همه چیز در رابطه با شب ادراری در بزرگسالان

شب ادراری یا همان خیس کردن بستر در خواب، به وضعیتی گفته می شود که فرد به طور ناخواسته در هنگام خواب ادرار می کند. این مشکل می تواند برای هر کسی رخ دهد. دلایل متعددی برای بروز شب ادراری در بزرگسالان وجود دارد و خوشبختانه قابل درمان می باشد.

انواع شب ادراری در بزرگسالان

به طور کلی، شب ادراری به دو نوع اصلی تقسیم می شود:

  • شب ادراری اولیه: در این نوع شب ادراری، فرد از کودکی به طور مداوم در رختخواب خود ادرار می کرده و هرگز یک دوره شش ماهه یا بیشتر را بدون خیس کردن رختخواب نگذرانده است!
  • شب ادراری ثانویه: این نوع شب ادراری زمانی رخ می دهد که فرد پس از یک دوره شش ماهه یا بیشتر بدون خیس کردن بستر، دوباره دچار شب ادراری می شود. معمولاً این نوع شب ادراری به دلیل یک مشکل پزشکی یا روانی ایجاد می شود.
انواع شب ادراری در بزرگسالان

شب ادراری در بزرگسالان چه علائمی دارد؟

بارزترین نشانه شب ادراری، خیس بودن لباس یا ملحفه ها پس از بیدار شدن از خواب است. گاهی اوقات تا زمانی که فرد از خواب بیدار نشود، متوجه شب ادراری خود نمی شود.

اگرچه شب ادراری یک مشکل جسمی است، اما می تواند از نظر روحی و روانی تأثیر زیادی بر فرد بگذارد. ممکن است فرد شرمنده شده و لباس ها و ملحفه های خیس خود را از دیگران پنهان کند. همچنین بیمارانی با این مشکل معمولاً از شرکت در فعالیت های اجتماعی شبانه ای مانند مهمانی ها یا دورهمی ها اجتناب می کنند. این احساسات ناخوشایند معمولاً پس از بهبود شب ادراری از بین می روند، اما در زمان وقوع، تأثیر قابل توجهی بر زندگی فرد می گذارند.

بیشتر بدانید: در رابطه با عفونت ادراری در کودکان چه می دانید؟

علل شب ادراری در بزرگسالان چیست؟

شب ادراری می تواند در بزرگسالان بالای ۱۸ سال رخ دهد. برخی از علل احتمالی شب ادراری در بزرگسالان عبارتند از:

  • عوامل ژنتیکی: برخی افراد بنا به به دلیل ژنتیکی (ارثی) مستعد ابتلا به شب ادراری هستند. اگر والدین بیولوژیکی فرد در کودکی دچار شب ادراری بوده باشند، احتمال ابتلای فرزندان به این مشکل بیشتر است.
  • یبوست: فشار ناشی از مدفوع انباشته شده در مقعد می تواند بر سیگنال های عصبی که مثانه به مغز می فرستد، تأثیر بگذارد. مقعد پر همچنین می تواند ظرفیت مثانه برای نگهداری ادرار را کاهش داده، یا از تخلیه کامل آن جلوگیری کند.
  • هورمون ها: هورمونی به نام وازوپرسین در کنترل میزان تولید ادرار در شب نقش دارد. این هورمون با افزایش جذب آب از ادرار به خون، میزان تولید ادرار را کاهش می دهد. افرادی که به اندازه کافی وازوپرسین ترشح نمی کنند، بیشتر در معرض شب ادراری قرار می گیرند.
  • ظرفیت عملکردی کم مثانه: برخی از افراد به دلیل ظرفیت عملکردی کم مثانه (با وجود اندازه طبیعی مثانه) احساس می کنند که مثانه آنها پر است، حتی زمانی که هنوز جا دارد! این افراد در طول روز بیشتر ادرار می کنند و ممکن است ناگهان احساس فوری به دفع ادرار داشته باشند. این مشکل احتمال بروز شب ادراری را افزایش می دهد.
  • مشکل بیدار شدن از خواب: بعضی افراد به قدری عمیق می خوابند که نمی توانند به موقع از خواب بیدار شوند تا به دستشویی بروند. هنگامی که مثانه پر می شود، سیگنالی به مغز ارسال می کند. سپس مغز سیگنالی به مثانه می فرستد تا آن را مجبور به نگه داشتن ادرار کند. مثانه پر همچنان به ارسال سیگنال به مغز ادامه می دهد تا شما را بیدار کند. گاهی اوقات، برخی از اختلالات می توانند در این سیگنال ها اختلال ایجاد کرده و مانع از بیدار شدن فرد در طول شب شوند.
  • مشکلات روانی و عاطفی: استرس ناشی از رویدادهای آسیب زا یا تغییر در روال عادی زندگی می تواند باعث ایجاد شب ادراری شود. برای مثال، نقل مکان به یک خانه جدید، رفتن به یک مدرسه جدید، مرگ یکی از عزیزان یا سوء استفاده جنسی می توانند باعث بروز شب ادراری شوند. این مشکلات معمولاً با گذشت زمان و کمک گرفتن از یک روان پزشک بهبود می یابند.
تاثیر استرس بر شب بیداری
  • بیماری های زمینه ای: برخی از بیماری ها مانند بیماری سلول داسی شکل، تغییرات عصبی، ناهنجاری های کلیه یا مثانه، می توانند باعث شب ادراری در بزرگسالان شوند. اگر شب ادراری پس از یک دوره شش ماهه یا بیشتر مجدداً عود کند، ممکن است یک بیماری زمینه ای مسبب آن باشد.

