برای محافظت از پروستات بزرگ شده چی بخوریم و چی نخوریم؟
فهرست موضوعات
غده پروستات، یک غده کوچک و گردو مانند است که در زیر مثانه آقایان قرارگرفته است. در هنگام رابطه جنسی غده پروستات در تولید مایع منی، مایعی که حاوی اسپرم است، نقش دارد. با افزایش سن، اندازه غده پروستات نیز افزایش مییابد که به آن هیپرپلازی خوش خیم پروستات یا BPH می گویند. برای درمان پروستات چی بخوریم؟ چه میوه برای پروستات خوبه؟ در این نوشتار نظر اجمالی به مصرف غذاهایی که برای بزرگی پروستات مفید هستند، میشود.
غده پروستات توسط هورمونهای قوی جنسی، مانند تستوسترون کنترل میشود. تستوسترون در پروستات به هورمون دیگری تحت عنوان دی هیدرو تستوسترون تبدیل میشود. میزان بالا دی هیدرو تستوسترون باعث افزایش سایز سلولهای پروستات میشود. مصرف برخی غذاها و نوشیدنیها به دلیل تأثیر آنها بر تستوسترون و هورمونهای دیگر، بر درمان پروستات نیز تأثیرگذار است. بر اساس تحقیقات، رژیم غذایی که بهطور عمده شامل محصولات گوشتی و لبنی است، باعث افزایش خطر سرطان و بزرگی پروستات میشود. در صورتیکه فرد میزان کمی سبزی در رژیم غذایی خود استفاده کند، این میزان می تواند دو برابر شود.
حتما بخوانید
آیا بزرگی پروستات خطرناک است؟ اندازه خطرناک پروستات چقدر است؟ علائم بزرگ شدن پروستات چیست؟ برای یافتن پاسخ سوالات خود درمورد بزرگی پروستات به لینک زیر مراجعه کنید
برای بزرگی پروستات چی بخوریم؟
گاهی سوال پرسیده می شود که برای پروستات چی خوبه؟ در جواب باید گفت که داشتن یک رژیم غذایی سالم که شامل میوه، سبزی و چربیهای سالم است در مراقبت از پروستات بسیار حائز اهمیت است. برخی از این مواد غذایی سالم عبارتند از:
#ماهی سالمون
سالمون سرشار از چربیها و اسیدهای چرب سالم، مانند امگا ۳ است و برای پیشگیری و کاهش التهابهای بدن مفید است. دیگر ماهی های آب سرد مانند ماهی ساردین و قزلآل، نیز دارای این ویژگی بوده و سرشار از اسیدهای چرب مفید هستند.
#گوجه فرنگی
گوجه سرشار از آنتیاکسیدان لیکوپن بوده و برای غده پروستات، بسیار مفید است. پختن گوجه و مصرف آن به شکل سس یا سوپ گوجه، موجب آزاد شدن لیکوپن موجود در گوجه میشود و جذب آن توسط بدن آسانتر میگردد.
#میوههای توتی
توتفرنگی، بلوبری، تمشک و شاهتوت که از خانواده توتها هستند، سرشار از آنتیاکسیدان بوده و موجب حذف رادیکالهای آزاد بدن میشوند. رادیکالهای آزاد از محصولات جانبی فعالیتهای بدن است که بهمرور زمان موجب آسیب میشود.
#کلم
کلم بروکلی، کلمبرگ، گلکلم، کلم بروکسل و کلم پیچ که همگی از خانواده کلمها هستند، حاوی ماده شیمیایی به نام سولفارافان بوده و در پیشگیری از سرطان و افزایش سلامت پروستات، بسیار مفید هستند.
#آجیل
انواع آجیل سرشار از ماده معدنی زینک یا روی است. روی در سلامت پروستات و تنظیم هورمون تستوسترون بسیار حائز اهمیتت است. علاوه بر آجیل، صدف و بقولات نیز سرشار از روی هستند.
#مرکبات
پرتقال، لیمو و گریپفروت حاوی میزان بالایی ویتامین C هستند و در محافظت از غده پروستات، بسیار مؤثر هستند.
