سندرم نفروتیک چیست؟

سندرم نفروتیک چیست؟ سندرم نفروتیک یک بیماری نیست بلکه مجموعه ای از علائم است که در صورت عملکرد نامناسب کلیه می تواند پدیدار شود. عروق خونی کوچک در کلیه ها به عنوان یک فیلتر عمل کرده و آب اضافی و مواد زائد را از خون تصفیه می کنند. آب اضافی و مواد زائد به مثانه رفته و از آنجا بدن را تحت عنوان ادرار بدن را ترک می کنند.

این عروق قسمتی از چیزی هستند که گلومرول نام دارد. گلومرول بخش تصفیه کننده کلیه ها می باشد. هنگامی که این گلومرول ها آسیب می بینند، بیش از حد عادی پروتئین به درون ادرار وارد می شود که در نتیجه آن ابتلا به سندرم نفروتیک رخ می دهد. سندرم نفروتیک می تواند هم بزرگسالان و هم کودکان را تحت تاثیر قرار دهد. البته درمان هایی نیز برای این سندرم وجود دارند.

عوامل ابتلا به سندرم نفروتیک

ممکن است فرد به شرایطی مبتلا باشد که فقط بر روی کلیه های او تاثیر گذار باشد. پزشکان به این مورد، علت اولیه سندرم نفروتیک می گویند. همچنین، ممکن است فرد به مشکلی در جایی دیگر از بدن خود مبتلا باشد و آن مشکل کلیه ها را تحت تاثیر قرار دهد که به آن علت ثانویه سندرم نفروتیک می گویند.

برخی از شرایطی که می توانند به گلومرول آسیب وارد کنند شامل موارد زیر می شوند:

بیماری تغییر کوچک: این بیماری علت اصلی ابتلا به سندرم نفروتیک در کودکان می باشد. پزشکان نمی دانند که این بیماری چگونه کلیه ها را از عملکرد مناسب خود باز می دارد. بافت کلیه در افراد مبتلا به این بیماری در زیر میکروسکوپ نسبتا سالم به نظر می آید.

بیماری گلومرولواسکلروز فوکال سگمنتال یا FSGS: این مورد، یک بیماری است که در آن بافت جای زخم (اسکار) در بخش گلومرول به وجود می آید. این مورد، شایع ترین علت اولیه سندرم نفروتیک در بزرگسالان است.

نفروپاتی غشایی: در این بیماری غشای گلومرول ضخیم می شود. محققان از علت دقیق رخداد این پدیده اطلاعی ندارند. اما این بیماری به سرطان، مالاریا، هپاتیت B و لوپوس ربط داده شده است.

دیابت: دیابت شایع ترین علت ثانویه ابتلا به سندرم نفروتیک در بزرگسالان است. این بیماری می تواند یک آسیب کلیوی به وجود آورد که به نفروپاتی دیابتی شناخته می شود.

لوپوس یا اریتروماتوز لوپوس سیستمی: یک بیماری مزمن مرتبط با سیستم ایمنی بدن است که می تواند به شدت به کلیه ها آسیب وارد کند.

آمیلوئید: این وضعیت هنگامی رخ می دهد که تجمعاتی از مواد که پروتئین های آمیلوئید نام دارند در خون تشکیل می شوند. این وضعیت می تواند به شدت به کلیه ها آسیب وارد کند.

علایم عفونت کلیه

علائم سندرم نفروتیک

چهار علامت اصلی وجود دارند که سندرم نفروتیک را به وجود می آورند. این علائم عبارتند از:

  • وجود مقادیر زیاد پروتئین در ادرار: پزشکان به این وضعیت پروتئینوری می گویند.
  • بالا بودن سطوح کلسترول و چربی در خون: اصطلاح پزشکی این وضعیت هایپر لیپیدمی می باشد.
  • تورم پا ، مچ، قوزک و گاهی اوقات دست ها و صورت: این وضعیت ادم نام دارد.
  • سطوح پایین آلومین در خون: پزشکان به این حالت هایپو آلبومینمی می گویند.

چه کسانی در معرض خطر ابتلا قرار دارند؟

ابتلا به برخی وضعیت ها مانند دیابت، لوپوس و آمیلوئید احتمال ابتلای فرد به سندرم نفروتیک را افزایش می دهد. همچنین، در صورتی که فرد به طور معمول دارو های ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) مصرف کند در معرض خطر بیشتری قرار می گیرد. برخی بیماری ها می توانند خطر ابتلای فرد به سندرم نفروتیک را افزایش دهند این بیماری ها شامل موارد زیر می شوند:

  • هپاتیت B و C
  • ایدز
  • مالاریا
  • عفونت استرپتوکوکی درمان نشده (در کودکان)

در صورتی که فرد احساس می کند که به علائم سندرم نفروتیک ابتلا دارد باید به پزشک ملاقات کند.

