برای عدم نعوظ و اختلال آن به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
فهرست موضوعات
اختلال نعوظ ( ED) عارضهای است که موجب می شود مرد مبتلا، توانایی دستیابی به نعوظ کامل آلت تناسلی، و یا حفظ آن را نداشته باشد. این عارضه در صورت درمان نشدن، ممکن است برقرار کردن رابطه جنسی را امکان ناپذیر سازد. بر اساس مطالعات انجام شده، حدود ۴۰ درصد از مردان در سن ۴۰ سالگی، و ۷۰ درصد از مردان در سن ۷۰ سالگی، درجاتی از ناتوانی در برقرار کردن یا حفظ نعوظ را تجربه می کنند. اختلال نعوظ در هر سنی قابل درمان است. برای دریافت کمک پزشکی در این زمینه، باید به دکتر اورولوژی مراجعه کرد. اورولوژیست ها پزشکانی هستند که در اختلالات دستگاه ادراری و دستگاه تناسلی مردان تخصص دارند و می توانند اختلال نعوظ را درمان کنند.
اختلال نعوظ چگونه اتفاق می افتد؟
هنگامی که خون، دو حفره آلت تناسلی دارای بافت اسفنجی (معروف به اجسام غاری corpora cavernosa) را پر می کند، نعوظ رخ می دهد. در اثر این پدیده، آلت تناسلی دقیقاً مانند یک بادکنک که با آب پر می شود، منبسط و سفت می گردد. این فرآیند توسط سیگنال های عصبی مغز و ناحیه تناسلی اتفاق می افتد. هر عاملی که این سیگنال ها را مختل نماید، یا جریان خون به آلت تناسلی را محدود کند، می تواند منجر به اختلال نعوظ شود.
اختلال نعوظ چگونه تشخیص داده می شود؟
اختلال نعوظ به کمک سابقه جنسی، معاینه فیزیکی و آزمایش خون تشخیص داده می شود؛ به وسیله این آزمایشات، وجود بیماری های زمینه ای نیز همانند دیابت و سطح پایین تستوسترون در خون (که بر اختلال نعوظ تأثیر می گذارند)، مشخص می گردند.
تشخیص اختلال نعوظ: معاینه فیزیکی
برای تشخیص اختلال نعوظ، پزشک سوالاتی در مورد علائم و سوابق پزشکی مراجع می پرسد و یک معاینه فیزیکی کامل برای تشخیص گردش خون ضعیف یا مشکلات عصبی انجام می دهد. در این معاینه هدف پزشک، تشخیص ناهنجاری های ناحیه تناسلی است، که امکان دارد منجر به ایجاد مشکل در نعوظ شوند.
تشخیص اختلال نعوظ: آزمایشات آزمایشگاهی
بسیاری از آزمایشات آزمایشگاهی، می توانند در تشخیص مشکلات جنسی مردان، کمک کننده باشند. به وسیله اندازه گیری سطح تستوسترون، می توان وجود اختلال در تعادل هورمونی را تشخیص داد، که اغلب با کاهش میل جنسی مرتبط است. آزمایشات ذیل نیز، در تشخیص دلایل پزشکی زمینه ای اختلال نعوظ، مفید می باشند:
- شمارش سلول های خونی
- سطح کلسترول
- سطح قند خون
- تست های عملکرد کبد
- آزمایشات خونی
◦ تستوسترون
◦ کلسترول
◦ قند خون
◦ هورمون های تیروئید
- تست های دیگر
◦ سونوگرافی (داپلر آلت تناسلی) برای بررسی جریان خون
◦ تزریق یک محرک عروقی برای ایجاد نعوظ در آلت تناسلی
◦ تورم شبانه آلت تناسلی (NPT): آزمایشی که در آن، به منظور تشخیص نعوظ شبانه در هنگام خواب، مقدار نعوظ آلت تناسلی را بررسی می کنند.
