برای محافظت از پروستات بزرگ شده چی بخوریم و چی نخوریم؟

غده پروستات، یک غده کوچک و گردو مانند است که در زیر مثانه آقایان قرارگرفته است. در هنگام رابطه جنسی غده پروستات در تولید مایع منی، مایعی که حاوی اسپرم است، نقش دارد. با افزایش سن، اندازه غده پروستات نیز افزایش می‌یابد که به آن هیپرپلازی خوش خیم پروستات یا BPH می گویند. برای درمان پروستات چی بخوریم؟ چه میوه برای پروستات خوبه؟ در این نوشتار نظر اجمالی به مصرف غذاهایی که برای بزرگی پروستات مفید هستند، می‌شود.

غده پروستات توسط هورمون‌های قوی جنسی، مانند تستوسترون کنترل می‌شود. تستوسترون در پروستات به هورمون دیگری تحت عنوان دی هیدرو تستوسترون تبدیل می‌شود. میزان بالا دی هیدرو تستوسترون باعث افزایش سایز سلولهای پروستات میشود. مصرف برخی غذاها و نوشیدنی‌ها به دلیل تأثیر آن‌ها بر تستوسترون و هورمون‌های دیگر، بر درمان پروستات نیز تأثیرگذار است. بر اساس تحقیقات، رژیم غذایی که به‌طور عمده شامل محصولات گوشتی و لبنی است، باعث افزایش خطر سرطان و بزرگی پروستات می‌شود. در صورتیکه فرد میزان کمی سبزی در رژیم غذایی خود استفاده کند، این میزان می تواند دو برابر شود.

حتما بخوانید

آیا بزرگی پروستات خطرناک است؟ اندازه خطرناک پروستات چقدر است؟ علائم بزرگ شدن پروستات چیست؟ برای یافتن پاسخ سوالات خود درمورد بزرگی پروستات به لینک زیر مراجعه کنید

بزرگی پروستات

برای بزرگی پروستات چی بخوریم؟

گاهی سوال پرسیده می شود که برای پروستات چی خوبه؟ در جواب باید گفت که داشتن یک رژیم غذایی سالم که شامل میوه، سبزی و چربی‌های سالم است در مراقبت از پروستات بسیار حائز اهمیت است. برخی از این مواد غذایی سالم عبارتند از:

ماهی سالمون

#ماهی سالمون

سالمون سرشار از چربی‌ها و اسیدهای چرب سالم، مانند امگا ۳ است و برای پیشگیری و کاهش التهاب‌های بدن مفید است. دیگر ماهی های آب سرد مانند ماهی ساردین و قزل‌آل، نیز دارای این ویژگی بوده و سرشار از اسیدهای چرب مفید هستند.

#گوجه فرنگی

گوجه سرشار از آنتی‌اکسیدان لیکوپن بوده و برای غده پروستات، بسیار مفید است. پختن گوجه و مصرف آن به شکل سس یا سوپ گوجه، موجب آزاد شدن لیکوپن موجود در گوجه می‌شود و جذب آن توسط بدن آسان‌تر می‌گردد.

توت

#میوه‌های توتی

توت‌فرنگی، بلوبری، تمشک و شاه‌توت که از خانواده توت‌ها هستند، سرشار از آنتی‌اکسیدان بوده و موجب حذف رادیکال‌های آزاد بدن می‌شوند. رادیکال‌های آزاد از محصولات جانبی فعالیت‌های بدن است که به‌مرور زمان موجب آسیب می‌شود.

#کلم

کلم بروکلی، کلم‌برگ، گل‌کلم، کلم‌ بروکسل‌ و کلم پیچ که همگی از خانواده کلم‌ها هستند، حاوی ماده شیمیایی به نام سولفارافان بوده و در پیشگیری از سرطان و افزایش سلامت پروستات، بسیار مفید هستند.

آجیل

#آجیل

انواع آجیل سرشار از ماده معدنی زینک یا روی است. روی در سلامت پروستات و تنظیم هورمون تستوسترون بسیار حائز اهمیتت است. علاوه بر آجیل، صدف و بقولات‌ نیز سرشار از روی هستند.

#مرکبات

 پرتقال، لیمو و گریپ‌فروت حاوی میزان بالایی ویتامین C هستند و در محافظت از غده پروستات، بسیار مؤثر هستند.

سیر و پیاز

#سیر و پیاز

 طی یک سری تحقیقات صورت گرفته توسط دانشمندان، نشان داده شد افرادی که بیشتر سیر و پیاز مصرف می‌کنند کمتر دچار بزرگی پروستات می‌شوند. البته اگرچه مطالعات بیشتری برای اثبات این موضوع نیاز است اما به‌طورکلی سیر و پیاز دارای خواص بسیار زیادی هستند.

برای بزرگی پروستات چی نخوریم؟

برخی از مواد غذایی که باید از مصرف زیاد آن جلوگیری کرد عبارت‌اند از:

#گوشت قرمز

در واقع بر اساس تحقیقات انجام‌شده، مصرف گوشت قرمز به‌صورت روزانه، خطر افزایش سایز پروستات را سه برابر می‌کند.