#سیر و پیاز
طی یک سری تحقیقات صورت گرفته توسط دانشمندان، نشان داده شد افرادی که بیشتر سیر و پیاز مصرف میکنند کمتر دچار بزرگی پروستات میشوند. البته اگرچه مطالعات بیشتری برای اثبات این موضوع نیاز است اما بهطورکلی سیر و پیاز دارای خواص بسیار زیادی هستند.
برای بزرگی پروستات چی نخوریم؟
برخی از مواد غذایی که باید از مصرف زیاد آن جلوگیری کرد عبارتاند از:
#گوشت قرمز
در واقع بر اساس تحقیقات انجامشده، مصرف گوشت قرمز بهصورت روزانه، خطر افزایش سایز پروستات را سه برابر میکند.
#لبنیات
مصرف لبنیات به صورت روزانه، موجب افزایش خطر بزرگ شدن پروستات میشود. لذا توصیه میشود از مصرف روزانه کره، پنیر و شیر خودداری کنید.
#مصرف الکل
مصرف الکل نیز ادرار آور است و در آقایانی که مبتلا به BPH هستند، باعث تشدید این عارضه میشود.
#کافئین
مصرف کافئین موجب افزایش تعداد دفعات دفع ادرار میشود. کاهش مصرف کافئین، چای، نوشابه و شکلات موجب افزایش سلامت پروستات میشود.
#سدیم
اضافه نکردن نمک به غذا و عدم استفاده از مواد غذایی فرآوری شده برای سلامت آقایان بهخصوص سلامت پروستات آن ها بسیار مفید است.
کنترل هیپرپلازی
تغییر رژیم غذایی در کنترل این اختلال تأثیر به سزایی دارد اما تغییر در سبک زندگی نیز میتواند به همان میزان مؤثر باشد. بعضی از استراتژیها در کنترل افزایش سایز پروستات عبارتاند از:
- کنترل استرس
- عدم استعمال دخانیات
- عدم مصرف بیشازحد مایعات در عصر که موجب افزایش تعداد دفعات دفع ادرار در شبهنگام میشود.
- خالی کردن کامل مثانه در هنگام ادرار
- ورزش
- عدم استفاده از داروهایی مانند آنتیهیستامینها و دایوریتیک ها که موجب تشدید علائم میشود.
- مصرف حداقل دو لیتر آب در روز
درصورتیکه تغییر در برنامه غذایی و سبک زندگی مؤثر واقع نشود، گزینههای دیگر مانند مصرف دارو و عمل جراحی توسط پزشک تجویز میگردد.
علائم هیپرپلازی
اختلال هیپرپلازی رایج است و بر اساس مطالعات بیش از ۱۴ میلیون مرد در آمریکا در سال ۲۰۱۰ به این اختلال مبتلا بودند. علائم این بیماری شامل موارد زیر میشود:
- افزایش تعداد دفعات دفع ادرار
- مشکل در هنگام آمدن ادرار
- قطرهقطره شدن ادرار در پایان دفع ادرار
- ادرار منقطع
- ادرار مکرر در شب
- بیاختیاری ادرار
- درد پس از انزال
- ادرار دردناک
- بازدارش ادرار
این علائم زمانی که غده پروستات بزرگ شود و باعث مسدود شدن میز راه ( لولهای که از مثانه تا محل خروج ادرار است) شود، بروز میکنند.
درمان این اختلال بستگی به میزان شدت آن دارد که گاهی از طریق تغییر سبک زندگی بهبود مییابد، اما داروها و روشهای جراحی نیز در کاهش سایز پروستات و کنترل علائم آن مؤثر هستند.
تغییر برنامه غذایی و کاهش سایز پروستات
بهطورکلی تغییر برنامه غذایی و سبک زندگی در کاهش سایز پروستات، تأثیر به سزایی دارند. علاوه براین همانطور که پیشتر گفته شد مصرف میوه و سبزی و کاهش مصرف گوشت قرمز میتوانند در کنترل بیماری به شما کمک کنند.در صورت مشاهده هرگونه از علائم مذکور آن را با پزشک خود در میان بگذارید.
بزرگ شدن پروستات می تواند موجب تنگی و مسدود شدن پیشابراه شود و مشکلات ادراری آزاردهنده ای را به وجود آورد. برای کوچک کردن و پاکسازی پروستات چه باید کرد؟
دکتر ولی پور، متخصص اورولوژی در سعادت آباد