شکستگی آلت تناسلی یک آسیب نادر و وحشتناک است که ممکن است هنگام رابطه جنسی رخ دهد.
شکستگی آلت تناسلی مثل شکستگی استخوان نیست. این پارگی در دو ناحیه از آلت تناسلی مردانه رخ میدهد که نعوظ را بر عهده دارند: جسم غاری و غلاف آلت.
این آسیب میتواند باعث آسیب طولانی مدت به عملکرد جنسی و ادراری مرد شود، پس در صورت بروز این مشکل فرد باید به مراقبتهای پزشکی اورژانسی مراجعه کند.
شکستگی آلت تناسلی یک آسیب دردناک است که معمولا در دو سوم تحتانی آلت تناسلی رخ میدهد.
علائم شکستگی آلت تناسلی عبارت است از:
- خونریزی از آلت تناسلی
- کبود شدن آلت تناسلی
- بروز مشکل در ادرار کردن
- شنیدن صدای ترک یا تق در آلت
- از دست دادن ناگهانی نعوظ
- دردی که دامنه آن از خفیف تا شدید متغیر است
طبق تحقیقات، اگر علائم شکستگی آلت شامل صدای تقه یا از دست دادن سریع نعوظ نباشد میتوان نتیجه گرفت که علت بروز آنها نوع دیگری از آسیب دیدگی است.
از علائم نادر شکستگی آلت شامل تورم کیسه بیضه و وجود خون در ادرار است.
دیگر بیماریهایی که علائمی مشابه شکستگی آلت دارند شامل پارگی سیاهرگها و سرخرگهای آلت تناسلی و پارگی رباط آویزان کننده (suspensory ligament) است. پزشک میتواند با کمک تکنیکهای تصویربرداری و معاینه فیزیکی تفاوت بین بیماریها را مشخص کند.
علل ایجاد شکستگی آلت تناسلی مردانه
آلت تناسلی دارای ناحیهای با بافت اسفنج مانند است که جسم غاری نام دارد. وقتی مردان نعوظ میکنند، خون موجود در آلت تناسلی در این ناحیه جمع میشود.
وقتی آلت تناسلی مرد در حالت نعوظ است، ممکن است به یک یا هر دو طرف جسم غاری ضربه محکم و ناگهانی وارد شود و در نتیجه شکستگی آلت تناسلی اتفاق میافتد.
شکستگی آلت معمولا فقط زمانی رخ میدهد که آلت در حالت نعوظ است. آلت بدون نعوظ معمولا شکسته نمیشود زیرا جسم غاری به اندازه حالت نعوظ بزرگ نشده است. طبق یک بررسی، بیشتر موارد شکستگی آلت در ایالات متحده در حین نزدیکی رخ میدهد.
این آسیب دیدگی معمولا زمانی اتفاق میافتد که آلت مرد به استخوان پوبیس یا پرینه برخورد کند، این امر باعث شکافتن یا شکستگی جسم غاری شود.
شکستگی آلت مردان لزوما در حین انجام رابطه جنسی خشن رخ نمیدهد، بلکه ممکن است در موقعیتی رخ دهد که احتمال برخورد آلت تناسلی مرد به یک استخوان بیشتر باشد.

احتمال شکستگی آلت تناسلی در شرایط زیر وجود دارد
- غلتیدن در رختخواب و افتادن وزن روی آلت در حال نعوظ
- افتادن بر روی آلت تناسلی راست شده
- برخورد آلت تناسلی راست شده به مواردی مانند چارچوب در یا مبلمان
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم
اگر مرد مشکوک به این باشد که آلتش شکسته است، باید فورا به پزشک اورولوژ مراجعه کند.
پزشکان شکستگی آلت تناسلی را یک مورد اورژانسی اورولوژی میدانند زیرا امکان دارد که این آسیب روی عملکرد جنسی و ادراری فرد تاثیر دائمی بگذارد.
بیشتر مردان برای درمان این آسیب به بخش اورژانس مراجعه میکنند. این مردان هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنند و برای درمان شکستگی اقدام کنند، احتمال بهبودی کامل برای آنها بیشتر است.
تشخیص شکستگی آلت تناسلی در مردان
پزشک معمولا میتواند شکستگی آلت را با طرح سوالاتی در مورد چگونگی شکستگی و معاینه آلت تناسلی تشخیص دهد.
از روشهای تصویربرداری مانند اشعه ایکس نیز میتوان استفاده کرد. پزشک همچنین میتواند از سونوگرافی استفاده کند. سونوگرافی با استفاده از امواج صوتی ناهنجاریها را تشخیص میدهد و به طور دقیق ناحیه یا مناطقی از آلت تناسلی را که آسیب دیده است مشخص میکند.
اگر پزشک با استفاده از سونوگرافی نتواند شکاف را تشخیص دهد میتواند به جای آن از تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) استفاده کند.
درمان شکستگی آلت مردانه
می توان با یک سری «مراقبت در خانه» و یا «جراجی» شکستگی آلت را درمان کرد.
درمانهای خانگی شکستگی آلت تناسلی شامل موارد زیر است:
- استفاده از کیسه های یخ پوشیده با پارچه هر بار به مدت ۱۰ دقیقه برای کاهش تورم
- استفاده از کاتتر Foley برای تخلیه مثانه و کاهش فشار روی آلت تناسلی
- مصرف داروهای ضد التهابی مانند ایبوپروفن، برای کاهش درد و تورم

