آیا سرطان بیضه باعث ناباروری میشود؟

سرطان بیضه و ناباروری یکی از مواردی است که بالاترین نرخ بقا را در بین انواع سرطان ها دارد و پیامد های آن در باروری مردان، با توجه به روش های درمان متفاوت است.

سرطان بیضه یا درمان آن می تواند شما را نابارور کند. قبل از شروع درمان مردانی که بخواهند بچه دار شوند ممکن است اسپرم را در بانک اسپرم ذخیره کنند تا بعدا استفاده شوند.در ادامه مطلب، تاثیر سرطان بیضه بر باروری و تاثیر شیمی درمانی بر اسپرم مردان را توضیح خواهیم داد.

عمل جراحی سرطان بیضه چگونه است؟ 

ارکیدکتومی یک روش جراحی برای برداشتن بیضه می باشد. اگر سرطان بیضه دارید ، کل بیضه آسیب دیده باید برداشته شود زیرا تنها برداشتن تومور ممکن است منجر به گسترش سرطان شود. با برداشتن کل بیضه ، شانس شما برای بهبودی کامل بسیار بهبود می یابد.

اگر سرطان بیضه در مراحل اولیه تشخیص داده شود ممکن است ارکیدکتومی تنها درمانی باشد که به آن نیاز دارید.

شما میتوانید یک بیضه مصنوعی را در داخل کیسه بیضه خود قرار دهید تا ظاهر بیضه شما به شدت تحت تاثیر قرار نگیرد. بیضه مصنوعی معمولا از سیلیکون ساخته می شود که نوعی پلاستیک نرم است. پس از ارکیدکتومی اغلب ممکن است به سرعت مرخص شوید ، اگرچه ممکن است تا چند روز در بیمارستان بمانید.

سرطان بیضه چقدر شایع است؟

سرطان بیضه در مردان می تواند در هر سنی رخ دهد، اما در مردان جوان تر با میانگین سنی ۲۸ سال، شایع تر است. خوشبختانه، این نوع سرطان نادر است و نرخ بقای آن بیش از ۹۵ درصد می باشد. بیشتر سرطان های بیضه در سنین پایین تر رخ می دهند. این بدان معنی است که درصد بالایی از مردان قبل از اینکه صاحب فرزند شوند، به سرطان بیضه مبتلا می شوند. همچنین، متاسفانه احتمال کمی وجود دارد که مردان جوان تر بیضه های خود را بررسی کنند و یا از یک پزشک عمومی مشورت بگیرند. این امر می تواند بر گزینه های درمانی آن ها تاثیر بگذارد. گزینه های درمانی، هم به مرحله (استیج) سرطان و هم به نوع سرطان بستگی دارد.

سرطان بیضه

آیا روش های درمانی سرطان بیضه بر باروری مردان تاثیر می گذارد؟

در رابطه با تاثیر سرطان بیضه بر باروری باید گفت که، روش های مختلف درمان سرطان بیضه، می تواند باروری مردان را در درجات مختلف (موقت یا دائم)، تحت تاثیر قرار دهد. قبل از شروع درمان، پزشک این موضوع را با شما در میان می گذارد و در صورتی که احتمال کاهش باروری وجود داشته باشد، ممکن است بتوانید پیشاپیش اسپرم های خود را در بانک اسپرم نگهداری کنید.

سه نوع روش درمان اصلی عبارتند از:

  • عمل جراحی
  • شیمی درمانی
  • رادیوتراپی یا پرتو درمانی

روش درمان به مرحله و نوع سرطان بیضه بستگی دارد.

  • تومورهای سلول زایای سمینوما (GCTs)

این تومورها معمولا کندتر رشد می کنند، اما برخی از آن ها ممکن است سریع رشد کنند. تومورهای سلول زایا (GCT) را می توان با برداشتن یک و یا هر دو بیضه، از طریق عمل جراحی درمان کرد. اما در صورتی که تومور به خارج از بیضه ها منتشر شود، معمولا بهترین درمان شیمی درمانی و یا پرتو درمانی است.

  • تومورهای سلول زایای غیر سمینوماتوز (NSGCTs)

این تومورها مختلف بوده و چهار زیرگروه اصلی دارند. برخی از انواع آن (مانند تراتوما) به شیمی درمانی و پرتو درمانی مقاوم هستند و بهتر است با عمل جراحی درمان شوند. در مقابل، کارسینوم کیسه زرده به خوبی به شیمی درمانی پاسخ می دهد.

  • تومورهای استرومال

این تومورها نادرتر هستند و از بافت های اطراف سلول های زایای بیضه ایجاد می شوند. این تومورها نیز می توانند از طریق عمل جراحی درمان شوند.

تصمیم گیری در مورد بهترین درمان برای شما ممکن است دشوار باشد. تیم سرطان شما توصیه هایی خواهد کرد ، اما تصمیم نهایی با شما خواهد بود.