تشخیص سندرم نفروتیک

جهت تعیین میزان پروتئین دفع شده از طریق کلیه های فرد یک آزمایش ادرار از او گرفته خواهد شد. همچنین ممکن است جهت بررسی دیگر عملکرد های کلیوی از فرد یک آزمایش خون گرفته شود. احتمال دارد پزشک بیماری هایی مانند دیابت را در فرد جست و جو کند که می توانند علت ثانویه سندرم نفروتیک باشند. در برخی افراد نیاز به نمونه برداری از کبد می باشد که در آن، یک نمونه از بافت جهت بررسی در زیر میکروسکوپ برداشته خواهد شد.

عوارض سندرم نفروتیک

در صورتی که سندرم نفروتیک درمان نشود می تواند سبب مشکلات دیگری از جمله موارد زیر شود:

  • لخته های خون: از آنجایی که از دست دادن بیش از حد پروتئین از خون می تواند توانایی بدن در جلوگیری از تشکیل لخته ها را مهار کند، این لخته ها می توانند تشکیل شوند.
  • سطوح بالای کلسترول و تری گلیسرید
  • فشار خون بالا
  • نارسایی کلیوی: در این مورد، کلیه ها نمی توانند به تنهایی مواد زائد را از جریان خون حذف کنند.
  • عفونت هایی مانند پنومونی و مننژیت: زیرا در چنین وضعیتی بدن پروتئین های مبارزه کننده با عفونت ها به نام ایمونوگلوبولین ها را از دست می دهد.

 روش درمان هیدرونفروز کلیه

درمان سندرم نفروتیک

آیا سندرم نفروتیک قابل درمان است؟ برنامه درمانی پزشک به علت سندرم نفروتیک فرد بستگی دارد. در صورتی که علتی دیگر به وجود آورنده این وضعیت باشد ابتدا آن علت درمان می شود. کاهش کلسترول و فشار خون همانند کاهش ادم می تواند یک هدف کلیدی باشد.

دارو هایی که ممکن است برای بیمار تجویز شوند شامل موارد زیر می شوند:

  • دارو های ضد فشار خون به نام مهار کننده های ACE و ARB ها: این دارو ها می توانند فشار خون در گلومرول و مقدار پروتئین در ادرار را کاهش دهند.
  • دارو های دیورتیک یا مدر (ادرار آور): این دارو ها جهت کاهش تورم استفاده می شوند.
  • دارو های کاهنده کلسترول
  • دارو های رقیق کننده خون یا ضد انعقاد ها: این دارو ها احتمال تشکیل لخته های خون را کاهش می دهند.
  • دارو هایی مانند کورتیکو استروئید ها که سبب تضعیف سیستم ایمنی می شوند.

فرد باید جهت کاهش تورم مصرف نمک خود را کاهش دهد. همچنین پزشک می تواند، داشتن یک رژیم غذایی با مقادیر کم چربی و کلسترول را به فرد پیشنهاد دهد. در صورتی که سندرم نفروتیک فرد با این درمان ها بهبود نیابد، ممکن است او نیازمند دیالیز باشد. دیالیز روشی درمانی است که به دلیل عملکرد نامناسب کلیه ها یک دستگاه خون فرد را تصفیه می کند.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر زهره دوشنبه ۱۷ آذر ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 248 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشید
    دختر ۲۳ ساله
    این سونو گرافی نظرتونو می‌فرمایید
    سابقه پیوند روده به مثانه
    ممنونم راهنمایی کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور جمعه ۱۴ آذر ۹۹( 3 سال پیش)

      آزمایش کراتینین خون چند است ؟ باید با نلاتون هر ۴-۳ ساعت مثانه را خالی کنید و سپس بعد از دو هفته سونوگرافی مجدد 

    2. تصویر کاربر زهره یکشنبه ۱۶ آذر ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام جواب آزمایش
      خسته نباشید
    3. تصویر کاربر زهره یکشنبه ۱۶ آذر ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام خسته نباشید
      آقای دکتر جواب آزمایش
    4. تصویر کاربر زهره یکشنبه ۱۶ آذر ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام آقای دکتر خسته نباشید
      اینم نتیجه آزمایش
    5. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور یکشنبه ۱۶ آذر ۹۹( 3 سال پیش)

      وزن شما ؟ 

    6. تصویر کاربر زهره دوشنبه ۱۷ آذر ۹۹( 3 سال پیش)
      40 کیلو
    7. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور دوشنبه ۱۷ آذر ۹۹( 3 سال پیش)