یک پزشک متخصص می تواند به شما کمک کند تا علت شب ادراری را پیدا کرده و درمان مناسبی برای بهبود وضعیت شما به کار گرفته شود.

شب ادراری چگونه تشخیص داده می شود؟

پزشک معمولاً پس از انجام معاینه فیزیکی و گرفتن شرح حال کامل پزشکی، شب ادراری را تشخیص می دهد. ممکن است برای بررسی وجود هر گونه بیماری زمینه ای، آزمایش هایی مانند آزمایش ادرار، آزمایش خون یا آزمایش های تصویربرداری تجویز شود. اگر پزشک مشکوک به نقش عوامل روانی یا عاطفی در بروز شب ادراری باشد، ممکن است توصیه کند که با یک متخصص بهداشت روان مشورت کنید.

درمان شب ادراری در بزرگسالان

درمان شب ادراری با توجه به علت آن، متفاوت می باشد. گزینه های درمانی این مشکل معمولاً شامل موارد زیر است:

  • تغییرات رفتاری: انجام تغییراتی در سبک زندگی مانند استفاده از زنگ هشدار یا محدود کردن مصرف مایعات قبل از خواب.
  • درمان بیماری های زمینه ای: در صورت وجود یک بیماری زمینه ای، درمان آن می تواند به رفع شب ادراری کمک کند.
  • داروها: داروهایی وجود دارند که می توانند تولید ادرار در شب را کاهش دهند.
  • مشاوره روانشناسی: اگر استرس، تروما یا چالش های عاطفی باعث شب ادراری شده باشند، مشاوره روانشناسی می تواند کمک کننده باشد.

بزرگسالانی که شب ادراری آنها با روش های درمانی غیرتهاجمی بهبود نیافته است، ممکن است به جراحی نیاز داشته باشند. پزشک می تواند به کمک جراحی، مثانه، روده و کف لگن را دستکاری کرده و یا با برداشتن عضله اطراف مثانه، انقباضات مثانه را بهبود ببخشد.

تغییرات رفتاری:

متخصص ممکن است برای کمک به جلوگیری از شب ادراری در بزرگسالان، تغییراتی در سبک زندگی بیمار اعمال کند. این تغییرات شامل موارد زیر است:

  • محدود کردن مصرف مایعات قبل از خواب: از مصرف نوشیدنی ها حداقل دو ساعت قبل از خواب خودداری کنید. به جای آن، در طول روز مایعات کافی بنوشید.
محدود کردن مصرف مایعات قبل از خواب
  • تخلیه مثانه قبل از خواب: قبل از خواب حتماً مثانه خود را خالی کنید.
  • استفاده از زنگ هشدار شب ادراری: زنگ هشدار شب ادراری وسیله ای است که هنگام تشخیص رطوبت، صدا یا لرزشی تولید می کند تا شما یا فرزندتان را بیدار کند.
  • تمرینات مثانه: این تمرینات به تدریج ظرفیت عملکردی مثانه را افزایش می دهند.

داروها:

داروهای زیر ممکن است به تنهایی، یا همراه با تغییرات سبک زندگی برای درمان شب ادراری بزرگسالان تجویز شوند:

  • دسماپرسین: این دارو نسخه مصنوعی هورمون وازوپرسین است و با کاهش تولید ادرار در کلیه ها، به درمان شب ادراری کمک می کند.
  • اکسی بوتینین یا تولترودین: این داروها با کاهش انقباضات مثانه، به درمان مثانه بیش فعال کمک می کنند.
  • ایمی پرامین: این دارو در حدود ۴۰ درصد موارد به کنترل شب ادراری کمک می کند.
  • سولیفناسین: این دارو یک آنتی کولینرژیک است که باعث کنترل امواج عصبی می شود.
  • تروپیوم کلراید: این دارو به آرامش مثانه کمک کرده و از فعالیت بیش از حد آن جلوگیری می کند.

این داروها به طور خاص برای کمک به افراد مبتلا به شب ادراری و کاهش علائم آن طراحی شده اند. با این حال، قبل از شروع هر گونه درمان دارویی، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا از عوارض جانبی و تداخلات دارویی احتمالی جلوگیری شود.

دکتر رضا ولی پور متخصص اورولوژی

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم