانم بیضه هایم را معاینه کنم؟

نظارت بر اندازه و شکل بیضه‌ها اهمیت زیادی دارد چون از آن طریق است که می‌توان متوجه تغییرات شد.

یک بار در ماه خودتان بیضه‌ها را معاینه کنید. در معاینه خود به دنبال غده‌ها، رشد نابهنجار، درد، تورم و سایر ناهنجاری‌ها باشید.

معاینه خانگی و شخصی بیضه ‌ها

معاینه خانگی و شخصی بیضه ‌ها

روش انجام معاینه خانگی بیضه‌ها به شرح زیر است:

نامتقارن بودن اندازه بیضه‌ها طبیعی است

اگر اندازه یکی از بیضه‌ها بسیار بزرگ‌تر از دیگری باشد؛ باید به آن توجه کرد. بیشتر عوامل ایجادکننده این اختلال به راحتی درمان می‌شوند. هر چقدر زودتر به پزشک مراجعه کنید؛ روند درمان آسان‌تر خواهد بود.

حتی اگر پزشک تشخیص دهد که دچار سرطان بیضه شده‌اید؛ زیاد نباید نگران این موضوع باشید. با انجام روش‌های درمانی مناسب و پشتیبانی درست می‌توان به فرد و خانواده کمک کرد تا از این برهه به خوبی عبور کنند.

اندازه طبیعی بیضه

بیضه ها هورمون جنسی مردانه تستوسترون و همچنین اسپرم را تولید می کنند. اندازه میانگین بیضه مردانه تقریباً  ۴ x 3 x 2  سانتی متر و به شکل بیضی می باشد. اکثر مردان دو بیضه دارند. ممکن است اندازه بیضه ها با هم متفاوت باشند و طبیعی است که یکی از آنها از دیگری بزرگتر باشد. بیضه ها در کیسه ی بیضه قرار می گیرند و توسط طناب نازکی به نام طناب اسپرماتیک به بدن متصل می شوند.


دکتر رضا ولی پور متخصص بیضه و اورولوژی

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر Amir جمعه ۲۸ آذر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 263 مشاهده پرسش
    درود جناب دکتر
    بنده34سال دارم که حدود ۸ ماه پیش هنگام نزدیکی آلتم ضرب دید و درد زیادی هم داشت اما بدون خونریزی.در ضمن آلت بنده هم از کودکی کمی انحراف به سمت چپ داشت که مشکلی برایم ایجاد نکرده.ولی متاسفانه این درد تا به امروز ادامه داشته اما خفیف هنگام نعوذ.مدت یک هفته است که آلت از وسط کلا به سمت چپ کج شده سر کلاهک هم مقداری به سمت پایین انحراف پیدا کرده و نسبت به اندازه هم کاهش پیدا کرده.کلا از حالت قدیم در اومده و خیلی اذیت میشم .لطفا راهنمایی بفرمایید آیا با تجویز دارو مشکل حل میشه یا نیاز به عمل جراحی داره و اگر جراحی بشه تداخلی در سایز داره یا خیر.لطفا اگر نیاز به جراحی داره هزینشم حدودا بفرمائید.ممنون و سپاس🙏
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور جمعه ۲۸ آذر ۹۹( 4 سال پیش)

      مراجعه حضوری جهت معاینه پلاک پیرونی داشته باشید 

  • تصویر کاربر وحید یکشنبه ۲ آذر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 2228 مشاهده پرسش
    من 25 سالمه، یک ماه و نیم از تنگی نفس شدید و تپش قلب هنوز کاملا مشخص نشده مشکل قلبی هست یا اضطرابی( مشکلات قلبی خفیف دارم که ظاهرا نیاز به پیگیری نداره و اضطراب هم دارم) رنج می برم و قرص های فلوکستین و کلرودیازوپوکساید مصرف میکنم. مشکلی با نعوذ ندارم اما هنگام ارضا شدن نفس تنگی، حالت بد بهم دست میده و بعدش به نفس نفس زدن میوفتم . ایا مشکل من از نظر شما اضطرابی هست یا قلبی؟ از نظر یک دکتر متخصص اورولوژی میخوام بدونم و این مشکل رو البته با دکتر هام در میون میگذارم، اما نظر شما شاید ارزشمند باشه در جهت تشخصیص این موارد.
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور یکشنبه ۲ آذر ۹۹( 4 سال پیش)

      به متخصص قلب و فوق تخصص ریه مراجعه کنید مشکل ارولوژی ندارید 

  • تصویر کاربر بیژن یکشنبه ۲ آذر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 282 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر
    مشکل راریکوسل دارم
    در سونو گفته گرید چهار
    متن سونو و ازمایش
    سمن رو خدمتتون ارسال میکنم
    چند سوال خدمتتون داشتم
    اندازه بیضه ها نرمال است!؟
    ایا در اینده با مشکل ناباروری رو به رو میشم! ؟
    الان قرص ویتامین سی و ویتامین ای و پنتافین بهم دادن که به پنتافین خساسیت دارم
    ایا نیاز به عمل هست!؟
    در چه صورت وخیم تر میشه! ؟
    عمل به تاخیر بیافته مشکلی نیست
    مثلا یکی دو سال دیگه
    الان با توجه به شرایط کرونا
    مشکل هست! ؟
    و اینکه چطور ارزیابی میکنید مشکل من رو
    و چند درصد اختمال ناباروری هست
    و ایا بعد از عمل اصلاح میشه
    عمل چه عوارضی داره
    با تشکر اقای دکتر ببخشید زیاد سوال پرسیدم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور یکشنبه ۲ آذر ۹۹( 4 سال پیش)

      فعلا اوضاع اسپرم خوبه هر ۶ ماه آزمایش اسپرم و سونوگرافی انجام بده 

  • تصویر کاربر بهزاد چهارشنبه ۲۱ آبان ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 289 مشاهده پرسش
    سلام من واریکوسل گرید 1 دارم دکتر گفته باید عمل بشه نمیدونم نیاز به عمل هست یا نه
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور چهارشنبه ۲۱ آبان ۹۹( 4 سال پیش)

      مراجعه حضوری جهت معاینه داشته باشید 

درحال دریافت اطلاعات