      شما نارسایی کلیه هم پیدا کردین حتی پیشنهاد می‌کنم یک هفته سوند بگذارید و قرص VSOL  پنج میلی گرمی بعد از تعبیه سوند به مدت یک هفته مصرف وبعد از یک هفته آزمایش کراتینین خون و سونوگرافی را تکرار کنید کراتینین خون شما الان ۱/۱۵ است درصورتیکه کراتینین بعد از بک هفته از سوند گذاری به ۰/۸۵ یا کمتر برسد نشان از عدم تخلیه کامل مثانه شما خواهد داشت و سپس باید هر ۳-۴ ساعت با نلاتون تخلیه ادرار داشته باشید و درصورتیکه کراتینین پایین نیامد بررسی‌های دیگر لازم خواهد بود اگر موارد فوق انجام نشود امکان رسیدن شما به دیالیز در طولانی مدت محتمل خواهد بود 

    8. تصویر کاربر زهره دوشنبه ۱۷ آذر ۹۹( 3 سال پیش)
      خیلی ممنونم چشم حتما انجام میدم
      نتیجه رو به اطلاع شما می‌رسانم
    9. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور دوشنبه ۱۷ آذر ۹۹( 3 سال پیش)

      در خدمتم 

    10. نمایش سایر 8 پاسخ
  • تصویر کاربر Yosof چهارشنبه ۱۲ آذر ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 235 مشاهده پرسش
    سلام.سنگ ۴mmدرپل میانی راست و۷/۵mmدرپروگزیمال حالب راست (دیامترپروگزیمال حالب راست۶mm)سنگ شکنی برون یادرون بایدانجام بشه ؟برون میشه؟ wbc17.6/rbc5.7هست/ .ادرارم زردروشن دردم ندارم فعلا/سیپروفلوکساین۵۰۰باید مصرف کنم ؟؟rbcزدهmanyو/mucusزدهpos3مثبت /باکتریم مثبت زده/وyeastمثبت زده/ wbc1-2
    Color brown/ بقیه مثبت/ فقطblood hbزده pos4مثبت /اقای دکتراینوواجبه مصرف کنم ودرون یابرون انجام میشه ؟ممنون ازراهنمایی شما.
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور چهارشنبه ۱۲ آذر ۹۹( 3 سال پیش)

      برون اندامی فعلا انجام بده اگه جواب نداد درون اندامی باید انجام بدی 

  • تصویر کاربر Seeyahrooz چهارشنبه ۱۴ آبان ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 255 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید من 4روز پیش مادرم رو ازدست دادم ازاونجایی که ایشان درحدود یک ماه پیش از فوتش به سرما خوردگی دچارشد وحالش اونقدر خراب شد که حتی روی پاهاش نمیتونست باسته وسمت چپ سینه وپشت کتفش ازهمون سمت بشدت درد میکشید قلبش هم دکتر نوار قلب گرفت گفت سالمه فقط سرما خوردگی داره که به مرور اون هم بهتر شد ولی علائمی مثل ورم مچ پا داشت حدود یک سال هم بود که اصلأ توان ورمق نداشت سرگیجه گاهی دل درد ضعف همیشگی وخشکی وزخم توی دهنش داشت وچند روز اخر هم یک برامدگی سفت به اندازه یک گردو از یکی از پهلو هاش بیرون زده بود و4روز پیش که درحال صحبت کردن بود بدون هیچ عکسالعملی یکهو ثابت شد وفوت کرد بااین تفاصیر ایا به بیماری خاصی مبتلا بود خواهش میکنم جوابم روبدید چون که برام خیلی خیلی مهمه که بدونم. ازشماخیلی ممنونم.
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور چهارشنبه ۱۴ آبان ۹۹( 3 سال پیش)

      نمیشه علت رو فهمید

  • تصویر کاربر زاهد چهارشنبه ۳۰ مهر ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 274 مشاهده پرسش
    سلام.سندروم نفروتیک دارم که حدودا 14شایدم بیشتر.مصرف داروهام پردنیزیلون 50هست که حدودا الان در کنارش پروگراف مصرف میکنم.پزشک معالجم پیشنهادش امپول زیتاکس 1000هستش که به دلیل قیمت بالای امپول واقعا قدرت خرید ندارم.بنظر شما واقعا این امپول کارای داره؟خیلی ممنون میشم راهنمای کنید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور چهارشنبه ۳۰ مهر ۹۹( 3 سال پیش)

      به فوق تخصص نفرولوژی مراجعه کنید من ارولوژیست هستم

  • تصویر کاربر مقداد شنبه ۲۶ مهر ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 265 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید
    پسر سه ساله دارم با سابقه سندروم نفروتیک ٫امروز داروهایی که مصرف یک چهارم پردینزولن۵۰/یک چهارم کاپتوپریل(صبح)(شب)/ ظهرهم هیدروکلریسایزد(نصف قرص) اما ورمش بیشترشده٫ الان بهش یک چهارم تریامترن اچ دادم٫اما ادرارش کم شده و اندام تناسلیش و شکمش خیلی ورم داره٫ چیکارکنم؟ یک بار هم استفراغ کرده٫
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور شنبه ۲۶ مهر ۹۹( 3 سال پیش)

      به فوق تخصص نفرولوژی اطفال مراجعه کنید

درحال دریافت اطلاعات