اندازه طبیعی کلیه ها در بزرگسالان

کلیه ها یک جفت اندام لوبیایی شکل هستند که در اطراف ستون فقرات، زیر دنده ها و پشت شکم قرار گرفته اند. هر کلیه حدود ۴ یا ۵ اینچ طول دارد و تقریباً به اندازه یک مشت بزرگ است. نقش کلیه ها در بدن، تصفیه کردن خون است. آنها مواد زائد را از بدن دفع می کنند، تعادل مایعات بدن را حفظ می کنند و الکترولیت ها را در سطح مناسبی نگه می دارند. تمام خون بدن تقریباً ۴۰ بار در روز از درون کلیه ها عبور می کند. خون وارد کلیه ها می شود، مواد زائد خارج می شوند و در صورت لزوم، آب، نمک و مواد معدنی تنظیم می شوند.

سپس، خون تصفیه شده به بدن بر می گردد.  این ضایعات و مواد زائد تبدیل به ادرار می شوند و در لگنچه کلیه جمع می شوند. لگنچه کلیوی، یک اندام قیفی شکل است که مواد زائد را از طریق لوله ای به نام حالب به سمت مثانه تخلیه می کند. هر کلیه، حدود یک میلیون فیلتر ریز به نام نفرون دارد. کلیه های شما ممکن است فقط ده درصد کار کنند و شما متوجه هیچ گونه علامت یا مشکلی نشوید. اگر جریان خون به یک کلیه متوقف شود، بخشی از کلیه یا تمام آن ممکن است از کار بیفتد و منجر به نارسایی کلیوی شود.

نارسایی کلیوی

بیماری های کلیه

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 پیلونفریت (عفونت لگنچه کلیه): گاهی اوقات کلیه ممکن است بر اثر ورود باکتری عفونت کند و موجب کمر درد و تب شود. شایع ترین علت پیلونفریت، انتقال باکتری از عفونت مثانه ی درمان نشده است.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 گلومرولونفریت: سیستم ایمنی بیش فعال ممکن است به کلیه ها حمله کند و موجب التهاب و آسیب آنها شود. خون و پروتئین موجود در ادار، مشکلات شایعی هستند که بر اثر گلومرولونفریت رخ می دهند. این شرایط همچنین می تواند منجر به نارسایی کلیوی شود.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 سنگ های کلیه (نفرولیتیازیس): مواد معدنی موجود در ادرار، کریستال ها یا سنگ ها را تشکیل می دهند. این سنگ ها، ممکن است به اندازه ای بزرگ شوند که جریان ادرار را مسدود کنند. سنگ کلیه، یکی از دردناک ترین شرایط بدن است. اکثر سنگ های کلیه خود به خود دفع می شوند، اما برخی دیگر بیش از حد بزرگ هستند و نیاز به درمان دارند.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 سندرم نفروتیک:در رابطه با سندرم نفروتیک باید گفت که آسیب به کلیه ها باعث می شود که پروتئین زیادی از خون وارد ادرار شود. ورم پا (اِدِم) ممکن است یکی از علائم این بیماری باشد.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 بیماری کلیه پلی کیستیک: یک بیماری ژنتیکی منجر به تشکیل کیست های بزرگ در هر دو کلیه می شود که عملکرد آنها را مختل می کند.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 نارسایی حاد کلیوی: به کاهش ناگهانی عملکرد کلیه گفته می شود. کم آبی بدن، انسداد در مجرای ادراری یا آسیب کلیوی می تواند موجب نارسایی حاد شود که معمولاً برگشت پذیر است.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 نارسایی مزمن کلیوی: از دست دادن تدریجی عملکرد کلیوی می باشد که معمولاً برگشت ناپذیر است. دیابت و فشار خون بالا شایع ترین علل این شرایط هستند.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 بیماری کلیوی مرحله نهایی (ESRD): از دست دادن کامل قدرت کلیه که معمولاً به علت بیماری کلیوی مزمن پیشرونده می باشد. افراد مبتلا به این شرایط برای زنده ماندن نیاز به دیالیز منظم دارند.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 نکروز پاپیلاری: آسیب شدید به کلیه ها می تواند موجب شود، بخشی از بافت های کلیه آسیب ببینند و کلیه را مسدود کنند. این شرایط در صورت درمان نشدن می تواند موجب نارسایی کامل کلیه شود.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 نفروپاتی دیابتی: قندخونی بالای ناشی از دیابت، به تدریج به کلیه ها آسیب می رساند و موجب بیماری مزمن کلیوی می شود. این شرایط همچنین ممکن است موجب سندرم نفروتیک (پروتئین در ادرار) شود.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 نفروپاتی فشار خون: در این شرایط آسیب کلیه در اثر فشار خون بالا اتفاق می افتد و در نهایت موجب نارسایی مزمن کلیوی شود.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 سرطان کلیه: کارسینوم سلول کلیوی، شایع ترین نوع سرطانی است که کلیه ها را درگیر می کند. رایج ترین علت سرطان کلیه، سیگار کشیدن است.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 نفریت اینترستیشیال: التهاب بافت همبند درون کلیه، اغلب موجب نارسایی حاد کلیه می شود. واکنش های آلرژیک و عوارض جانبی دارویی، علل معمول این بیماری هستند.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 بیماری تغییر جزئی: نوعی سندرم نفروتیک است که در آن سلولهای کلیه در زیر میکروسکوپ تقریباً طبیعی به نظر می رسند. این بیماری می تواند موجب ورم پا (اِدِم) شود. برای درمان این بیماری از استروئیدها استفاده می شود.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 دیابت نفروژنیک: کلیه ها، توانایی تولید ادرار با غلظت مناسب را از دست می دهند که معمولاً به علت حساسیت دارویی می باشد. گرچه این شرایط به ندرت ممکن است خطرناک باشد، اما می تواند موجب تشنگی مداوم و تکرر ادرار شود.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 کیست کلیوی: کیست کلیه اغلب با بالا رفتن سن در افراد رخ می دهد و اغلب هیچ مشکلی ایجاد نمی کند. کیست ها و توده های پیچیده ممکن است سرطانی باشند.