لبنیات

#لبنیات

مصرف لبنیات به‌ صورت روزانه، موجب افزایش خطر بزرگ شدن پروستات می‌شود. لذا توصیه می‌شود از مصرف روزانه کره، پنیر و شیر خودداری کنید.

#مصرف الکل

مصرف الکل نیز ادرار آور است و در آقایانی که مبتلا به BPH هستند، باعث تشدید این عارضه می‌شود.

کافئین

#کافئین

مصرف کافئین موجب افزایش تعداد دفعات دفع ادرار می‌شود. کاهش مصرف کافئین، چای، نوشابه و شکلات موجب افزایش سلامت پروستات می‌شود.

#سدیم‌

اضافه نکردن نمک به غذا و عدم استفاده از مواد غذایی فرآوری شده برای سلامت آقایان به‌خصوص سلامت پروستات آن ها بسیار مفید است.

کنترل هیپرپلازی

تغییر رژیم غذایی در کنترل این اختلال تأثیر به سزایی دارد اما تغییر در سبک زندگی نیز می‌تواند به همان میزان مؤثر باشد. بعضی از استراتژی‌ها در کنترل افزایش سایز پروستات عبارت‌اند از:

  • کنترل استرس
  • عدم استعمال دخانیات
  • عدم مصرف بیش‌ازحد مایعات در عصر که موجب افزایش تعداد دفعات دفع ادرار در شب‌هنگام می‌شود.
  • خالی کردن کامل مثانه در هنگام ادرار
  • ورزش
  • عدم استفاده از داروهایی مانند آنتی‌هیستامین‌ها و دایوریتیک ها که موجب تشدید علائم می‌شود.
  • مصرف حداقل دو لیتر آب در روز

درصورتی‌که تغییر در برنامه غذایی و سبک زندگی مؤثر واقع نشود، گزینه‌های دیگر مانند مصرف دارو و عمل جراحی توسط پزشک تجویز می‌گردد.

علائم هیپرپلازی

اختلال هیپرپلازی رایج است و بر اساس مطالعات بیش از ۱۴ میلیون مرد در آمریکا در سال ۲۰۱۰ به این اختلال مبتلا بودند. علائم این بیماری شامل موارد زیر می‌شود:

  • افزایش تعداد دفعات دفع ادرار
  • مشکل در هنگام آمدن ادرار
  • قطره‌قطره شدن ادرار در پایان دفع ادرار
  • ادرار منقطع
  • ادرار مکرر در شب
  • بی‌اختیاری ادرار
  • درد پس از انزال
  • ادرار دردناک
  • بازدارش‌ ادرار

این علائم زمانی که غده پروستات بزرگ شود و باعث مسدود شدن میز راه ( لوله‌ای که از مثانه تا محل خروج ادرار است) شود، بروز می‌کنند.

درمان این اختلال بستگی به میزان شدت آن دارد که گاهی از طریق تغییر سبک زندگی بهبود می‌یابد، اما داروها و روش‌های جراحی نیز در کاهش سایز پروستات و کنترل علائم آن مؤثر هستند.

تغییر برنامه غذایی و کاهش سایز پروستات

به‌طورکلی تغییر برنامه غذایی و سبک زندگی در کاهش سایز پروستات، تأثیر به سزایی دارند. علاوه براین همان‌طور که پیش‌تر گفته شد مصرف میوه و سبزی و کاهش مصرف گوشت قرمز می‌توانند در کنترل بیماری به شما کمک کنند.در صورت مشاهده هرگونه از علائم مذکور آن را با پزشک خود در میان بگذارید.

بزرگ شدن پروستات می تواند موجب تنگی و مسدود شدن پیشابراه شود و مشکلات ادراری آزاردهنده ای را به وجود آورد. برای کوچک کردن و پاکسازی پروستات چه باید کرد؟

دشمن پروستات

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر عباس جمعه ۱۰ آبان ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 237 مشاهده پرسش
    آقای دکتر سلام

    من حدود یکسال پیش با انجام سونوگرافی مشخص شد که بزرگی پروستات دارم و در تخلیه ادرار هم مشکل داشتم.
    واز همون زمان تا ۴ روز پیش قرص تامسولوسین ۴/. مصرف کردم .(حدود یک سال )و الان که دارو را قطع کردم دوبار همون مشکل تخلیه ادار وبا شدت بیشتر دارم.که اگر همان مقدار کم ادار را تخلیه نکنم مثانه ام
    زیاد درد دارد.
    در ضمن سن من ۴۰ سال است.
    خواستم لطف کنید من را راهنمایی نماید

    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور جمعه ۱۰ آبان ۹۸( 4 سال پیش)