هورمون تراپی سرطان پروستات

آیا برداشتن بیضه ها بر تستوسترون تاثیر می گذارد؟

برداشتن بیضه با عمل جراحی با عنوان ارکیدکتومی (orchidectomy) شناخته می شود. سرطان بیضه در بیشتر مردان فقط یکی از بیضه ها را تحت تأثیر قرار می دهد و برداشتن یک بیضه به ندرت بر توانایی بچه دار شدن آن ها تاثیر می گذارد. تحقیقات انجام شده نشان می دهد در درصد کمی از مردان ممکن است بیضه باقی مانده سلامت لازم را نداشته باشد تا به مقدار کافی تستوسترون و اسپرم تولید کند که این اتفاق می تواند باروری آن ها را کاهش دهد. برخی از مردان ممکن است در هر دو بیضه خود دچار سرطان شوند و نیاز به برداشتن هر دو بیضه داشته باشند. در این صورت توانایی باروری خود را از دست خواهند داد.

به ندرت ممکن است برای درمان تومورهای NSGCT غدد لنفاوی از شکم برداشته شوند. این عمل جراحی می تواند باعث انزال رتروگرید شود. در انزال رتروگرید، مایع منی و اسپرم ها به جای بیرون آمدن از آلت تناسلی، به درون مثانه بر می گردد. در این صورت بچه دار شدن از طریق رابطه جنسی دیگر ممکن نخواهد بود، اما می توان مستقیما از بیضه ها اسپرم برداشته و شریک جنسی خود را از طریق لقاح آزمایشگاهی (IVF) باردار نمود.

درمان جایگزینی تستوسترون :

اگر هنوز یک بیضه سالم باقی مانده است باید تستوسترون کافی تولید کند تا تفاوتی را متوجه نشوید. اگر مشکلی در باقی مانده بیضه شما وجود داشته باشد ممکن است علائم ناشی از کمبود تستوسترون را تجربه کنید. این علائم می تواند شامل موارد زیر باشد :

  • خستگی
  • افزایش وزن
  • از دست دادن میل جنسی
  • کاهش رشد ریش
  • کاهش توانایی دستیابی یا حفظ نعوظ

درمان جایگزینی تستوسترون جایی است که به شما تستوسترون به شکل تزریق ، چسب پوستی یا ژل داده می شود تا به پوست شما مالیده شود. پس از انجام درمان جایگزین تستوسترون می توانید نعوظ را حفظ کنید و میل جنسی شما بهبود می یابد.

رادیوتراپی یا پرتو درمانی برای سرطان بیضه

رادیوتراپی معمولا باعث ناباروری نمی شود، اما خطراتی به همراه دارد. در طول درمان، پرتوهای رادیوتراپی اغلب به سمت غدد لنفاوی در وسط شکم و گاهی اوقات کشاله ران هدایت می شوند. از آنجایی که بیضه ها در نزدیکی این نواحی قرار دارند، احتمال کمی وجود دارد که مقداری از این پرتوها را دریافت کنند. با این حال، در بیضه های سالم، کاهش اسپرم ها معمولا چند ماه بعد از پایان درمان، جایگزین می شود و هرگونه ناباروری تا حد زیادی موقتی است. اما در صورتی که می خواهید در آینده بچه دار شوید، بهتر است در رابطه با ذخیره اسپرم ها با پزشک خود صحبت کنید.

باروری در طول درمان سرطان بیضه

در طول شیمی درمانی و پرتو درمانی، بهتر است همسر خود را باردار نکنید. این امر به این دلیل اهمیت دارد که در این درمان ها، خطر آسیب رسیدن به اسپرم ها وجود دارد و در نتیجه این اتفاق ممکن است به بچه نیز آسیب برساند. محافظت از شریک جنسی، در برابر تماس مستقیم با اسپرم های آسیب دیده نیز اهمیت زیادی دارد و به همین دلیل، پزشکان استفاده از روش های جلوگیری از بارداری مانند کاندوم را توصیه می کنند.

باروری بعد از درمان سرطان بیضه

به مردان توصیه می شود که تا یک سال بعد از پرتو درمانی یا شیمی درمانی، برای بچه دار شدن اقدام نکنند. این مدت زمان به اسپرم ها اجازه می دهد تا از هرگونه آسیبی که ممکن است درمان ایجاد کرده باشد، بهبود یابند. پس از این مدت، ممکن است چند سال طول بکشد تا توانایی باروری مردان به طور کامل بهبود پیدا کند. تحقیقات انجام شده نشان می دهد که بچه دار شدن به طور متوسط ۶ سال طول می کشد. به طور کلی، توانایی باروری مردان کاهش می‌یابد اما میزان آن با توجه به نوع درمان انجام شده، بسیار متفاوت است. برخی مطالعات نشان می دهد که در طول روش های درمانی، باروری حدودا ۳۰ درصد کاهش می یابد، اما به نظر می رسد که پرتو درمانی بیشترین تاثیر را بر کاهش باروری دارد.