آزمایشات کلیه

درمان های کلیه

آنتی بیوتیک: عفونت های کلیه ناشی از باکتری ها، با آنتی بیوتیک ها قابل درمان هستند.

نفروستومی: یک لوله نازک (کاتتر) از طریق پوست وارد کلیه می شود. سپس ادرار به طور مستقیم از کلیه تخلیه می شود و هر انسدادی را در جریان ادرار دور می زند.

لیتوتریپسی: از طریق روش لیتوتریپسی یا سنگ شکنی برون اندامی، سنگ ها به قطعات کوچکتری تبدیل می شوند تا بتوانند از راه ادرار دفع شوند. اغلب اوقات، لیتوتریپسی با دستگاهی انجام می شود که امواج صوتی را درون بدن منعکس می کند.

نفرکتومی: نوعی جراحی برای خارج کردن کلیه می باشد. نفرکتومی برای سرطان کلیه یا آسیب کلیه شدید انجام می شود.

دیالیز: تصفیه مصنوعی خون برای جایگزینی عملکردی است که کلیه های آسیب دیده به طور طبیعی نمی توانند انجام دهند. همودیالیز رایج ترین روش دیالیز در ایالات متحده می باشد.

همودیالیز: فرد مبتلا به نارسایی کامل کلیه به دستگاه دیالیز متصل می شود. این دستگاه خون را تصفیه می کند و سپس به بدن برمی گرداند. همودیالیز معمولاً برای این افراد، سه بار در هفته انجام می شود.

دیالیز پریتونیل: از طریق یک کاتتر، مقدار زیادی از یک مایع مخصوص وارد شکم می شود و به بدن این امکان را می دهد تا با استفاده از بافت های داخل شکم، خون را تصفیه کند. پس از مدتی، این مایع به همراه ضایعات بدن دفع می شود.

پیوند کلیه: با پیوند کلیه به فرد مبتلا به نارسایی کامل کلیه، می توان عملکرد کلیه را بازیابی کرد. پیوند کلیه را می توان از یک اهداکننده زنده یا از اهداکننده ی که اخیراً فوت کرده است، انجام داد. 

