آیا عمل پروستات در سنین بالا مناسب است؟
فهرست موضوعات
در این مقاله، به بررسی علائم و نشانه های پروستات در سنین بالا، نحوه تشخیص و روشهای درمان (از جمله عمل پروستات در سنین بالا) میپردازیم.
وظیفه غده پروستات چیست و در کجا قرار دارد؟
پروستات، غده ای کوچک در بدن مردان و قسمتی از سیستم تناسلی آن ها است که با تولید مایع منی به انتقال اسپرم ها و سالم نگه داشتن آن ها کمک می کند. این غده که در حالت طبیعی، به اندازه یک توپ کوچک پینگ پونگ است، در جلوی روده راست، زیر مثانه و اطراف مجاری ادراری قرار گرفته است.
دلایل مبتلا شدن به پروستاتیت چیست؟
پروستاتیت یا التهاب پروستات نوعی بیماری است که بر اثر عوامل مختلفی ایجاد میشود. ابتلاء به این بیماری که یکی از رایجترین مشکلات در بین سالمندان است، به دلایل متعددی رخ میدهد که برخی از این دلایل عبارتاند از:
- عفونتهای باکتریایی
- عفونتهای ویروسی یا قارچی
- تغییرات هورمونی
- فشار روحی و استرس
- تغذیه نامناسب
- استفاده از داروهای خاص
- چاقی و اضافه وزن
- فعالیت جنسی نامناسب
پروستاتیت از چه سنی شروع میشود؟
پروستاتیت شایعترین مشکل دستگاه تناسلی در مردان زیر ۵۰ سال و سومین بیماری رایج در مردان بالای ۵۰ سال است. تغییرات فیزیوژیکی که با گذشت زمان، در بدن افراد مسن رخ میدهد، بر روی پروستات نیز تأثیر میگذارد و زمینهساز ابتلاء به بیماریهایی مانند پروستاتیت، هیپرپلازی خوشخیم پروستات و سرطان پروستاتیت میشود. پروستاتیت مزمن یا سندرم درد مزمن لگنی نیز یکی از شایعترین شکلهای بیماری پروستاتیت است که در مردانی از هر گروه سنی میتواند رخ دهد.
علائم پروستاتیت در سنین بالا
پروستاتیت شامل طیف وسیعی از علائم و نشانههاست که در افراد مختلف به شکل متفاوتی ظاهر میشود، اما شایعترین علائم پروستاتیت در سنین بالا شامل موارد زیر میشود:
- احساس درد یا سوزش در ناحیه پروستات، کشاله ران، زیر شکم، لگن، دور کمر و ناحیه آلت تناسلی
- تکرر ادرار و شب بیداریهای مکرر برای دفع ادرار
- احساس درد یا سوزش در مجاری ادراری یا آلت تناسلی در حین یا بعد از ادرار
- تغییر در رنگ ادرار و مشاهده خون در آن
- خروج مایعات غیر طبیعی از آلت تناسلی
- اختلالات خواب و اضطراب
- احساس خستگی و ضعف عمومی
- افزایش دمای بدن (تب)
- لرز
- احتباس ادرار یعنی ضعیف یا قطع شدن جریان ادرار
- احساس تهوع و استفراغ
پروستاتیت در افراد با سن بالا چگونه تشخیص داده می شود؟
تشخیص پروستاتیت در افراد مسن، با انجام تستهای دقیق و معاینات فیزیکی توسط پزشک انجام میشود. این تستها شامل آزمایش ادرار، آزمایش خون، ام آر آی، سونوگرافی ترانس رکتال (TRUS) و در برخی موارد، برداشتن نمونه از بافت پروستات (بیوپسی) هستند. یکی دیگر از روشهای تشخیص پروستات، روش DRE است که در آن پزشک، با لمس دیواره مقعد با دست، اندازه غده پروستات بیمار را چک میکند تا در صورت رشد غیر عادی آن، روشهای تشخیص دیگری را تجویز کند.
با توجه به علائم و شدت پروستاتیت، پزشک ممکن است روشهای درمانی مختلفی از جمله مصرف دارو، فیزیوتراپی، تغییرات در سبک زندگی و در برخی موارد عمل جراحی را تجویز کند. برای بهبود و کنترل بیماری پروستاتیت، برقراری ارتباط با پزشک و پیروی از دستورات و نکات درمانی که ارائه میکند، حائز اهمیت است.