مطالعات دیگر نشان داده است که شیمی درمانی، عمل جراحی غدد لنفاوی و پرتو درمانی، همگی بیشترین احتمال کاهش باروری را دارند. اما دو نکته بسیار مهم وجود دارد که این مطالعات بر روی آن ها اتفاق نظر دارند. یکی این که هیچ گونه مدرکی مبنی بر ارتباط بین درمان سرطان بیضه با نقایص مادرزادی یا مشکلات دوران کودکی در نوزادان، وجود ندارد. مورد دوم این است که به مردان توصیه می شود اگر قصد بچه دار شدن دارند، قبل از انجام درمان، اسپرم های خود را ذخیره کنند. چنانچه در مورد تاثیر درمان بر توانایی طبیعی فرزندآوری خود نگران هستید، با پزشک متخصص خود مشورت کنید. پزشک می تواند خطرات را با جزئیات بیشتری توضیح دهد و همچنین تعداد اسپرم های شما را قبل از درمان بررسی کند.

آیا سرطان بیضه درمان قطعی دارد؟

اگر سرطان بعد از درمان مرحله ۱ سرطان بیضه عود کند و در مراحل اولیه تشخیص داده شود ، معمولا می توان با شیمی درمانی و احتمالا رادیوتراپی نیز آن را درمان کرد. برخی از انواع سرطان های ععود کننده بیضه دارای نرخ درمان بیش از ۹۵٪ می باشند.

تاثیر شیمی درمانی بر اسپرم مردان 

اثرات شیمی درمانی بر تولید اسپرم مردان ممکن است موقت یا دائمی باشد. اگر سلول های بیضه بیش از حد آسیب دیده باشند که نتوانند دوباره اسپرم سالم و بالغ تولید کنند شیمی درمانی می تواند باعث ناباروری دائمی شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر مجید جمعه ۳ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 235 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید برای اولین بار خون در ادرار مشاهده کردم 7 ساعت بعد از نزدیکی
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور جمعه ۳ دی ۰( 2 سال پیش)

      سونوگرافی شکم و لگن و تعیین حجم باقیمانده ادراری و پروستات انجام بدین و آزمایش ادرار و کشت ادرار 

  • تصویر کاربر امین پنجشنبه ۲۵ آذر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 234 مشاهده پرسش
    سلام دکتر وقت بخیر.
    چند روز پیش دراز کشیده روی تخت خود ارضایی انجام دادم و موقع انزال نمیدونم چرا سعی کردم بشینم و توی یه پوزیشنی قرار گرفتم که مایع منی توی خود بدنم تخلیه شد ینی یک قطره هم بیرون نیومد تا حالا این اتفاق نیوفتاده بود بعدش توی دستشویی به زور چند قطره خارج کردم با ادرار و دست و الان بیضه چپم کمی درد میکنه مشکل از اون روزه؟ و اینکه نگرانی داره یا نه؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور پنجشنبه ۲۵ آذر ۰( 3 سال پیش)

      مشکلی نیست خوب میشید

  • تصویر کاربر مهدی چهارشنبه ۱۹ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 243 مشاهده پرسش
    سلام دکتر خوب هستین‌.
    دکتر من تقریبا ۱۲ روزه عمل واریکوسل و هیدروسل انجام دادم‌.
    عمل هیدروسل سمت راست بود. الان که عمل کردم به اندازه بیضه زیاد فرقی نشده . و یکم سفت شده .
    الان چیکار کنم خیلی میترسم .
    .. اندازه بیضه سمت چپ به اندازه گردو.
    ولی اندازه بیضه سمت چپ بعداز عمل و قبل از عمل . اندازه تخم مرغ
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور چهارشنبه ۱۹ آبان ۰( 3 سال پیش)

      شورت سرجی فیکس بپوش و بیضه ها باید بالا نگه داشته بشه 

  • تصویر کاربر جعفر چهارشنبه ۱۹ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 246 مشاهده پرسش
    روی بیضه سمت راستم حدودا ۹ ساله یه غده اندازه تیله هست درد هم نداره یه بار رفتم سونوگرافی گفت چیزی نیست چربیه الان میخوام اقدام کنم برا بچه.مشکلی پیش نمیاد؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور چهارشنبه ۱۹ آبان ۰( 3 سال پیش)

      آزمایش اسپرم انجام بده 

  • تصویر کاربر حامد چهارشنبه ۱۲ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 244 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید ، من ۱۷ سالمه ، آقای دکتر چند تا سوال ازتون دارم لطفا جواب بدین خیلی ذهنم رو مشغول کرده
    آیا آب داغ باعث ناباروری میشه؟
    ضربه به بیضه چطور؟
    من قبل از بلوغ این دو تا رویداد برام اتفاق افتاده و سنو هم دادم بیضه ها نرمال بودن
    آیا مشکلی نیست؟
    نگران نباشم؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور چهارشنبه ۱۲ آبان ۰( 3 سال پیش)

      معمولا مشکلی پیش نمیاد 

درحال دریافت اطلاعات