اندازه طبیعی کلیه راست و چپ

بر اساس مطالعه ی انجام شده، میانگین طول کلیه ی سمت چپ ۲/۱۱ سانتی متر و طول کلیه ی سمت راست ۹/۱۰ سانتی متر است. بررسی ها روی نمونه های مطالعاتی نشان داده است که، حجم متوسط کلیه چپ ۱۴۶ سانتی متر مکعب و حجم کلیه راست ۱۳۴ متر مکعب می باشد. به طور کلی، اندازه ی کلیه ها با افزایش سن کاهش می یابد. این امر به دلیل کاهش پارانشیم اتفاق می افتد. اندازه ی کلیه تحت تأثیر فاکتورهای مختلفی مثل قد، وزن، مساحت بدن و دیگر فاکتورها می باشد. به عنوان مثال، طول کلیه ی فرد به میزان زیادی با قد فرد در ارتباط است. در تحقیقات انجام شده، اندازه گیری طول کلیه در افراد قد بلند و مقایسه ی آن با طول کلیه ی افراد قد کوتاه، تفاوت چشمگیری را نشان داده است.

علت اختلاف سایز دو کلیه

به طور کلی اندازه ی دو کلیه ی یک فرد با یکدیگر متفاوت است. معمولاً کلیه ی راست به میزان کمی از کلیه ی چپ بزرگ تر است. البته برخی از افراد با کلیه ی چپ بزرگ تر متولد می شوند. در اغلب موارد، اندازه ی کلیه ها نزدیک به هم بوده و اختلاف طول آنها کمتر از ۱ سانتی متر می باشد.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر زهرا چهارشنبه ۱۴ اردیبهشت ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 440 مشاهده پرسش
    باسلام خسته نباشید من ۱۸سالمه و طول کلیه سمت راستم ۹۸و طول کلیه سمت چپم ۱۰۹میلی متره و عرضشونم فرق میکنه .ایا مشکا ساز هس؟چون کلیه سمت چمم خیلی درد میکنه
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور چهارشنبه ۱۴ اردیبهشت ۱( 2 سال پیش)

      ویزیت آنلاین یا ویزیت حضوری داشته باشید 

  • تصویر کاربر رامین چهارشنبه ۱۴ اردیبهشت ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 384 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشین مادرم سونوگرافی کردن نوشته تصویریک میترولیتازواسلاج متراکم دردرون صفرامشاهده شد، یعنی چه و رمانش چی هست وبرای کبد چرب گریدیک چه باید کرد، ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور چهارشنبه ۱۴ اردیبهشت ۱( 2 سال پیش)

      فوق تخصص گوارش مراجعه کن 

  • تصویر کاربر خلیل چهارشنبه ۱۴ اردیبهشت ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 311 مشاهده پرسش
    عرض سلام و خدا قوت خدمت دکتر ولی پور.پدر اینجانب ۶۵ سال سن دارن و سابقه سنگ کلیه و دیابت و فشار خون دارن.ازمایشاتی که انجام دادن اوره ۳۸ و کرات ۱/۵ و اوریک اسید ۹/۷ دارن..بابت اوریک اسیدشون علایم خاصی ندارن..سونوگرافی که انجام دادن کلیه چپ حداقل سایز نرمال و اکوی پارانشیمال هر دو کلیه افزایش یافته،گزارش شده..و یه سنگ هشت میل هم در کالیس تحتانی کلیه چپ..با توجه به موارد فوق از نظر بیماری پارانشیمال نیاز به اقدام خاصی هست؟؟و ابنکه تشحیص شما چیست؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور چهارشنبه ۱۴ اردیبهشت ۱( 2 سال پیش)

      ویزیت آنلاین یا ویزیت حضوری داشته باشید 

  • تصویر کاربر بالکانی چهارشنبه ۱۴ اردیبهشت ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 269 مشاهده پرسش
    دخترم ۸ سالشه،کلیه راستش ۷ سانته و کلیه چپ ۹،۶ سانت آیا لازمه رسیدگی بشه این اختلاف ابعاد
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور چهارشنبه ۱۴ اردیبهشت ۱( 2 سال پیش)

      به فوق تخصص نفرولوژی اطفال یا ارولوژی اطفال مراجعه کنید 

  • تصویر کاربر داود چهارشنبه ۱۴ اردیبهشت ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 287 مشاهده پرسش
    سلام خسنه نباشید اندازه کلیه راست من ۱۰۱وچپ ۹۹ است کلسیفینه وپارانشیمال در کلیه چپ کجا باید برم خطر ناک است
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور چهارشنبه ۱۴ اردیبهشت ۱( 2 سال پیش)

      مراجعه حضوری یا ویزیت آنلاین داشته باشین 

درحال دریافت اطلاعات