روش های درمان پروستات در سنین بالا
پزشک برای درمان پروستات در افراد مسن، معمولاً به عواملی مانند اندازه غده پروستات و میزان رشد آن، سن، میزان سلامت بیمار و ترجیحات شخصی او توجه میکند و بنا به تشخیص خود، یکی از روشهای درمانی را که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم، برای بیمار مسن تجویز میکند.
نظارت فعال
بیشتر بیماریهای مربوط به پروستات، به کندی رشد میکنند و پزشکان توصیه میکنند که در صورت تغییر نکردن علائم، بهتر است تنها معاینات و آزمایشات دورهای را به طور منظم انجام دهید تا روند رشد بیماری شما اندازهگیری و کنترل شود. همچنین، ممکن است پزشک توصیههای خاصی برای کنترل علائم مانند درد، التهاب و تورم پروستات داشته باشد. پیروی از دستورات پزشک و اطلاعرسانی به او در صورت مشاهده تغییر در علائم و وضعیت پروستات، بسیار مهم است.
تجویز دارو
در صورتی که پروستاتیت ناشی از عفونت باکتریایی باشد، معمولاً از آنتیبیوتیکها برای کنترل عفونت استفاده میشود. پزشک ممکن است تستهای لازم را انجام دهد تا نوع دقیق عامل عفونت را تشخیص دهد و داروهای مناسب آن را تجویز کند.
هورمون تراپی
پزشک میتواند با تجویز دارو و کاهش سطح هورمونهای مردانه مانند تستوسترون به درمان پروستات کمک کند.
تغییر در سبک زندگی
تغییر در سبک زندگی و ایجاد عادتهای سالم در سالمندان مانند ورزش منظم، تغذیه صحیح، مصرف نکردن مشروبات الکلی و دخانیات میتواند در درمان پروستات مؤثر باشد.
عمل جراحی پروستات
در این روش، پزشک معالج تمام یا قسمتی از غده پروستات را با عمل جراحی از بدن بیمار خارج میکند. عمل جراحی پروستات به دلیل عوارض جانبی مانند مشکلات کنترل ادرار و اختلال در نعوذ، معمولاً به عنوان آخرین روش درمان پروستات پیشنهاد میشود. بنابراین، اگر قصد انجام عمل جراحی پروستات را دارید، با پزشکان متخصص در این زمینه مشورت کنید و با داشتن آگاهی از عوارض جانبی و خطرات عمل، در مورد انجام آن تصمیمگیری نمایید.
آیا عمل پروستات در سنین بالا خطرناک است؟
همانطور که گفته شد، عمل پروستات یا پروستاتکتومی، نوعی جراحی برای برداشتن تمام یا قسمتی از غده پروستات است. این عمل بسته به شرایط بیمار به روشهای مختلفی مانند جراحی باز سنتی یا به کمک ربات انجام میشود. به طور کلی، عمل پروستات در درمان مشکلات پروستات، به روشی ایمن و مؤثر شناخته میشود، اما مانند هر عمل جراحی دیگری، میتوانند دارای خطرات و عوارضی باشد که جان بیماران، به خصوص سالمندان را به خطر بیندازد.
لخته شدن خون در عروق، مشکلات ریوی مانند ذاتالریه یا جمع شدن خون در ریه، مشکلات قلبی مانند سکته قلبی و عفونتهای ناشی از جراحی، از جمله عوارضی هستند که پزشک باید قبل از تجویز عمل پروستات در سنین بالا در نظر بگیرد. چنانچه پزشک تشخیص دهد که انجام این عمل برای سلامتی بیمار سالمند ضروری است، با آگاه کردن بیمار درباره مشکلات و عوارض احتمالی عمل پروستات، اقدام به انجام جراحی میکند.
حرف آخر
عمل پروستات در سنین بالا میتواند به کاهش علائمی مانند تورم پروستات، مشکلات ادراری و درد فعال در منطقه پروستات کمک کند، اما از آنجا که هر عمل جراحی دارای ریسکها و عوارض خاصی است، تصمیمگیری نهایی برای انجام عمل پروستات در سنین بالا باید با مشورت پزشک متخصص و بررسی دقیق وضعیت سلامتی فرد سالمند انجام شود.