گاهی اوقات پزشک برای کاش فشار وارده به آلت، بستن آلت یا پوشیدن «آتل» مخصوص را توصیه میکند.
استفاده از درمانهای خانگی به تنهایی عوارض زیادی در پی شکستگی آلت خواهد داشت. به عنوان مثال میتوان به درد آلت هنگام نعوظ، زاویه تند آلت و ناتوانی در رسیدن به نعوظ اشاره کرد.
در نتیجه، بسیاری از پزشکان ترمیم و درمان جراحی را توصیه میکنند. طبق برخی تحقیقات، جراحی آلت شکسته نتایج بهتری خواهد داشت.
درمان جراحی بر اساس میزان آسیبی که به مرد وارد شده ممکن است متفاوت باشد.
نمونه هایی از درمانهایی که می توان برای درمان شکستگی آلت انجام داد عبارتند از:
- خلاص شدن از هماتوم یا تجمع خون ناشی از شکستگی
- توقف خونریزی تمامی عروق خونی آسیب دیده
- بستن هرگونه بریدگی یا پارگی آلت که ممکن است باعث خونریزی شود
اگر مجرای ادراری مرد نیز آسیب ببیند، پزشک باید آن را نیز ترمیم کند. برای ترمیم شکستگی آلت، پزشک برشی در پوست آلت تناسلی ایجاد میکند تا به قسمتهای شکافته شده دسترسی پیدا کند. جراح این بریدگیها را با بخیه میبندد.
مراقبت های بعد از عمل جراحی شکستگی آلت
سهولت بهبودی پس از شکستگی آلت معمولا به شدت آسیب بستگی دارد. اگرچه اکثر مردان پس از عمل میتوانند به خانه برگردند، اما پزشک معمولا به آنها توصیه میکند حداقل به مدت ۱ ماه از فعالیت جنسی پرهیز کنند تا محل جراحی بهبود یابد.
در موارد نادری ممکن است مرد نتواند جلوی نعوظ خود را بگیرد، در این موارد پزشک ممکن است برای کاهش نعوظ داروهایی چون داروهای آرامبخش یا هورمون تجویز کند.
مردان باید سریعا برای درمان شکستگی آلت اقدام کنند تا اطمینان حاصل کنند که میتوانند عملکرد جنسی و ادراری خود را دوباره کامل به دست آورند.
آیا شکستگی آلت میتواند باعث ED (اختلال نعوظ) شود؟
ED ناشی از نشت وریدی احتمالی در محل التیام پارگی است. تحقیقات معاصر نشان میدهند که میزان بروز ED پس از درمان شکستگی آلت از ۰٪ تا ۱۶.۶٪ است. چندین مسئله مهم وجود دارد که ممکن است هنگام بحث در مورد بروز ED پس از جراحی آلت مطرح شود.

آیا آسیب عصبی به آلت تناسلی قابل ترمیم است؟
اعصابی که نعوظ را بر عهده دارند از اطراف پروستات به سمت آلت عبور میکنند، این اعصاب مجموعهای از فیبرهای عصبی ریز هستند که ترمیم آنها به روش معمول برای جراحان تقریبا غیرممکن است. گرفتن یک گرافت عصبی و اتصال انتهای آن به انتهای اعصاب قطع شده است.
دکتر ولی پور، بهترین متخصص اورولوژی و مجاری ادراری
