بهترین روش عمل سنگ کلیه در حالب چیست؟

جراحی سنگ حالب ، ادرار از مثانه تا کلیه، از طریق لوله میزنای انتقال پیدا میکند. سنگ، یک توده معدنی در میزنای بوده که ممکن است در کلیه ایجاد شده باشد و تا لوله میزنای حرکت کرده باشد. درست شدن سنگ زمانی شروع میشود که مواد معدنی راکد شده در ادرار تبلور میکنند و یک توده را تشکیل میدهند. اگر سنگ کلیه در حالب، کوچک باشد ممکن است بدون اینکه فرد متوجه شود از لوله میزنای عبور کرده و از طریق ادرار از بدن دفع میشود.

اگر سنگ بزرگ باشد، ممکن است در لوله میزنای گیر کرده و جریان ادرار را مختل کند. در ۱۵ سال اخیر، حداقل چهار روش عمل سنگ کلیه در حالب ایجاد شده است. اما پیشرفت روش های سنگ شکنی برون اندامی (SWL) و جراحی درونی سنگ کلیه PCNL این روند را تغییر داده و عمل های باز سنگ کلیه در حالب فقط در صورت ناموفق بودن این روش های درمانی صورت می گیرند.

 با اینکه علت رخ دادن سنگ کلیه در حالب مشخص نیست، افرادی که به صورت ارثی دچار این مشکل هستند، در خطر بیشتری قرار دارند. بعضی از اختلالات متابولیکی میتوانند به بیماری های کیستی کلیه و عفونت مجرای ادراری مرتبط باشند. افرادی که از بیماری التهابی روده رنج میبرند مستعد این بیماری هستند. جراحی اوستومی یا  جراحی که با ایجاد یک حفره در بدن، مدفوع را خارج میکنند، ممکن است به تولید سنگ کمک کنند.

در این شرایط بهتر است از غذاهایی که دارای مقدار زیادی اگزالات هستند مثل تربچه، جوانه گندم، بیسکویت های درای سویا، بادام زمینی، شکلات، سیب‌زمینی شیرین، اسفناج، چای سیاه هندی، بامیه، ریواس دوری کنید. میتوانید از غذاهایی مثل تمشک قرمز، توت‌فرنگی، مارمالاد، جگر، کرفس، انگور و بلغور استفاده کنید.

علائم سنگ کلیه در حالب

درد کلیه

اگر سنگ کوچک باشد، هیچ علائمی ندارد. اگر به اندازی کافی بزرگ باشد و مثل یک مانع عمل کند، مانع جریان یافتن ادرار میشود و بسیار دردناک خواهد بود و همچنین باعث گرفتگی کلیه و ناحیه پایین شکم خواهد شد و ممکن است در آینده نیز به سمت مثانه نیز ادامه پیدا کند. وقتی که بدن تلاش برای دفع سنگ میکند، ادرار ممکن است بخاطر خون، صورتی رنگ، بیشتر شده و دردناک‌تر شود و با احساس سوزش همراه باشد. اگر با تب و لرز همرار بود، نشانه عفونت است.

سایر علائم احتمالی سنگ کلیه حالب عبارتند از :

علت به وجود آمدن سنگ حالب چیست؟

دانستن نوع سنگ کلیه به تعیین علت آن کمک می کند و ممکن است سرنخ هایی در مورد چگونگی کاهش ابتلا به آن ارائه دهد. انواع سنگ کلیه عبارتند از :

  • سنگ های کلسیمی : بیشتر سنگ های کلیه کلسیمی هستند که معمولا به شکل اگزالات کلسیم هستند. اگزالات ماده ای است که روزانه توسط کبد ساخته می شود برخی از میوه ها و سبزیجات و شکلات دارای محتوای اگزالات بالایی هستند.
  • سنگ های اسید اوریک : سنگ های اسید اوریک می توانند در افرادی که به دلیل اسهال مزمن یا سوء جذب مایعات زیادی از دست می دهند ، افرادی که رژیم غذایی پر پروتئین مصرف می کنند و افراد مبتلا به دیابت تشکیل شوند.
  • سنگ سیستین : این سنگ ها در افراد مبتلا به یک اختلال ارثی به نام سیستینوری تشکیل می شوند که باعث می شود کلیه ها مقدار زیادی اسید آمینه خاص را دفع کنند.