      تامسولوسین رو ادامه بدین

  • تصویر کاربر حسین چهارشنبه ۱۰ مهر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 239 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر، وقت تون بخیر.
    با توجه به این شرایط میشه نظرتون رو بفرمائید.
    پدرم 61سالشونه، بدون هیچگونه درد و تکدر ادرار و سوزش و دوشاخه شدن و...
    برای چکاپ شون، سونو گرفتن، حجم پروستاتشون 28cc
    آزمایش خون توی بازه یکماهه انجام دادن ک بار اول psaشون 5.26 و بار دوم 5.14 شده بود و فری psa شون هم 0.659 (نسبت شون میشه حدود 13درصد)

    توی این بازه یکماهه، تجویز دکترشون این بود که "هر روز یک عدد تاموسین 0.4 مصرف کنن و هر 12ساعت ی کپسول برای رفع احتمالی عفونت"

    حالا با این تفاسیر دکترشون میگن نمونه برداری کنید.

    آیا با توجه ب کم شدن psaشون در ازمایش دوم، میشه مثلایکماه یا دوماه یا سه ماه بعد ازمایش psa رو تکرار کرد و بعدش نمونه برداری کرد؟
    حتی اگر بازم psaشون مثلا بیاد پائین و مثلا بشه 4.7 بازم نیاز هستش که نمونه برداری شه؟

    در صورت مثبت بودن نظرتون برای تکرار psa میشه بازه زمانی ش رو هم بفرمائید چه مدت بعد باشه و همینطور بفرمائید همین داروی تاموسین 0.4 مصرف شه؟ یا بهتره داروی دیگری مصرف شه،(توی خصوصیات این دارو نوشته بودن کوچک کننده پروستات، در صورتی ک پروستات پدرم 28 سی سی )

    ممنون از وقتی ک میزارید.
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور چهارشنبه ۱۰ مهر ۹۸( 4 سال پیش)

      ام آر آی پروستات در بیمارستان خاتم الانبیا تهران انجام بدین

  • تصویر کاربر علی دوشنبه ۸ مهر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 236 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید
    من ۲۱سالمه،از یک سال پیش سوزش شدید ادرار دارم که به چندین دکتر مراجعه کردم و آزمایش های زیادی دادم که پیش بینی کردن التهاب پروستات مزمن هستش،دوره های سه ماهه و یک ماهه ی آنتی بیوتیک رو گذروندم که خوب نشدم
    جدیدن در ابتدای ادرار،نه در همه ی ادرار ها یک لخته خون کوچک با ادرار بیرون میاد و در انتهای ادرار هم یک یا دو قطره خون رقیق هنگام طهارت بیرون میاد،در هنگام جنب شدن هم سوزش شدید دارم،اگه میشه راهنمایی کنید.
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور دوشنبه ۸ مهر ۹۸( 4 سال پیش)

      سی تی اسکن شکم و لگن اسپیرال با کاتهای ظریف ۲_۳میلیمتری بدون تزریق انجام بدین و آزمایش ادرار و کشت ادرار و اگر نتیجه نداشت سیستوسکوپی

  • تصویر کاربر احمد شنبه ۳۰ شهریور ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 269 مشاهده پرسش
    سلام وتشکر از پاسخ شما-بنده درسوال98/6/4در زمینه استفاده سه ماهه افلوکساسین300 وسلکسیب100علایم بهتر شد ولی سوزش مقعد وزیز شکم مانده که الان 20 روز دارویی مصرف نمی کنم والان شمادر جواب سوال پروساتیت مزمن مصرف یکماهه پروترال1پاس وافلوکساسین300 روتجویز کردید ایا انتی بیوتیک موثر دیگری میتوان استفاده کرد زحمت بکشید پاسخ دهید باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور شنبه ۳۰ شهریور ۹۸( 4 سال پیش)

      پروترال اپاس + تاوانکس ۵۰۰ روزی یکعدد به مدت یک ماه

  • تصویر کاربر مهران جمعه ۱۵ شهریور ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 232 مشاهده پرسش
    با سلام من دچارتکررادرار می باشم به این صورت که ادرار به صورت کامل تخلیه نمیشه وبایدچندباردستشویی برم به دکترمراجعه کردم تشخیص پروستات دادند درضمن درکلیه سمت راست سنگ ۳ میلی متری مشاهده شد بعدبرایم ویسول و سیپروفلوکساسین و پرگالابین تجویز کردند و قرص پروستات من قرص پروستاتان ایرانی خریدم ولی پروستاتان فایده ای نداشته و من قرص پروستاویتال خریدم و شبها می خورم و درشب مشکل ادرار ندارم ولی روزها تکرر ادرار دارم چه قرصی از دسته پروستات بخورم به غیرازخارجی ایرانی ها کدام قرص پروستات بهتر می باشد پروستاتان پروستات باریج اسانس چون دوتاداروخانه گفتن پروستاتان ازهمه بهتراست ویا همان قرص خارجی را بخورم باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور جمعه ۱۵ شهریور ۹۸( 4 سال پیش)

      قرص پروترال اپاس روزی یکعدد بخور

درحال دریافت اطلاعات