◦ آزمایش ادرار
اختلال نعوظ چگونه درمان می شود؟
هدف از درمان اختلال نعوظ، افزایش توانایی مرد برای ایجاد و حفظ نعوظ، به منظور برقراری رابطه جنسی می باشد. اگر اختلال نعوظ در اثر یک بیماری زمینه ای بوجود آمده است، درمان این عارضه عموماً موجب رفع اختلال نعوظ می گردد. اگر اختلال نعوظ، ناشی از محدود شدن جریان خون به آلت تناسلی، به دلایلی مانند سیگار کشیدن، چاقی یا فشار خون بالا باشد، ممکن است تغییراتی در سبک زندگی فرد به رفع عارضه وی کمک کند؛ از جمله:
- کاهش وزن در مردان چاق
- ورزش منظم
- رژیم غذایی سالم و متعادل
- اجتناب از مصرف دخانیات
- اجتناب از مصرف مشروبات الکلی
- تمرینهای ورزشی برای کف لگن در مردان مبتلا به دیابت
- تغییر دادن دارو های فشار خون و ضد درد
چه داروهایی ممکن است برای درمان اختلال نعوظ مورد استفاده قرار گیرند؟
- مهارکننده های فسفودی استراز-۵ (PDE 5):
◦ سیلدنافیل (ویاگرا)
◦ تادالافیل (سیالیس)
◦ واردنافیل (لویترا)
◦ آوانافیل (Stendra)
- درمان جایگزینی تستوسترون:
◦ در مواقعی که بیضه ها، به اندازه کافی هورمون تستوسترون تولید نمی کنند، از این درمان استفاده می شود.
◦ این درمان در بهبود عملکرد جنسی مردانی که سطح مناسبی از تستوسترون در خون خود دارند، مؤثر نمی باشد.
◦ ممکن است به تنهایی یا همراه با مهارکننده های PDE 5 استفاده شود.
چه مواردی به درمان اختلال نعوظ ناشی از افسردگی یا اضطراب، کمک می کنند؟
- روان درمانی
- مشاوره با یک درمانگر جنسی (sex therapist) برای مردانی که دچار اضطراب عملکرد می شوند
- مصرف دارو های ضد افسردگی و یا ضد اضطراب
روش های مورد استفاده برای درمان اختلال نعوظ ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تزریق دارو توسط خود فرد: در این روش فرد مبتلا، دارو (آلپروستادیل یا پاپاورین) را به حفره های داخل آلت تناسلی تزریق میکند، تا با منبسط شدن رگ های خونی آلت، خون به درون این حفره ها جاری شود. بدین سان آلت تناسلی متورم و سفت می گردد، تا فرد به نعوظ کامل دست یابد.
- روش MUSE : همانند روش قبل، نعوظ به وسیله تزریق داروی آلپروستادیل ایجاد میگردد، اما در این روش، یک شیاف کوچک حامل دارو توسط دستگاه، از طریق مجرای ادراری تزریق می شود.
- دستگاه های کمکی که با مکانیزم خلاء کار می کنند: به وسیله قرار دادن آلت تناسلی در یک سیلندر پلاستیکی، و ایجاد خلاء در اطراف آن، جریان خون در آلت تناسلی افزایش می یابد. سپس یک حلقه سفت در قاعده آلت تناسلی قرار می گیرد، تا خون را برای حفظ نعوظ، در داخل آلت تناسلی نگه دارد.
- پروتز های آلت تناسلی: دستگاه هایی هستند که توسط جراحی کار گذاشته میشوند و با متورم شدن، در آلت تناسلی حالت نعوظ ایجاد می کنند.
- رگ سازی مجدد (Revascularization): در مردان جوانی که در اثر آسیب به لگن، دچار اختلال نعوظ گشته اند، از این روش جراحی استفاده میشود.
آیا اختلال نعوظ به معنای ضعیف بودن میل جنسی است؟
اختلال نعوظ به طور خاص به مشکلات دستیابی یا حفظ نعوظ اشاره دارد. سایر اختلالات عملکرد جنسی در مردان، شامل کاهش میل جنسی و اختلالات انزالی می باشد. اغلب مردان مبتلا به اختلالات نعوظ، از مشکلات میل جنسی رنج نمی برند، اما بدن آنها درهنگام برقراری رابطه جنسی، توانایی ایجاد نعوظ را ندارد. این عارضه معمولاً ناشی از یک مشکل فیزیکی می باشد.