عمل سنگ کلیه در حالب

معمولا درمان هایی که نیاز به جراحی ندارند، ترجیح داده میشوند. اگر سنگ ها به اندازه کافی کوچک باشند، یک رژیم ساده که بیمار باید روزانه تقریبا سه لیتر آب بنوشد به دفع سنگ کمک میکند. ممکن است مسکن برای درد پیشنهاد شود. همچنین دارو‌هایی برای کنترل اسیدی و قلیایی بودن ادرار، و یا کاهش مقدار کلسیم آزاد شده در ادرار توسط کلیه‌ها و کمک به استخوان ها برای نگهداری کلسیم تجویز شود.

برای سنگ‌های عفونتی مهم است که بعد از دفع سنگ، ادرار دارای باکتری نباشد تا از عفونت بیشتر جلوگیری شود. ممکن است آنتی‌بیوتیک تجویز شده و تست ادرار پیشنهاد شود. اگر سنگ ها درد ایجاد میکنند، جلوی جریان ادرار را میگیرند، عفونت ایجاد میکنند و یا رشد میکنند، ممکن است جراحی لازم باشد. انتخاب های جدید بدون جراحی و آندوسکوپی امکان پذیر است.

استفاده از لیزر برای عمل سنگ کلیه و شکستن سنگ کلیه با لیزر یکی از روش هایی است که پزشک متخصص می تواند با کمک آن سنگ کلیه های بزرگ را خارج کند. عمل لیزر کلیه یکی از مرسوم ترین روش هاست.

۱- سنگ شکنی برون اندامی یا ESWL 

سنگ شکنی برون اندامی

این روش معمولا چون یرون بدن بیمار انجام میشود و دوره نقاهت کوتاهی دارد، پیشنهاد میشود. این درمان چندین روش دارد از جمله اشعه ایکس و سونوگرافی. همه‌ این روش ها سنگ را با شوک هایی از بیرون بدن که از پوست و بافت ها عبور میکند، به تکه های کوچک تقسیم میکنند. تکه های کوچک شده به صورت طبیعی دفع میشوند و اگر لازم باشد یک استنت از طریق مثانه در میزنای قرار داده میشود تا به جریان ادرار کمک کند. این کار تحت بیهوشی انجام میشود.

۲- نفرولیتوتومی از راه پوست

معمولا از این روش برای سنگ های بزرگ یا سنگ هایی که به شوک ها جواب نمیدهند، استفاده میشود. در این روش یک برش در کلیه ایجاد میشود و با کمک یک دستگاه به اسم نفروسکوپ سنگ را پیدا کرده و با جراحی آن را جدا میکنند. سنگ های بزرگتر یا با سونوگرافی و یا با دستگاه الکتروهیدرولیک شکسته میشوند. بعد از این روش باید چند روز در بیمارستان بستری شد.

۳- اورتروسکوپی

این روش برای سنگ های متوسط و کوچک در میزنای استفاده میشود و نیازی به جراحی ندارد. بجای آن اورتروسکوپ فیبر نوری از طریق مثانه وارد میزنای میشود تا سنگ را پیدا کند که بعد از آن با یک دستگاه قفس مانند، خارج میشود یا با شوک شکسته میشود. یک استنت ممکن است به جریان ادرار کمک کند . در این روش سنگ حالب با لیزر شکسته می شود و به درآوردن سنگ کلیه از حالب کمک می کند.

عفونت کلیه

۴- جراحی یورترولیتوتومی سنگ حالب

یورترولیتوتومی یا روش Ureterolithotomy به جراحی لاپاراسکوپیک یا باز مجرای ادرار برای خارج کردن سنگ های بزرگ حالب گفته می شود. درکل، امروزه یورترولیتوتومی فقط در مواردی که ESWL یا روش های اندوسکوپی موفق نشوند، استفاده می شود. معمولا این روش با عوارض و خطرات زیادی همراه است. به ویژه دستکاری های اندوسکوپی. نشت و بی اختیاری ادراری، احتباس ادرار، اختلال منی و ادرار از دسته خطرات جراحی باز سنگ حالب هستند.

بهترین روش درمان سنگ کلیه چیست؟

درد شدید و غیر قابل تحمل ، حالت تهوع ، جواب سونوگرافی و … به سنگ کلیه دچار شده اید و پزشک دستور جراحی داده است؟ در اینجا مقایسه کامل بین روش های جراحی سنگ کلیه کم تهاجمی را بخوانید.

کدام جراحی سنگ کلیه را انتخاب کنم؟

تشخیص سنگ در حالب

سنگ‌هایی که به اندازه‌ای کوچک هستند که هیچ علائمی ندارند، ممکن است در اشعه ایکس معلوم باشند. موادی که باعث تشکیل شدن سنگ کلیه میشوند با تست های خون و ادرار مشخص میشوند. ممکن است سی‌تی اسکن نیز پیشنهاد شود. در بعضی مواقع از پیلوگرام داخل وریدی که از ید برای تشخیص سنگ میزنای استفاده میکند، استفاده میکنند.

