چه حبوباتی برای کلیه مضر است؟
فهرست موضوعات
داشتن کلیههای سالم نقش مهمی را در سلامت عمومی بدن شما دارد. کلیهها باعث فیلتر کردن مواد غذایی و جدا کردن ترکیبات مغذی از ترکیبات زائد هستند و میتوانند بخش زیادی از مواد مغذی مورد نیاز بدن را با فیلتراسیون تامین کنند. هر خوراکی که میخوریم، کاملا روی کلیههای ما تاثیر میگذارند و میتوانند باعث افزایش سختی کار و فشار روی آنها شوند. از این رو مصرف مواد غذایی مفید باعث بهبود عملکرد کلیه و مصرف مواد غذایی مضر مانند برخی از حبوبات برای کلیهها، خطرساز هستند. در ادامه، حبوبات مضر برای کلیهها را نام خواهیم برد.
علت ایجاد درد کلیه چیست؟
کلیهها نقش مهمی را در دفع مواد زائد، جذب ویتامینها و مواد مغذی ایفا میکنند. ایجاد درد کلیه میتواند یک نشانه از بروز یک مشکل باشد و باید آن را جدی بگیرید. موارد زیر از جمله مشکلاتی هستند که میتوانند باعث ایجاد درد کلیه شوند:
- عفونت ادراری
- عفونت کلیه
- سنگ کلیه
- تجمع لخته خون در کلیه
- سرطان کلیه
- وجود تومور در کلیه یا اطراف آن
- نارسایی کلیوی
بیشتر بدانید: درمان نارسایی کلیوی
چه حبوباتی برای کلیه مضر است؟
اگرچه مصرف فسفر و پتاسیم برای حفظ سلامت عمومی بدن و پیشگیری از ابتلا به بیماریهای جدی دیگر مفید است؛ اما باید بدانید که مصرف بیش از اندازه این مواد باعث صدمه به کلیهها میشود. افرادی که دارای بیماریهای کلیوی هستند، باید از حبوبات دارای فسفر و پتاسیم بالا پرهیز کنند، چون احتمالا میتوانند باعث افزایش علائم بیماریهای کلیوی شوند. عدس، نخود و برخی از انواع لوبیاها مانند لوبیا قرمز دارای سطح فسفر و پتاسیم بالاییاند و باید از خوردن آنها در طول بیماری کلیوی خودداری کنید. بنابراین، حبوبات مضر برای کلیهها به شرح زیر میباشند:
- نخود
- عدس
- لوبیا قرمز
- لپه
کدام حبوبات برای کلیه مفید هستند؟
پاسخ این سوال بستگی به مشکلات کلیوی شما دارد. اگر نیاز دارید از غذاهای حاوی فسفر پرهیز کنید، لوبیا سفید، نخود و لوبیا سبز گزینههای خوبی برای مصرف خواهند بود؛ اما اگر مشکل سنگ کلیه دارید، همه حبوبات بسیار مفیدند. لوبیا سفید به دلیل فسفر پایین و پتاسیم کنترل شده در مقایسه با سایر حبوبات برای بیماران کلیوی مفید است و میتواند نقش مهمی را در بهبود بیماریهای کلیوی داشته باشد.
از چه خوراکیهای دیگری باید پرهیز کرد؟
برای اینکه فشار وارد شده به کلیهها را کاهش دهید، باید از مصرف برخی از مواد غذایی و خوراکیهای مضر پرهیز کنید. هر گونه ماده غذایی حاوی ترکیبات نگهدارنده، نمک و شیرینکنندههای مصنوعی، میتوانند باعث افزایش فشار کار کلیهها و افزایش خطر ابتلا به بیماریهای مرتبط شوند. از جمله خوراکیهایی که باید از مصرف آنها پرهیز کنید، میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- آجیلها: اگر مبتلا به سنگ کلیه هستید، آجیل به دلیل داشتن اگزالات برای شما مضر است. اگزالات شایعترین مادهای است که در سنگهای کلیه یافت میشود و باعث بزرگ شدن آنها خواهد شد.
- آووکادو: آووکادو یک میوه سبز، خنک و خوشمزه است که دوز بالایی از پتاسیم را در اختیار بدن شما قرار میدهد و برای کلیهها مضر است.
- قندهای مصنوعی: مصرف قندهای مصنوعی که در نوشیدنیهایی همچون نوشابه قرمز وجود دارند، میتواند بسیار روی کلیه فشار وارد کند.
- غذاهای کنسرو شده: غذاهای کنسرو شده دارای سطح سدیم بسیار بالایی هستند و میتوانند روی کلیهها تاثیر منفی بگذارند و باعث فشار به آنها شوند.
- کافئین: کافئین در کنار نوشیدنیهای مدر، برای کلیهها خطرناک است. افرادی که در معرض خطر ابتلا به سنگ کلیه هستند، باید از کافئین اجتناب کنند تا باعث کاهش خطر تشدید علائم شود.
- لبنیات: اگرچه لبنیات برای طیف وسیعی از افراد مفید هستند؛ اما مصرف روزانه شیر، پنیر و ماست که حاوی کلسیم بالاییاند میتواند باعث افزایش خطر ابتلا به سنگ کلیه شود. کاهش مصرف لبنیات میتواند باعث کنترل علائم سنگ کلیه شود.
- نمک: سدیم موجود در نمک باعث تغییر در تعادل مایع بدن شده و میتواند عملکرد کلیهها را تحت تاثیر قرار دهد. سدیم باعث تحت تاثیر قرار دادن کلیهها و فشار روی آنها شده و علائم سنگ کلیه را تشدید میکند.
- گوشت قرمز: اگرچه گوشت قرمز حاوی پروتئین است؛ اما این پروتئین و دفع آن با کلیهها به شدت سخت انجام میشود. از این رو بهتر است که افراد دارای نارسایی کلیه با احتیاط بیشتری از گوشت قرمز استفاده کنند.
سخن پایانی
حبوبات به دلیل داشتن سطح پتاسیم و فسفر بالا ممکن است برای برخی از بیماریهای کلیوی مضر باشند؛ اما اگر به اندازه و با مشورت پزشک از آنها استفاده کنید، جای نگرانی از بابت مصرف آنها وجود ندارد. ضمن اینکه میتوانید با انتخاب حبوبات مفید همچون لوبیا سفید و نخود از عوارض ناشی از مصرف حبوبات بکاهید.