آیا تستوسترون پایین (T پایین) می تواند باعث اختلال نعوظ شود؟
در حالی که کمبود تستوسترون، تنها دلیل اختلال نعوظ نیست، محققان بر این باورند که این دو به هم مرتبط هستند. زیرا به نظر می رسدکه هر دو عارضه، به طور همزمان با بالا رفتن سن مردان به وجود می آیند . با این حال، برخی از مردان با سطح پایینتری از تستوسترون به نعوظ کامل دست پیدا می کنند.
چه بیماری هایی می توانند منجر به اختلال نعوظ شوند؟
ارتباط بین بیماری مزمن زمینه ای و اختلال نعوظ در دیابت، بسیار چشمگیر است. تقریبا نیمی از مردان مبتلا به دیابت اختلال نعوظ را تجربه می کنند. با این وجود، کنترل خوب قند خون می تواند، تأثیر دیابت بر این عارضه را به حداقل برساند. علاوه بر دیابت، این چهار بیماری نیز، ممکن است به دلیل تداخل در جریان خون یا سیگنال های عصبی، منجر به اختلال نعوظ شوند:
- بیماری قلب و عروقی
- آترواسکلروز (سخت شدن دیواره شریان ها)
- بیماری کلیوی
- ام اس (Multiple Sclerosis)
آیا جراحی می تواند باعث اختلال نعوظ شود؟
درمان های جراحی یا پرتو درمانی برای سرطان پروستات، سرطان مثانه یا بزرگ شدن پروستات ( BPH)، گاهی اوقات می تواند به اعصاب و رگ های خونی نزدیک به آلت تناسلی آسیب برساند. در برخی از موارد، این آسیب عصبی دائمی است و بیمار برای دستیابی به نعوظ، مستلزم درمان می باشد. در موارد دیگر، جراحی ممکن است باعث اختلال نعوظ موقت شود، که پس از ۶ تا ۱۸ ماه خود به خود بهبود می یابد.
چه دارو هایی باعث اختلال نعوظ می شوند؟
بسیاری از دارو ها، همانند دارو های فشار خون، دارو های ضد افسردگی و آرام بخش، می توانند باعث بروز اختلال نعوظ، یا موجب تشدید این عارضه بشوند. در صورتی که فکر می کنید دارو های مصرفی، بر توانایی برقراری یا حفظ نعوظ آلت جنسی شما تأثیر گذاشته اند، حتماً با پزشک خود در این باره مشورت کنید.
چه ارتباطی بین فیزیولوژی و اختلال نعوظ وجود دارد؟
معمولاً در مردان، به ویژه مردان مسن، علت اصلی عارضه اختلال نعوظ، یک بیماری زمینه ای یا مشکل فیزیولوژیک می باشد. با این حال، بر طبق مطالعات انجام شده، در ۱۰ تا ۲۰ درصد از مردان مبتلا به اختلال نعوظ، عوامل روانی نیز ممکن است بر بروز یا تشدید این عارضه، تأثیر بگذارند. بر طبق گفته متخصصان امکان دارد استرس، افسردگی، ضعف عزت نفس و اضطراب عملکرد، توانایی ایجاد و یا حفظ نعوظ را مختل کنند. همچنین در مردانی که اختلال عملکرد جنسی آن ها ناشی از عوامل فیزیولوژیک است، اختلالات روانی ذکر شده، میتوانند باعث تشدید مشکل فرد در برقراری و حفظ نعوظ آلت تناسلی شوند.
آیا اختلال نعوظ نشانه بیماری قلبی است؟
تحقیقات نشان داده است که اختلال نعوظ، می تواند یک هشدار مهم، برای پیش بینی حمله قلبی، سکته مغزی و حتی مرگ ناشی از بیماری های قلبی عروقی باشد. همه مردان مبتلا به اختلال نعوظ، باید برای بررسی احتمال ابتلا به بیماری های قلبی عروقی ارزیابی شوند. این امر بدین معنا نیست، که همه مردان مبتلا به اختلال نعوظ به بیماری های قبلی عروقی مبتلا خواهند شد، یا همه مردان دارای بیماری قلبی عروقی از اختلال نعوظ رنج می برند، اما بهتر است افراد از ارتباط بین این دو عارضه آگاه باشند.