آیا می دانید چه عواملی باعث ایجاد سنگ در مثانه می شوند؟ جهت کسب اطلاعات بیشتر بر روی دکمه زیر کلیک کنید

علل تشکیل سنگ مثانه

روش های طبیعی برای کمتر کردن خطر ابتلا به سنگ حالب

  • آب زیاد مصرف کنید. به طور کلی پزشکان برای سلامت پوست و بدن و کلیه توصیه می کنند در روز حداقل ۸ لیوان آب بنوشید.
  • مصرف اسید سیتریک را زیاد کنید . برای اینکار تنها کافی است مقدار زیادی میوه و سبزیجات بخورید .
  • مصرف نمک را کاهش دهید
  • غذاهایی که دارای اگزالات فراوان هستند را کاهش دهید.
  • از مصرف دوز بالای ویتامین ز خودداری کنید.
  • مصرف منزیم خود را افزایش دهید و کلسیم کافی دریافت کنید.

دکتر رضا ولی پور متخصص اورولوژی در غرب تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر علی جمعه ۳ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 253 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید یک سنگ ۸ میل در حالب فوقانی بوده سنگ شکنی کردم با روشE اما دو سنگ سنگ شکنی گذشته هیچ خرده سنگی بیرون نیومده و فقط فشار روی رو کلیه خیلی کم شد
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور جمعه ۳ دی ۰( 2 سال پیش)

      باید عمل جراحی انجام بشه 

  • تصویر کاربر عادل جمعه ۳ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 249 مشاهده پرسش
    با عرض سلام خدمت آقای دکتر من سنک ۶/۷ملیمتری درکالیکس تحتانی کلیه چب دارم ویک سنگ ریزه ۳/۵ میلیمتری درکلیه راست رویت شده رفتم پیش دکتر متخصص کلیه داروهای سیستون و الوپورینول و هیدرو کلروتیازید۵۰دوماه خوردم ولی سنگم دفع نشده ولی حالا دردی ندارم ایا برای دفع سنک کلیه که درکالیکس تحتانی سمت چپ دارم اين داروهارا ادامه‌ بدم زری نداره
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور جمعه ۳ دی ۰( 2 سال پیش)

      سی تی اسکن شکم و لگن اسپیرال بدون تزریق با کاتهای ظریف ۲-۳ میلی متری انجام بدین

  • تصویر کاربر فرهاد یکشنبه ۲۳ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 277 مشاهده پرسش
    با سلام ۶روز پیش درد شدیدی در کلیه راست داشتم رفتم سونوگرافی سنگ ۶ میلیمتری( اگزلات کلسیم) در uvj میباشد لطفا بفرمایید امکانش هست با دارو دفع بشه و اگر هست چه دارویی؟ یا نیاز به tul میباشد .ضمنا درد ندارم و هیدرونفروز در کلیه راست هم دیده نشده.
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور یکشنبه ۲۳ آبان ۰( 3 سال پیش)

      قرص پروترال اپاس شبی یکعدد بخور اگه تا ۳-۴ هفته از شروع درد بهتر نشدی عمل لیزری TUL نیازه 

  • تصویر کاربر امیر شنبه ۲۲ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 250 مشاهده پرسش
    سلام من ۶۴ سال دارم در ازمایش ادرار RBC بین۱۰تا۱۲ بقیه ایتم ها نرمال است سیتولوژی ۳ نوبته متفی بود سونو گرافی طبیعی فقط در کلیه یک سنگ۳ میلی مشاهده شد شب ادراری یوزش وتکرر ادرار ندارم psaمقدارش۰/۶۳نظرشما چیست
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور شنبه ۲۲ آبان ۰( 3 سال پیش)

      سی تی اسکن و سیستوسکوپی نیاز است 

  • تصویر کاربر رضا شنبه ۲۲ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 323 مشاهده پرسش
    درود بر شما،کلیه من سنگ ساز ه .۸ سال پیش بصورت بانک اندامی انجام دادم .العان دو عدد سنگ ۵ و ۶ در کلیه راست و یک عدد ۹ میلی متری در حالب چپ دارم .بعد از سی تی اسکن شکم در هفته گذشته دیروز سونوگرافی محل سنگ رو ۳۵ میلیمتری upjohn اعلام کرده . آیا نیاز به عمل دارم ؟چه نوع عملی؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا ولی پور شنبه ۲۲ آبان ۰( 3 سال پیش)

      سنگ شکنی برون اندامی انجام بده اگه خرد نشد عمل لیزری TUL

درحال دریافت اطلاعات